WhATA прави ремонт: Какво свършихме по празниците

от WhATA, 26.01.2011 | 16 коментара

Досега в “WhATA прави ремонт”: 1) избрахме апартамент, 2) планирахме промени в разпределението, 3) постигнахме съгласие за интериора, 4) развълнувахме се покрай къртенето, майсторите и съседа, 5) подменихме инсталациите и топлоизолирахме, 6) сменихме дограмата, избрахме уредите за банята и сушихме пода, 7) ядосахме се за банята и започнахме да мислим за мебелите, 8) сложихме настилки и обиколихме вехтошарниците, 9) започна монтажа на мебели и врати

Не си мислете че ремонтът е спрял, върви си. Само че с леееко закъснение. И както Анета правилно отбеляза: „Всички инвеститори искат да са готови за Нова година, a влизат в средата на февруари.“ Очевидно ние не правим изключение.

Всичките майстори накуп

Преди празниците бяхме събрали всички майстори, които имаха да довършват неща — сглобяваха мебели, поставяха первази и монтираха лампи. В един момент дори започнаха да се оплакват, че няма място за всички.

Лампите

С лампите сме почти готови. Ето ги светнати:


Основната лампа в дневната.


Лампата в кухнята, от ИКЕА.


Лампите в антрето, също oт ИКЕА.


Лампите в детската стая. Разбира се, ще има още – на бюрото и до леглото.


Тази лампа е от апартамента преди ремонта. Висеше на същото място, тогава в кухнята, и освен хубавата конструкция имаше две зелени стъклени шапки. Решихме да я запазим, складирахме я “на сигурно място” в мазето, но работниците все пак успяха да счупят стъклата. Засега я монтираме така, докато измислим интересни нови шапки.

Кухнята и сбърканият плот

Идеята беше да сме готови преди Коледа, но… сбъркаха плота на кухнята.

Плотът е от неръждавейка, мивката е част от него, така че да няма фуги. Особеното беше, че ъгълът между стената и комина не е прав, а по-скоро тъп. Въпреки че мебелджиите бяха мерили няколко пъти, плотът дойде с остът ъгъл, вместо с правилния. Предложиха ни разни варианти, които стават сравнително бързо и замазват положението — да се снадят парчета, да се обърне плота нагоре по стената и т.н.

Да, ако се бяхме съгласили, щяхме да имаме кухня преди Коледа. Но не си падаме по кръпки, върнахме целия плот, за да го направят наново.

Нямаме снимки от сбъркания плот. Новия донесоха през първата седмица на януари и кухнята започна да изглежда завършена.


Кухнята, почти готова.


Мивката е готов продукт, купен отделно. Хората, които направиха плота, са я заварили и са обработили връзката, така че да не личи и всичко да изглежда като едно цяло. Отворите до мивката са два — единият е за батерия, а другият за вграден контейнер за сапун.


Колоните на хладилника и фурната. Решихме да не вграждаме микровълновата — моделите за вграждане са ужасно скъпи, без да имат много по-добри параметри от свободностоящите. Купихме си обикновена микровълнова, а за да не пречи отворената врата на шкафа когато я ползваме, вратата се отваря нагоре.

Сглобяваме мебели сами

Междувременно нарамихме отвертката и се впуснахме в сглобяване на мебелите от ИКЕА. Имат си хубави ръководства.


Tози стол е за кухнята. Височината на седалката му се регулира лесно, което ще е удобно при готвене.


Още икейски мебели, сглобени от нас: скринове в спалнята и шкафчета за обувки в антрето.


Леглото в спалнята също е от ИКЕА, от серията на скриновете. Икейската табла обаче не ни хареса, не я купихме, а си направихме наша — от паркета, който ни остана.


Библиотеката в дневната започва да се запълва.

След пренасянето на едно радио и малко книги може да се каже, че сме се нанесли с единия крак.

Какво остава

На практика в апартамента вече може да се живее — имаме си мебели, врати, кухня, баня, легло. Не е довършен порталът между кухнята и дневната. На фирмата производител и отнема близо 2 месеца за да произведе правилните каса и первази. Не ни питайте защо.

Нямаме едно декоративно стъкло за терасата — счупиха го по време на монтажа и сега чакаме да дойдат отново.

Котлоните и фурната не са свързани към елeктрическата мрежа (трябва да са на „твърда връзка“, т.е. свързват се два кабела, а не се използва контакт и щепсел), но това е уговорено да се свърши в края на седмицата.

Междувременно миналата събота отскочихме до ИКЕА (за трети, последен път, надяваме се), докараха „дизайнерските“ мебели и монтирахме една стара закачалка точно на мястото, на което беше и преди ремонта. Но за това в следващия пост.

***

Искате архитектурен проект от WhATA?

Пишете ни на contacts@whata.org.

Коментари

 1. Серж (26 януари)

  Следя ви още от първия блог, да ви поздравя, че серията мебели които сте избрали са супер ; )

  Само ми стана интересно от коя ИКЕА пазарувате? Отвориха ли вече такава тук?

 2. Ив (26 януари)

  Здравейте :)))
  С удоволствие следя блога и тази рубрика ,тъй като се занимавам с мебели и пр. ..имам една молба :) интересува ме къде ви е направен плота в кухнята ..благодаря !

