WhATA прави ремонт: Oще от банята и мебели

от WhATA, 26.11.2010 | 19 коментара

Досега в “WhATA прави ремонт”: 1) избрахме апартамент, 2) планирахме промени в разпределението, 3) постигнахме съгласие за интериора, 4) развълнувахме се покрай къртенето, майсторите и съседа, 5) подменихме инсталациите и топлоизолирахме, 6) сменихме дограмата, избрахме уредите за банята и сушихме пода

Следват детайли от банята, а след това отваряме толкова чаканата тема за мебелите. Тя е дълга и ще се проточи в няколко поста.

Банята — всичко кратно на 10 см

Искахме плочките в банята да се режат минимално. Още повече, че ако се отреже от размер 10х10 см, нищо не остава от плочката.

И тъй като две от четирите стени на банята са на практика нови, от гипсокартон (зад тоалетната, душа и мивка правим нещо като инсталационна стена, за да минат тръбите без проблеми, а фасадната стена е с предстенна обшивка, както писахме в поста за изолацията), имахме възможност да съобразим размерите в банята с плочките.

В нашия случай всички зададени размери са кратни на 10 см (размерът на плочката).

А прав ъгъл?

Докато майсторите поставяха инсталации, изолации и накрая гипсокартон, непрекъснато им напомняхме да спазват зададените размери — всички кратни на 10 см. И те ги спазваха — проверявахме редовно с ролетка.

Това, което обаче не проверихме, е дали ъгълът между двете нови стени от гипсокартон е прав.

Никога не бихме предположили че не е. Честно. За ъгъл между стара и нова стена — да, очакваме всичко, но за ъгъл между две нови…

Липсата на мисъл и внимание у майсторите и липсата на контрол от наша страна доведе до доста неприятности. Формата на банята в план не е правоъгълник, а успоредник. Така плочкаджията, и магьосник да е, няма как да нареди плочки без да се разминат фугите на пода и стените.

E, oбрахме разминаването в зоната под мивката, по-късно там ще сложим кутии или малък шкаф.


Долу в дясно се вижда как се разминават фугите между пода и стените. Това е зоната под мивката и вероятно там ще сложим шкаф.

Грешката на пода обаче нямаше как да се обере. И сега в дъното на банята, по фасадната стена, имаме „клинче” — триъгълна ивица от изрязани плочки, за да се компенсира разликата. Много ни дразни, но просто нямахме сили да разбиваме цялата баня и да започваме отначало. Надяваме се да свикнем.


Грешката на пода — клинче по фасадната стена.

А относно цокъла на банята — бяхме решили да е бял. В един момент обаче размислихме и поръчахме още тъмни плочки, като тези на пода. Количеството бели, което ни остана, използвахме за кухнята.


По-скорошна снимка от банята, вече почти готова.

Мебелите

Една част от мебелите ще си проектираме сами и ще се произведат по поръчка, други ще си купим.

Хубаво е преди да започне проектирането на мебели, човек да е наясно кое къде ще си слага — къде ще са висящите дрехи, къде ще прибира прахосмукачката.

Така че една вечер се разходихме по стаите, разпределихме си багажа и начертахме чертежи.


Гардероб и библиотека за детската стая.


Библиотеката в дневната.


Мебелите в кухнята.

Не търсим кой знае какъв дизайн за гардеробите и библиотеките — искахме да се простички и да вършат работа. Ще се бели, от ламинат.

Кухнята я бяхме харесали отдавна, от каталога на ИКЕА — серия NEXUS. Начертахме си модулите от системата, за да видим как ще се разпределят в нашето помещение. Долните и гоните шкафове на едната стена ще са във фурнир, а колоните за фурна и хладилник на другата ще са бели.

Другото сигурно нещо, мислехме си, е дивана — от серията Stockholm на ИКЕА.

Вторият въпрос беше кой какво ще ни произведе и какво откъде ще купим. Имаме три варианта:

 • БГ фирма за мебели — те ще ни произведат вградените гардероби по нашите чертежи, защото са с характерни размери.
 • ИКЕА — искаме да купим максимално много неща от там, защото виждаш какво купуваш и товариш.
 • Вехтошарници – искаме да има 1-2 стари неща. Харесваме как изглеждат, а и духа който носят. За целта смятаме да преровим таваните на баби и родители и да обиколим софийските антиквариати. Дано изскочи съкровище.

Ще сложим и два класически дизайнерски стола от средата на 20-ти век — един Eames Lounge Chair и един Tulip chair.

