WhATA прави ремонт: Интериор и бюджет

от WhATA, 21.09.2010 | 9 коментара

Досега в поредицата “WhATA прави ремонт” разказахме за избора на жилище и за пренареждането на помещения. Продължаваме с интериора.

Дали е лесно двама архитекти да постигат съгласие как да изглежда домът им? Би трябвало да е лесно, но всъщност въобще не е. Отдаваме го на спецификата на проектирането на интериор — в представите на всеки домът изглежда различно.

И в един момент спорът за интериора става ежедневен.

Снимките от блогове помиряват

Основните ни източници на информация за интериор вече не са списанията, а блоговете — тъй като списанията излизат веднъж месечно и в тях виждаме неща, които отдавна сме видели в интернет.

Когато стана ясно, че ще правим интериор за себе си, започнахме да запзваме снимки — всеки поотделно. След като в един момент ни писна да спорим, си казахме: „Дай да видя твоите”.

Оказа се че сме запазили едни и същи неща, доста различни от интериора на сегашното ни жилище.

В сегашното си жилище имаме старо изциклено дюшеме с гигантски фуги, една стена от теракол (с ефект на небоядисана груба повърхност), друга ярко зелена стена, метален складов стелаж вместо етажерка и няколко стърчащи кабела. Ако имахме високи тавани, можеше да мине за лофт.

Но по примера на стикерите “Другата ми кола е Ферари”, вече не искаме това. Искаме интериорът да е спокоен, но не скучен, и акцентите да са не в цветовете на стените, а в по-малките неща, за да можем лесно да ги променяме, когато ни омръзнат.

Като отправна точка събирането на снимки от блогове върши работа, но, както и преди сме казвали, добрите интериори са тези с характер и дух. Затова потърсихме нещо характерно в новия апартамент — или в сградата, — около което да сглобим всичко останало.

Как да запазим характера на сградата

Както вече писахме, сградата е от 67-ма, а апартаментът не беше ремонтиран оттогава. Типичен соц, а ние харесваме добрите примери от соца.

Решихме да тръгнем от нещата, с които свързваме интериорите от онова време — паркет на рибена кост, врата със стъкло към дневната и мрамор в коридора.

Паркетът на рибена кост си го има и в момента, както и вратата със стъкло към дневната. Вратата не е в добро състояние, затова няма да я пазим, а ще си поръчаме нова, в същия стил.

Наличният паркет обаче не е лош. Смятаме да го демонтираме, сортираме и пренаредим в двете спални. Тъй като вероятно няма да ни стигне, за дневната и кухнята ще поръчаме нов, отново дъб и отново нареден на рибена кост.

Освен това в мазето открихме симпатични библиотекарски чекмеджета, които смятаме да използваме. Запазихме също няколко лампи и здравеца на терасата.

Дали тези неща ще са достатъчни за да запазим духа на мястото? Още не е ясно.

Бюджет

След като вече имате основна идея за интериора, добре е да се направи максимано точен бюджет. Промените в него да се следят по време на целия ремонт и така винаги ще знаете колко пари ви остават и ще можете да прецените за какво си струва да се дадат повече и от кое може да се спести.

Един съвет — не пестете от настилки, топлоизолация, санитария и батерии.
Ние си направихме таблица с всички дейности и материали и изчислихме необходимите количества. Средни цени на някои неща намерихме в интернет, за други обиколихме магазини.

А за да се напълнят всички графи, ни трябва оферта от майстор. Но темата с майсторите, топлоизолацията и детайлите е доста обширна, за тях ще разкажем в следващия пост.

***

Искате архитектурен проект от WhATA?

Пишете ни на contacts@whata.org.

Коментари

 1. Елена (21 септември)

  Ние бяхме в подобна ситуация преди половин година. Купихме си жилище в стара кооперации от 60те години и разбира се, неремонтирано оттогава.
  Ние не сме променеля предназначението на стаи и не сме събаряли стени, но също като вас наред с промените запазихме и някои елементи. Оставихме красивата мозайка в коридора, която представлява отделни мозаечни плочки, намерихме фирма, която да я изчисти и полира и тя светна!
  Запазихме и паркета в двете стаи – при нас паркетът също е буков и представлява малки летвички наредени шахматно по пет.
  Така описано не става много ясно, може би. Тези дни ще трябва да направим малко снимки за илюстрация :)

 2. жэгжэгояэф (21 септември)

  Четейки първия Ви пост за новото Ви жилище си помислих, че 1967 г. трябва да е печатна грешка, защото бяхте казали “старо строителство”, а аз поне го свързвам с нещо, строено поне преди 50-та. Щом годината се оказа вярна, ще ми бъде интересно да разбера защо не избрахте “старо строителство” от 1937 г. например.

 3. nt (21 септември)

  :) а защо се отказвате от гипсовия корниз – така характерен за духа на соца ?

 4. Belcho (21 септември)

  Ех, явно посещаваме едни и същи блогове, защото 6 от 8-те снимки са и в моята папка за вдъхновение. Както виждам си падате по актуалния от 15-ина години mid-century modern стил.

  Интересно е, че сте решили да запазите духа на сградата. Чакам с нетърпение снимки от интериора, когато бъде завършен.

 5. Ди (22 септември)

  Скъпи архитекти, аз не съм архитект, нито интериорен дизайнер и поради тази причина действам по описания от вас начин в избора на идеи за интериорен дизайн на нпроектите си за лично ползване. Учуди ме че моят начин е и вашият начин – та нали Вие, архитектите, сте първоизточника на оригиналните идеи, тенденции, стилове…?! Това не се ли нарича кражба на интелектуална собственост или просто плагиатстване? Или просто и във вашата област в България няма истинско творчество…?!
  Е, така пък всеки може да се самопровъзгаси за архитект, стига да ползва гугъл! Ето, затова не мога, а и занапред не бих се доверила на услугите на някой като вас – не бих искала да имам интериор копи-пейст!

 6. MOHAX на къщата на лодките (24 септември)

  Ех, Ди,
  Винаги съм бил убеден, че начина да се познае истинската същност на 1 човек е да се насели света с негови клонинги (без Господ да се меси) и да се види до къде ще я докарат.
  Мила (Мили) Ди, ако това се случи с теб дали 6 млрд. няма да откриват колелото независимо един от друг?

 7. Bobarev (25 септември)

  www.theselby.com/ind…

  Малко жилища на известни и неизвестни хора – артисти!:)

 8. Ди (10 октомври)

  Ех, Монах, колко щеше да е хубаво (не за мен, а за останалите населяващи твоето въображение) – с повече творчество и оригиналност, без плагиати и бездарни души.

 9. Siko (30 октомври)

  Много вдъхновяващо! Обикновено за съжаление въображението ми не винаги е активно, статии, като тази ме вдъхновяват и ми дават един начален старт за мои си неща.

Коментирай

 1. То е за защита от спам и ако го виждаш, нещо не е наред с браузъра ти

Категории