WhATA прави ремонт

от WhATA, 6.08.2010 | 15 коментара

След като проучихме интериорните течения в списанията и тези във вашите домове, стартираме нова поредица: WhATA прави ремонт. В нея ще ви разкажем как WhATA (или по-точно 50% от асоциацията) се сдобиха с нов апартамент и наживо ще покажем как правим ремонта му.

Как избрахме апартамента?

Учудващо лесно. Мислехме, че избирането ще отнеме няколко месеца, а си харесахме този апартамент още при първия оглед. (Да не сме чули, че архитектите били претенциозни).

Строителството е от 1967 година. Когато се запознахме със съседите, една мила възрастна жена ни попита: ”Ама вие защо не си купихте в нова кооперация?”

При избора имахме няколко условия:

 • да е старо строителство
 • да е на последен етаж
 • да е в малка кооперация.

Ето и причините:

Да е старо строителство

Харесваме по-старите жилища — имат дух. А от прагматична гледна точка помещенията са с нормални размери, имат отделна кухня, а и не се налага да купуваш общи части колкото половината апартамент.

Да е на последен етаж

На последен етаж, защото е по-лесно да направиш ремонт на покрива (ако се налага), отколкото да накараш безпаричния си съсед отгоре да си смени канализационната тръба, която тече. Последният етаж дава повече независимост — зависиш основно от наличието на пари, а не от непознати хора.

Да е в малка кооперация

Струва ни се, че колкото по-малка е кооперацията, толкова начинът на живот е по-близък до този в индивидуална къща. А и колкото по-малко съседи имаш, толкова е по-голяма вероятността да се пребоядиса стълбището например.

Какво следва?

Ремонтът, който предстои, ще включва прекрояване на стени, промяна на функциите на помещения, нови инсталации и настилки, топлоизолация и много други неща, за които ще разкажем в следващите постове.

Коментари

 1. Деница Григорова ( 6 август)

  WhATA (и по-специално 50% от вас), с интерес ще чакам и следващите ви постове. И ви желая успех в прекрояването на новото жилище.

  П.П. И аз имам същото отношение към купуването на жилище старо строителство, но за първи път някой ми изтъкна и предимствата на това да си на последен етаж, вместо да съжали за това. Много ми хареса да видя такава гледна точка от архитекти. : )

  Поздрави!

 2. Ина ( 6 август)

  Желая ви приятни съседи и успешни експерименти :)
  С нетърпение очаквам следващите публикации.

 3. Надежда Сиракова ( 6 август)

  Дааа, старите кооперации….. и аз така. Ходих гледах,обикалях, и нито едно от “новите” жилища който гледах не ми “проговори”, докато не видях едно старо жилище в центъра в което влязох и знаех, че това е нашия дом. И така преди три години се сдобихме със “старо” жилище на последен етаж, “прекрасно” ремонтирано с чисто нов ламинат,пвц прозорци, малки ламинатни врати,бани с плочки от последните китайски колекции, и окачени тавани на 2,70 при положение, че реалната височина е 3,10. Сещате се какво се случи…пълен погром,изринахме го до плоча и тухла, оказа се,че е имало кахлени печки,в които аз съм отчаяно влюбена, но уви, безвъзвратно са изтръгнати и премахнати…
  Предимството на последния етаж за нас се оказа приобщаването на два тавана и така се сдобихме даже с мезонет.Иска ми се да ви пратя снимки, сигурно ще ви е интересно, особено строителната част, но май няма как.
  Пожелавам ви успех, и едно пожелание, не правете компромиси, старите сгради го заслужават !

 4. Creator ( 6 август)

  Успех с ремонтите.С нетърпение чакам темите.Апартамента с цел офис ,или жилище е купен?Интересно след колко време ще почнете нови ремонти – аз примерно година след като се нанесох вече мисля нов пакет ремонти ,защото не ми харесва това което съм направил :))).

 5. Данич ( 6 август)

  Съвсем същите изисквания имах и аз – абсолютно верни са поне според моя опит.