 3. Боряна (26 януари)

  Здравейте, отдавна следя блога ви и бих искала да ви поздравя!

  Много неща ми харесаха: мрамора в коридора, мивката и плота в кухнята, решението за микровълновата и особено много вратичките на кухнята / моля, издайте производителя / ,и пейката / или както се казва / в кухнята.

  Очаквам с интерес и старите мебели, и текстила / последното ми се вижда сложно в нашите условия /. Успех! И браво за добрия вкус!

 4. гт (27 януари)

  започва да свършва.. да видим дали и тук ще важи правилото 80:20…
  с кухненския плот сте постъпили правилно, това като че ли е сестриче на клинчето в банята… фасадата ли е крива?

  какъв е този корниз в кухнята?? пердета ли ще слагате?

 5. R (27 януари)

  Много е приятно като почне да му се вижда края. После му се кефиш една година, след това свикваш и след още една започваш пак да променяш /при мен поне е така/ :) Две предложения: – за старата лампа от апартамента според мен трябват само хубави фасунги и две от големите кръгли енергоспестяващи крушки. – мебелта в дневната нещо не сте я улучили като пропорция, с тази височина ~140см. Ако и вас ви дразни, няма да е много трудно да се преработи- срязвате вертикалите на плътният модул и под първият рафт, монтирате цял плот над плътните модули, а двойните рафтове закачате конзолно на стената с некантираните повтрхности нагоре, като струва ми се горният им ръб трябва да е наравно с щурца на дограмата.
  Успех с пренасянето и пишете как се справихте с бюджета.

 6. WhATA (27 януари)

  @Серж
  Пазаруваме от Солун и чакаме с нетърпение да отворят ИКЕА в София. Би трябвало да е средата на тази година.

  @Ив, Боряна
  Всички мебели по поръчка са произведени от ЕТ "Евгени Лумбев". Те не работят с метал, но имат подизпълнители, които са произвели плота. За жалост не знаем името на фирмата.

  @гт
  Да, ще има пердета. А корнизи на тези места имаше когато купихме апартамента. Харесаха ни, има нещо соц в тях. Оргиналните корнизи не можахме да запазим заради окачения таван. Новите обаче са на същите места и с подобни параметри.

  @R
  Благодаря за съветите, но според нас височината на библиотеката е идеална. Вярваме, че когато видиш стаята завършена, ще се съгласиш.

  ***

  Натрупаха се доста въпроси (и от предишни постове), на които не сме отговорили. Обещаваме, че след края на ремонта ще отговорим в пост на най-често задаваните.

 7. Ив (27 януари)

  :)))..Благодаря

 8. Андрей (30 януари)

  Предполагам чука от снимката е бил не за стола, а срещу многознаещи кибици :)) Чакам да дойда на тежко гости с бело сладко и леблебия :)

 9. Алекс Димов (30 януари)

  И суши….
  Между другото – на снимката с чука /много як чук/ – виждам на заден план бюрото :)

 10. Mila ( 2 февруари)

  Здравейте, много Ви е хубава лампата в дневната, тя не е IKEA нали? Бихте ли споделили магазина или произвадителя/вносителя
  Много ми харесва апартаментчето и хитрата идея с таблата от паркет
  Поздравления за избора на цветове, моя е в същата гама :)

 11. Беноа ( 3 февруари)

  Всичко е чудесно! Кога ще е партито по случай откриването на апартамента?

 12. Костов (11 юли)

  Здравейте, апартамента е много сполучлив,поздравления за което, още повече начина по който е описан процеса на ремонтиране и обзавеждане е много полезен.
  Едно въпросче за стола(черният с регулируемата височина) от Икея- Солун ли е?

 13. обзавеждане за спалня (12 ноември)

  Доста ми допадат шкафовете , белите, изглеждат изискани и вътре може да се събера полезни неща. Хубаво е , че вече се предлагат пердета и завеси на много достъпни цени, за да не се налага компромис с качеството. Трябва внимателно да подберем материите – за една аскетична или минималистична обстановка не би подхождало тежко кадифе, както в класически обзаведена стая не биха намерили място завеси с металически отблясъци. И всичко ще ни изглежда така добре както на снимките.

 14. мая (14 юни)

  Здравейте,

  Бихте ли споделили коя е лампата (модел), която сте отбелязали като основна в дневната и откъде е закупена, ако не е тайна?

 15. WhATA (17 юни)

  @мая
  Тази лампа е по наш проект, изработена от Загата zagata.net/index.php…

 16. BG Rabotodatel ( 9 декември)

  <a href=“https://bgrabotodatel.com/company/6134” title=“БГ Рботодател”>БГ Работодател</a>
  <a href=“https://bgrabotodatel.com/company/6134” title=“БГ Рботодател”>БГ Работодател</a>
  <a href=“https://bgrabotodatel.com/company/6134” title=“БГ Рботодател”>БГ Работодател</a>
  <a href=“https://bgrabotodatel.com/company/6134” title=“БГ Рботодател”>БГ Работодател</a>
  <a href=“https://bgrabotodatel.com/company/6134” title=“БГ Рботодател”>БГ Работодател</a>

Коментирай

 1. То е за защита от спам и ако го виждаш, нещо не е наред с браузъра ти

Категории