Направихме си колаж в два варианта на нещата, които харесваме. Накрая избрахме първия вариант, но с масичките от втория.

Планът е добър, но има едно неизвестно — колоко ще ни струват мебелите, поръчани тук и колко ще струват ако ги купим от ИКЕА. Защото пазаруването от ИКЕА на големи неща като кухня и гардероби си е приключение — трябва да се организира сложен транспорт и да се осигури човек, който да сглобява.

За да направим проучването, изпратихме чертежите на мебелистите за оферта и си организирахме едно проучвателно пътуване до солунската ИКЕА, за да ни изчислят колко би ни струвала кухнята оттам.

В крайна сметка се отказахме от кухня ИКЕА. Кухнята, както и всички корпусни мебели (тези от чертежите), ще бъдат произведени тук. Подробности — в следващите постове.

***

Искате архитектурен проект от WhATA?

Пишете ни на contacts@whata.org.

Коментари

 1. dana (26 ноември)

  Честита баня : )
  Много ще ме зарадват подробностите около покупките от ИКЕА. Чакам с нетърпение.

 2. Спас Колев (26 ноември)

  2 стотинки от мен: Всяка библиотека има нужда от поне един рафт, по-висок от тези 24 cm. :) Особено в детска стая, където вероятността за големи формати е над средната.

 3. sta (26 ноември)

  mislili li ste za nqkakva aspiracia na furnata?moqta e syshto vgradena i ne sam mn dovolnz ot aromatite. dokato ako ste zabelqzali furnite kojto ne sa za vgrajdane imat malki otvori otgore za parata.

 4. Апчо (27 ноември)

  Относно антиквариатите, препоръчвам ви складовете в базата на ЦКС до Илиенци. Хората са изключително любезни, винаги готови да помогнат, да направят сделка. Зареждат често, нещата са хубави, понякога се намират изключително готини неща. Мисля, че осигуряват и транспорт.

  Хубаво е да се отиде дотам с кола, пеша е малко трудно. Влизайте навътре без да се притеснявайте, има достатъчно табели и ще намерите склада.

  Обезателно рагледайте залата със столовете и ги помолете да ви опътят и към склада от другата страна на уличката, там са предимно масивни шкафове, гардероби и маси, но си заслужава да се разгледат. Оставите ли телефон – ще се свързват с вас когато дойдат неща, от които бихте се интересували

  Ето и линк:

  antiquebg.com/index….

  Другия антиквариат, който си заслужава е този в подлеза на метростанция вардар.

  Някъде по блоговете съм чел “легенди” за някакво огромно мазе близо до свети седмочисленици, тъпкано до горе с антики. Но може и да е градска легенда. :)

  Чакам с нетърпение следващите псотове от поредицата, и извинете за многословието. :)

 5. гт (27 ноември)

  Прави сте – “клинчето от плочки” е ужасно, и ще си го гледате всяка сутрин като се къпете… Опитът учи – отдавна вече не проектирам с формАта на плочките и квадратен грид, а на ленти, в които фугите в едната посока се разминават. “Лентов ашлар” или нещо подобно ли се казва?.. – лошия майстор не мож го победи, трябва да го биеш по неговите си правила :)

  Освен това бих продължил кухата стеничка зад тоалетната чак докрая – няма чупка в пространството, по-лесно се крият тръбите на душа и дава възможност за една-две ниши в стената за шампоаните и т.п. Ваште сигурно ще отидат на прозореца или на стандартната поличка от неръждавейка от икеата.

  Добре върви, с голямо удоволствие следя прогреса и виждам много компетентни неща! Давайте още!

 6. Никанор (28 ноември)

  Интересни бележки около ремонта. Каква беше причината да пуснете плочки от пода до тавана? Защо там където няма да се мокри не оставихте част от стената?

  Също – откъде в България може да се купи креслото на Eames и стола на Saarinen. Точно такива искам и аз вкъщи и съм заделил една сума от семейния бюджет…

  @Апчо
  Мазето с многото антикварни мебели е точно под църквата “Св. Параскева” на ул. Раковски. Преди няколко месеца ходих да го разглеждам – наистина е огромно, но 95% от нещата вътре са боклуци. При това боклуци в много лошо състояние. Освен това антикварят, който го държи е крайно неприятен човек и цените му са ужасно високи. Не го препоръчвам на никого. Който не ми вярва – да отиде и после да сподели впечатления тука. Ще ми е интересно какво мислят и другите…

 7. mo4a e (28 ноември)

  baniata izglezda dosta depresiika s fugi4kata tam savsem ste ia dovarshili ama pone Eames Chair e gotin, ima v borovo na ul .solun edin magarin tam prodavat repliki.