  Няколко месеца след покупката и слушане на съвети от типа – ‘Където е текло ще тече’ за живеенето под покрива, съседката от долу наводни брутално и нейния и току-що ремонтирания апартамент под нея. Не си беше сменила тръбата.

  Друг плюс на старите сгради в центъра е, че почти всички имат хубав двор. Три дни работа и няколко тона изхвърлени боклуци го правят адски спокойно и красиво местенце дори без някой от останалите съседи да помага. :)

 6. Комитата ( 6 август)

  Имам миниатюрен апартамент (27 кв. м.) на последен етаж в кооперация. С нетърпение чакам да видя резултата и съм готов да ви го отправя като предизвикателство, защото 4 години се чудя какъв ремонт да му направя.

 7. Дона ( 9 август)

  Успех в начинанията около апартамента. Надявам се да пуснете снимки и от преди ремонта : ))

 8. Владимир Карапетров (14 август)

  Честито :). С интерес ще следя поредицата. А за последния етаж от над 20 години живея само на последен етаж (сменили сме две жилища – панелка и ново (вече не особено ново) строителство), и има много предимства, но и един съществен недостатък винаги е по-топло през лятото и по-хладно през зимата, да недостатъка може да се коригира с подходящи уреди (климатици, печки и др.), но си е недостатък.

 9. Хидроизолация Покриви Варна (26 август)

  пожелавам Ви много търпение, мъдрост и готовност да преживеете надхвърлянето на бюджета за този ремонт, който възнамерявате да направите.

  :)

  и аз искам да видя резултата! кадър по кадър!

 10. gabs (31 август)

  В момента с приятеля ми ремонтираме точно такъв апартамент- старо строителство, в малка кооперация, на последния етаж. Снимаме чат-пат. Като приключим с всичко мисля да ви пратя снимки , нищо че конкурсът ви за интериор приключи . Ремонтът ни е нискобюджетен и е интересно какво ще се получи накрая :).

 11. Боби ( 7 септември)

  А къде се намира (ако не е тайна) този апартамент/кооперация? Поне в кой район?

  В момента съм на тоя етап и аз, но за съжаление апартаментите старите кооперации по местата, където гледам, са много скъпи за ужасното състояние, в което са имотите :(

 12. Силвия (26 ноември)

  Едва ще дочакам продължението и ние сега стартиаме същото преустройство и същият ремонт предстои!Побързайте със следващият пост не ни дъжте прекалено дълго в напрежение :) Good luck !

 13. WhATA (26 ноември)

  @Силвия, това е стара поредица – от 2010 година. Ремонтът завърши и всички постове за него са тук: whata.org/blog/?c=re….

  Тази година започнахме други 2 поредици за ремонт – “WhATA помага”. Постовете от тях също са на горния адрес.

 14. Митко ( 7 април)

  Наи-важното помещение – банята е кофти. Не толкова като визия, а като изпълнение!

 15. Митко ( 7 април)

  В допълнение ще кажа нещо, което не спирам да повтарям на всеки желаещ да се хвърли в “приключението” ремонт на дома. Освен подмяната на инсталациите (особено ВиК), от изключителна важност за крайния резултат са идеално НИВЕЛИРАНИТЕ стени, подове, тавани, колони, трегери и т.н., плюс КАЧЕСТВЕНО монтирана дограма и интериорни врати! Обикновено повечето хора започват отзад напред при идейното проектиране на жилището си (какви да бъдат мебелите, паркета, плочките, боите, тапетите, пердетата и още и още …), без да си дават сметка, че дори да са посредствени, изброените неща биха изглеждали страхотно в помещения с правилна геометрия! Ако ще да наблъскате най-скъпите мебели, тапети, настилки, техника и прочие, представяте ли си как биха изглеждали в стая с криви подове, тавани, стени?

Коментирай

 1. То е за защита от спам и ако го виждаш, нещо не е наред с браузъра ти

Категории