Категория: SANAA

Глобална мрежа

от Николай Ангелов, 16.01.2009 | 7 коментара

Сграда на годината за 2007 в много класации беше новият (тогава) Музей за съвременно изкуство в Ню Йорк на японците от SANAA.

Интересна е мрежата, с която е облечена цялата му фасада — подобна е на мрежата, от която правят нюйоркските кошчета за боклук, но уголемена. Както бяхме разказали и преди, по тоя начин сградата демонстрира, че се вписва в клошарския квартал Bowery.

***

Сетих се за Музея в Ню Йорк, понеже наскоро във Варна попаднах на няколко интересни примери за самоделно използване на мрежа вместо баналните решетки за защита от крадци на първите етажи. И трите примера са от една и съща кооперация. Абстрахирайте се от това, че са грозни и ще ви обясня защо са ми интересни.

Мрежата на американския музей е върху стена, докато на тази тераса има един слой едра декоративна решетка във формата на пчелни кутийки и върху нея дребна метална мрежа, може би останала от лозето. В модата най-трудно е съчетаването на десени с различни шарки (например риза на ромбчета с вратовръзка на каренца), но тук са се справили. И накрая всичко е обобщено в бяло.

Отново в същата кооперация, на съседната тераса друг начин за използване на мрежа. Тоя път в естествения си цвят. Интересното е, че по нея пълзи лоза. И може би лятото се получава приятна сянка от листата й. Дали някой ден лозата ще се разстеле по цялата площ на мрежата и ще се получи една зелена тераса?

И на другата съседна тераса има лоза, но този път не върху мрежа, а върху едра черна декоративна решетка. Обитателите на кооперацията демонстрират и общ похват, и индивидуален детайл.

Не се шегувам.

7 коментара

Нюйоркска афера

от Анета Василева, 6.12.2007 | 1 коментар

Новият Музей на съвременното изкуство в Ню Йорк
Новият Музей на съвременното изкуство в Ню Йорк. (Photo: Dean Kaufman)

На първи декември в Ню Йорк бе открит нов Музей на съвременното изкуство, дело на японците от SANAA.

Сградата е чувствителна към средата като повечето неща, правени от Сежима и Нишизава — гигантски кутии, нахвърляни на пръв поглед случайно една върху друга и облечени с металната мрежа, от която правят и нюйоркските кошчета за боклук.

Фасадата на Музея е облечена с метална мрежа
Отвътре пердета с орнаменти, отвън метална мрежа като на кошчетата за боклук (Photo: Dean Kaufman)

В характерна манхатънска традиция музеят е разположен в района Bowery, повече известен с бездомниците, отколото с културните си традиции. В хода на строителството обаче около сградата изникват бутиков хотел, модно кафе и мястото полека-лека от западнало става hip.

По-интересни обаче ми станаха събитията, съпътстващи откриването на сградата. Организирано е 30 часово парти. В архитектурните блогове и в медиите се вдигна толкова шум, колкото при излизането на iPhone. Явно въпреки видимата си скромност SANAA вече са част от тълпата starchitects*

*starchitect — журналистически термин, който oбозначава архитекти, радващи се на холивудска популярност. Типични представители: Франк Гери, Заха Хадид, Рем Кулхас

1 коментар

Японци в Есен

от WhATA, 2.10.2007 | Коментирай

Видяхме новата сграда на японците Sanaaучилище за мениджмънт и дизайн в Есен. През август списание GQ я класира сред 10-те най-екологични сгради в света за 2007 година. Геотермална енергия поддържа постоянна температура от 22 градуса чрез система от тръби, вградени в бетонните стени. Задължителна сграда.

Училище по мениджмънт и дизайн в Есен

Фасада

Интериор

Коментирай
Начало

Категории