 8. Апчо (29 ноември)

  @Никанор

  Мерси много за инфото! Звучи коренно различно от моето преживяване в складовете за които споменах. Аз живея предимно със зяпане на такива места в разни английски предавания, та приветствам всичко подобно тук. :) Ще проверя мазето и ще споделя мнение.

 9. sculpt (29 ноември)

  малкия формат плочка си е чисто предизвикателство..
  особено когато кратноста им стане закон за всички елементи в пространството и като се изредят един куп специалисти от полагащия тръби до плочкаджията чиито допуски са равни на градуса на сутрешната бира си е цяло чудо че сте се разминали само с това клинче.. а дали прозореца е кратен или последния ред плочки или смесителите на душа и мивката или позицията на лирата или первазите на вратата :)
  да пойнт из че чак такъв перфекционизъм никому не е нужен ако се търси постсоц ефект
  интересно ми е как е решено осветлението в банята как е овладяна ревизията на водомера и има ли разлика в нивата баня-коридор
  наздраве

 10. Boat (30 ноември)

  Хм, а линеен сифон на пода на банята – не се ли опасявате, че много ще се оЛоквя?

 11. olimpia ( 1 декември)

  Наскоро чета този блог, а тази тема ме кара с интерес и любопитство :) да дочаквам развоя на ремонта. И понеже ми стана интересно как проектирате самия интериор искам да ви пусна един линк към сайт на френски графични дизайнери, които в About us & our home са показали дома си .Мисля че ще ви е интересно да го разгледате . Там те също са запазили тези добри примери на соц дизайна, съобразявайки го с даденостите на къщата и вписвайки го в един много топло и уютно пространство по мое мнение….:))
  www.harmonie

 12. denny ( 2 декември)

  Къде точно се намира този антиквариат на метростанция Вардар,за който споменава Алчо?

 13. Никанор ( 2 декември)

  Мисля, че вече е затворен антиквариатът. В една нова кооперация на ъгъла, но последния път като минах оттам го нямаше май…

  Иначе забравих да спомена, че преди година и половина ходих до тези складове, близо до Илиенци, но там също нямаше кой знае какво… Внос на антикварни мебели от Скандинавия, но ужасно грозни, ужасно…

 14. Апчо ( 3 декември)

  @ denny магазинът се намира в подлезът на метростанцията, откъм стълбите към спирката на трамвай 8 :)

  @ Никианор мен бая неща ми харесаха :) и като качество, и като вид, и като цена и като хора. за съжаление в българия нямаме “антикварна” култура, нямаме битаци, пазари, складове и прочее посветени на тази и подобни теми. тъй че за мен всяко място поне мъничко приближаващо се до тези неща от които живо се интересувам, е ценно и си заслужава :)

 15. denny ( 3 декември)

  Апчо, сигурен ли си? Всеки ден минавам от там и такова нещо не съм виждала, дай обиенти спрамо Магазина за един лев, само да не е някой таен вход с пропуск

 16. Апчо ( 3 декември)

  @denny: точно преди да тръгнеш да се качваш по стълбите, които водят към спирката на трамвай 8, мисля, че горе има и една автокъща. та долу по стълбите има едно “площадче” в подлеза и една метална врата към този магазин

 17. плочки за баня ( 6 август)

  Разминаването на фугите естетически не е приятно, но наистина ли няма как да се избегне при правоъгълна баня? маргарита

 18. Т (26 август)

  Апчо не е легенда антикварният магазин тъпкан до горе със антики ,намира се на Раковска номер 58 на ъгъла със Симеон. в мазето на църквата е :)

 19. мебели за баня магазин (25 март)

  Това, че имате възможността сами да си проектирате самите мебели,които да поставите в банята е страхотно.Лично аз за пореден път се обеждавам, че когато сам направиш нещо, то именно мебелта е направена за теб, а не купените на говори, в които те първа трябва да види кое къде ще стои.Вече много мебели си проектирахме ние и знам всяко шкафче предварително за какво ми е и каква големина да бъде то.Благодаря за снимките.Станала е чудесна, само липсват шкафовете и става перфектната баня.

Коментирай

 1. То е за защита от спам и ако го виждаш, нещо не е наред с браузъра ти

Категории