Категория: Архивни неща

Проект, 1937

от Жана Стоилова, 6.01.2009 | 7 коментара

За началото на новата година — нещо старо. Това е архитектурен проект за къща или по-точно „за направа на двуетажна масивна постройка” от 1937г.

Къщата е в Момчилград. И противно на очакванията, че в малък град (може би тогава още село) се строи единствено с помощта на знанията на местния майстор, архитектът е от Пловдив, а проектът му е по-пълен с информация от някои съвременни примери.

Има подробни детайли на всички врати и прозорци на къщата, за съжаление в много лошо състояние.


Антетка. Както и в съвременните проекти дава информация за обхвата на проекта, мястото му, възложителя и задължително има личен печат от архитекта с номера на удостоверението му за правоспособност и печат за одобрение от съответната община


Разпределението е с много характерния за времето тъмен вестибюл с портал към едната стая. Тоалетната (отбелязали сме я с червено) е на терасата — преход от селския към градския начин на живот. На село тоалетните са на двора, а в града — на терасата. Хората са смятали, че тоалетните нямат място в къщата


На разреза се вижда, че със стоманобетонна конструкция е само първата плоча. Втората подова конструкция е гредоред, покрива и стълбата също са дървени. Това може отново да е преход между познатото строителство с дърво и сравнително новата технология със стоманобетон, или пък защото бетона е бил по-скъп


Фасадата...


... с човек в потури за мащаб


През 1937 са слагали гербова марка, за да удостовери, че всички такси са платени и проектът е законен

7 коментара

Наш дом, 1984

от Николай Ангелов, 3.01.2008 | 6 коментара

В поста ни 10 неща, които да подариш на един архитект за Коледа една от идеите е колекция архивни броеве на списание Наш дом. Забележи — не нови, а архивни.

Преди няколко дни наистина намерих куп стари броеве на Наш дом — родителите ми бяха абонирани през 80-те. А тe не са нито архитекти, нито интериорни дизайнери. Всъщност Наш дом е било доста влиятелно списание сред българските домакини през соца и в много апартаменти може да се изрови по една подобна купчина.

Ето няколко типични страници от един брой от 84-та година:


На корицата пише “Списание за интериор и битова култура номер 6/1984”. Всеки брой си има тема. Темата на този е МАНСАРДАТА.


Страницата с редакционния екип и съдържанието. Винаги когато разглеждам списания, дизайнът на тези страници ми е любопитен. Тук художникът-оформител (така са се наричали графичните дизайнери тогава) се е развихрил в композиция от дебели разделителни линии и рамки.


Рубриката “Бележити архитекти” представя Жорж Кандилис. В другите броеве соц домакините са можели да прочетат за Мис Ван дер Рое, Корбюзие, Франк Лойд Райт, Марсел Бройер и други известни архтекти от модернизма. Наскоро една позната ме попита къде може да чете за известни архитекти, но на достъпен език. Не можах да й кажа, но сега мога: в броевете на Наш дом от 84 година.


Основната тема на броя — мансардата. Редакцията гостува в няколко мансарди. Както е и нормално, около 60% от списанието са снимки от хубави наши домове. Любопитното е, че във всички броеве повечето примери са от жилища на архитекти, художници, музиканти, писатели, които са си направили почти всичко сами.


Рубриката “Из бележника на архитекта”. Показани са варианти за обзавеждане на мансарда. Нямало е компютърни 3D визуализации — архитектите чертаят перспективи и след това рисуват с туш и флумастер. Сега рисуването пак се връща на мода.


Още една подобна рубрика — “Нашият проект”. Представен е проект за реконструкция на действително таванско помещение. В други броеве има и рубрика “Идеи, родени от читателски писма” — читатели изпращат планове на своите жилища, а архитектите от списанието им дават идеи как да ги обзаведат или преустроят. Доста полезно, възпитателно и безплатно.


“Гостува ни списание domov”. Почти във всеки брой има материал от братското чешко (пардон, чехословашко) списание Domov. Тук тематично е показано жилище-мансарда.


И накрая, така модния от онова време почин “Направи си сам”, тук видоизменен в “Направете сами”. Мъжете са правели сами мебели и са зидали камини, докато жените са си шиели сами дрехи по кройки от Burda. Може би оттук идва и днешната увереност, че не ти трябва архитект, а сам можеш да си измислиш къща.

***

За да се издържа едно списание в соца, не е било нужно да публикува PR статии и реклами. През няколко броя е имало по някоя и друга идеологическа статия за постиженията на социалистическата ни архитектура, но тях, предполагам, никой не ги е четял, а днес стават за рап парчета.

Спирам дотук със списанийната соц носталгия. И няма да снимам броеве на Лада и Жената днес — те са за други блогове.

6 коментара
Начало

Категории