WhATA прави ремонт: Настилки и стари мебели

от WhATA, 9.12.2010 | 20 коментара

Досега в “WhATA прави ремонт”: 1) избрахме апартамент, 2) планирахме промени в разпределението, 3) постигнахме съгласие за интериора, 4) развълнувахме се покрай къртенето, майсторите и съседа, 5) подменихме инсталациите и топлоизолирахме, 6) сменихме дограмата, избрахме уредите за банята и сушихме пода, 7) ядосахме се за банята и започнахме да мислим за мебелите

Краят на ремонта вече се вижда. Знаем, че вие още не го виждате, но това е, защото досега постовете вървяха в хронологичен ред и в действителност доста изостават от реалните работи в апартамента. Всъщност стените вече са боядисани, всички настилки са готови, а тези дни ще монтират вратите.

Но нали не очаквате да разкажем всичко наведнъж.

Настилките

Нали сме си навили на пръста да е ретро и соц, та имаме мрамор в коридора и паркет, подреден на „рибена кост” в останалите помещения. Доста обикаляхме, за да изберем мрамора — трябваше да е бял с малки сиви нишки и на големи парчета, да не изглежда като плочки.

Намерихме мрамора в един склад до с. Лозен, бил македоски. Изглежда точно както искахме, а парчетата, на които се продава, са с рaзмери 40×180 см. Направихме схема колко парчета трябват, изпратихме я в склада, а там отрязаха мрамора с необходимите размери.


Мраморът в антрето.

Мислехме да използваме мрамор и за плота и гърба в кухнята. Отказахме се заради ширината на парчетата — за кухнята трябва ширина 60 см, а от нашия мрамор не намерихме такива. Освен това естествения камък се цапа невъзвратимо с петна от мазнина например.

Паркетът в стаите разпределихме по следния начин: старият — в спалните, нов за дневната. Купихме си дъбов, ламелите са 5х30 см.


Старият паркет нареден, без да е циклен и лакиран.


Старият паркет — готов.


Новият паркет в дневната.

Оказа се, че след цикленето между стария и новия паркет почти няма разлика.

На терасата сложихме дървена настилка, накована върху скара. Дървото е лиственица, не е обработено с лакове или импрегнанти, така че очакваме с времето да посивее.


Дървената настилка на терасата.

Още малко мебели

Между другото направихме и първа обиколка по разни вехтошарници за стари мебели. Резултатът е два стола и геодезически триножник от подземието на Св. Параскева и една соц ракла от магазинче на Женския пазар. Триножникът ще използваме, за да си направим лампа. Столовете са за трапезарията и са нарочно избрани изцяло дървени — за да е по-лесно да ги реставрираме.


Tриножник-основа за бъдеща лампа; и стари дървени столове.


Класическа ракла от соца.

Продължаваме да търсим бюро или секретер, но не по-голямо от 120х60 см. Оказва се доста сложна задача да се намери такова заради размерите, а и заради стила — бюрата от соца явно не се смятат за много ценни и въобще не попадат в магазините, а отиват директно за подпалки.

***

Искате архитектурен проект от WhATA?

Пишете ни на contacts@whata.org.

Коментари

 1. Стефан Русев ( 9 декември)

  Идеята да използвата стари мебели е моного готина.

  А от триножника ще стане много оригинална лампа. Браво на вас.

  Настилката за терасата също е интересно решение.

 2. Мария ( 9 декември)

  Здравейте! Чета блога с удоволствие. Сещам се за магазин в София за ретро български (и не само) мебели, откъде и аз си купих някои страхотни нещица. Мебелите се реставрират от момчетата, които безплатно отървават собствениците от мебели, които иначе ще отидат на боклука. В двата им магазина има страхотни находки – от мебели, през съдове и украшения, до елтехника. Ако искате, кажете и ще обясня къде се намират – не ми се иска да изглежда като реклама, затова и питам. Хубав ден!

 3. Boat ( 9 декември)

  към Мария: Няма да е реклама – може да споделиш, мен ми е интересно.
  Естествения камък има начин да се изчисти с едни “нано”-препарати, но наистина няма да е “експлоатационно подходящ” за кълцане на цвекло примерно. А сещам се, че нашия дърводелец предлагаше виенски столове (made in Виена), които спасил от вилата на един професор, който искал да ги хвърля, за “колкото дадете”.Без подлакътници,светло дърво (като избелен дъб светло) и ратанови седалки, които са за реставрация.Ама малко градински ми изглеждаха. Ако ви интересува мога да ги снимам да ги погледнете?
  Нямам търпение да видя лампите.

 4. Мария ( 9 декември)

  Това са магазини “Рето Надежда”. Собствениците са младежи, които си изкарват прехраната със събиране и реставриране на непотребни или негодни мебели, които продават на почти символични цени, е, има и някои по-скъпи. Единият магазин е на ъгъла на ул.“Братя Миладинови” и “Симеон”, а другият на бул.“Ст. Стамболов” 16. Дано да съм била полезна и дано си намерите интересни и красиви вещи!

 5. Антония (10 декември)

  Поздравления за ретро мебелите и за дървената настилка на терасата, която не е лакирана и с времето ще посивее, прекрасно :) А иначе тези младежи от Рето са голяма работа, наскоро минах оттам и имаше някои интересни находки, успех

 6. И.Е. Станков (10 декември)

  В тоя пост всичко ми хареса. Браво.
  Дървената настилка на терасата е супер!

 7. служба по трудова медицина (10 декември)

  Много полезни съвети давате! Адмирации от мен.

 8. Комитата (11 декември)

  Това истина ли е, че мраморът се поврежда необратимо от мазнина?!?

 9. STF (11 декември)

  Мрамора в коридора наистина стои страхотно.
  Поздравления и за идеята за терасата!
  А триножника и столовете вие ли ще си ги реставрирате?

 10. цецо (12 декември)

  Настилката на терасата ще се окаже хита на поста, но действате избирателно към соц елементите. Как може да мине един соц без мозайка :), каквато май е на тераса? Това си е личен избор, разбира се. Ще се наложи ли да почиствате под дървената настилка?
  Купихте ли си менче и да прерязвате лентата скоро:)

 11. Апчо (13 декември)

  Би било супер интересно ако направите пост за реставрирането – кое, как и прочее :)
  Чакам с нетърпение продължението!

 12. Асен Ненов (14 декември)

  Преди година възстанових две бюра за офиса – точно 120х60. Едното кръстихме “Союз”, другото “Мир”. Бяха боядисани в черна блажна боя през 1999 г. Оказа се, че това ужасно боядисване ги беше опазило добре. Премахването на слоевете боя и възстановяването отне почти месец. Успех с търсенето.

 13. Гонзо (14 декември)

  Вкъщи имам що-годе запазено бюро, купих го за 12 лева от завод Ворошилов. Ползва се, но ако много го искате, с удоволствие ще се разделя с него.

 14. Никанор (15 декември)

  Всичко, както виждам, върви по мед и масло… Радвам се за това и влизам по няколко пъти в сайта ви, за да видя дали има някакво развитие.

  Мисля, че е добра идея да поканите всичките си фенове на парти в новоремонтирания апартамент. Тук сме се събрали все съмишленици, вярвам… Обещавам, че ще съм много внимателен и няма да разливам вино по стените и мрамора, ако ме поканите на парти по случай освещаването на апартамента… И може да ви зарадвам с някоя хубава соц-вещ…

 15. Алекс Димов (16 декември)

  Поканете ни! Аз съм “за”! Ще има ли суши?

 16. Van Vogt (17 декември)

  Да! Да! Да! Поканете ни на парти! Ние обичаме партита. Аз ще донеса суши-муши…

  Не може без party!

 17. Никанор (30 декември)

  Нищо не се чува за парти по освещаването на апартамента… Защо? Мисля, че това е една чудесна идея малката общност около този блог да се срещне на живо, за да обмени идеи и мисли… WHATA, какво мислите вие?

 18. Мечтай и се забавлявай ( 4 февруари)

  Много интересни са всичките статии. Ние още нямаме наше собствено жилище, но вече сме в трета квартира за 8 години и се опитваме дори като чужд имот да си я правим свой дом, поне така го усещаме. Но тук има доста идеи.
  Само да спомена за магазините за стари мебели, в които момчетата ги реставрират и продават на много добри цени – просто за информация събират парите от продажбите с кауза – дават ги за лечение на хора, борещи се с наркозависимост. Веднъж ги бяхме питали за наша стара секция, която да им дадем – тогава така ни разказаха.
  Да попитам също – защо на терасата правите такъв под? Безспорно изглежда много хубаво, със съпруга ми сме фенове на дървото у дома.
  По повод мрамора ми обясняваха, че има пореста като на гъба структура, и капне ли кафе или мазнина, няма махане от там, петното си остава, за това не се препоръчвал за ползване у дома. И поне според мен е вярно – в офиса подът е мраморен и всичко си стои като петна, при основния ремонт миналата година го чистиха, полираха, но петната си останаха.

 19. Kaри (20 февруари)

  Терасата наистина е супер, но след като дървото не е обработено как ще устои на външните условия?

 20. пожарогасители- ремонт (26 декември)

  Когато се правят подобни цялостни ремонти, има доста прах от която няма спасение, но след това всичко е страхотно.Това,което пишете…’ Намерихме мрамора в един склад до с. Лозен, бил македоски. Изглежда точно както искахме, а парчетата, на които се продава, са с рaзмери 40×180 см. Направихме схема колко парчета трябват, изпратихме я в склада, а там отрязаха мрамора с необходимите размери…” какво по хубаво от това всичко на края да е така, както си го искал и да няма разочаровани физиономии.Много благодаря за тази статия,дано често ни пишете, другата година ми престои подобен голям ремонт.

Коментирай

 1. То е за защита от спам и ако го виждаш, нещо не е наред с браузъра ти

Категории