WhATA прави ремонт: Дограма, замазка, баня

от WhATA, 10.11.2010 | 19 коментара

Досега в “WhATA прави ремонт”: 1) избрахме апартамент, 2) планирахме промени в разпределението, 3) постигнахме съгласие за интериора, 4) развълнувахме се покрай къртенето, майсторите и съседа, 5) подменихме инсталациите и топлоизолирахме.

Всеки си има приоритети в ремонта — за някои неща човек е склонен да даде повече пари, а от други да спести. Според нас нещата, с които не бива да се правят компромиси, са дограмата, настилките и — ако има такива — вградените уреди в банята (вградено казанче, вградени части на батериите).

Ако при дограмата се получава конденз, паркета се надуе или батериите не работят, трябва да се разбива, което си е нов ремонт и ще струва повече.

Дограмата

Според коментарите към предишния пост за това как жилището няма да „диша”, вероятно трябва да си оставим старата дограма с фуги, за да се проветряваме. Но ние упорито продължаваме да се изолираме добре от външния свят.

За дограмата нямахме никакви колебания — дървена, словенска, от Jelovica. Вече веднъж купихме такава за сегашното си жилище и за 5 години нямаме проблеми.

Ще кажете, че е скъпа. Да, цената е малко по-висока от тази на хубава PVC дограма, но нали имаме правило — без компромиси при дограма, настилки и вградени части.

Начертахме си план на дограмата с начините на отваряне, които искаме, и изпратихме файла за оферта.


Спецификация на дограмата, която изпратихме за оферта.

За да се пазим от слънцето, сме предвидили външни алуминиеви щори за прозорците на кухнята и детската стая. Пред останалите два прозореца има тераси, така че там слънцето няма да е проблем.

Искахме още и комарници и подпрозоречни первази от същата фабрика, за да получим цялостен продукт. Цената обаче започна да се доближава до критичния максимум и се отказахме от комарниците.

Срокът за доставка беше 6 седмици, дограмата се забави с още 2, ние леко се изнервихме. Но пък беше лято, така че забавянето е разбираемо. С монтажа нямаше никакви проблеми.


Монтираната дървена дограма на прозореца в детската стая.


Външните алуминиеви щори.

Подовата замазка

Когато купихме апартамента, много харесахме паркета и решихме да го запазим, като го демонтираме, сортираме и наредим отново. Оказа се обаче, че няма да е лесно, защото под паркета няма здрава основа. Всичко трябваше да се изрине до плоча и да се направи нова замазка.


Под стария паркет няма здрава основа.

Имахме няколко варианта за обработка на пода под паркета:

 • Вариант “сух под” — слага се суха посипка за изравняване на неравностите на плочата, а върху нея плоскости от гипсокартон. Предимството е, че става бързо, много леко и няма мокър процес.
 • Вариант “плаващ под” — полага се 4 см топлоизолация XPS (твърда топлоизолация) , a отгоре традиционна цименто-пясъчна замазка. Този детайл дава добра топло и звукоизолация. Недостатък е че има мокър процес и трябва да се изчака замазката да изсъхне добре, преди да се сложи паркета.

Избрахме втория вариант, защото по изчисления на майстора е по-евтин. А и беше края на лятото и се надявахме на топла есен, за да изсъхне бързо замазката.


Етапите на полагане на замазката.

Шумният осушител

Сметките обаче излязоха криви — октомври беше студен, а и за да изсъхне замазката по естествен път, явно са необходими повече от месец-два. И за да не отлагаме поставянето на паркета за пролетта, в момента в апартамента работи осушител — машина за строителни обекти с капацитет 300 куб. м. Взехме го под наем за една седмица. В петък ще направим измерване и ще разберем колко е влагата и дали е имало полза от него.


Осушителят. Надяваме се до края на тази седмица вече да е сухо.

Осушителят работи денонощно и, както се оказа, шуми. Толкова, че след първата нощ съседи се оплакаха, че не могат да спят. Сега всяка вечер местим машината в малката спалня, която граничи само със стълбището, а на сутринта го връщаме в дневната, която е най-голямото помещение и има най-много нужда от изсушаване.

Избрахме материали за банята

Не можехме да си представим банята ни де е друг цвят освен бяла. Много трудно харесваме фризове, декори и други красоти (и обикновено, ако харесаме нещо такова, то се оказва ужасно скъпо).

Допълнително окуражени от логиката че искаме интериора да е със соц привкус, а какво по-характерно за соца от бяла баня, избрахме плочки на Vitra.

А за да не е съвсем скучно, използваме 3 размера плочки — 10х10 см, 10х20 см и 10х30 см. И отново за да не прекаляваме с бялото, за пода ще използваме цветни плочки, 20х20 см.


Разгъвка на стена в банята — основните плочки са с размер 10х10 см. Имаме “корниз” от плочки 10х20 см и “цокъл” от плочки 10х30 см. Плочките за корниза и цокъла са със същия цвят като останалите — бели.

За санитарните уреди харесахме една серия за хотели. Затова и цените бяха добри. А на вид мивката е с ретро привкус и голяма — съвсем като за нас.


Мивката е голяма и ретро.


Тоалетната e от серията на мивката, но не е толкова ретро (снимката не е от нашата баня).

Аксесоарите в банята ще бъдат дървени, от ИКЕА.

Толкова за идеята. А какви бяха проблемите при изпълнението на банята, ще разкажем в следващия пост.

***

Искате архитектурен проект от WhATA?

Пишете ни на contacts@whata.org.

Коментари

 1. gradinko (10 ноември)

  За плочките в банята щеше да е по-яко да ги бяхте омесили трите размера, да се получи някакъв полухаотичен мотив. Хем бели, хем подредени си е скучновато.

 2. Боби (10 ноември)

  Въх… щом едни комарници могат да преобърнат финансовата каруца ме е страх да питам колко струва тая дограма! И после – дървена дограма, ама бяла? Доста изумително, мислех, че дървените дограми са с красив естествен “цвят”.

 3. Славо (10 ноември)

  @Боби, комарниците са ужасно скъпи. Дограма за доста голям прозорец (като на 2рия ред вдясно в схемата горе, но по-голям) от Ролпласт излезе 500лв без комарник. Само комарника за едното малко крило беше 130лв. Як е, навива се като щора на собствена пружина, но е скъп. Представям си какви са били цените на тия словенци.

  Не мисля, че ще харесам банята по описанието, но пък да видим снимките… :)

 4. SuperCow (10 ноември)

  Хм, само моето око ли дразни диагоналния канал за кабели на 5-та снимка? (http://whata.org/images/1448t.jpg)
  Нали майсторите работят по чертежи?

 5. Boat (11 ноември)

  Това, “диагоналното” не е ли канала на изтръгнатия стар кабел или мойте (очи) и двете не са у ред. Техните кабели са на тавана и трябва отгоре да се спускат, ама те ще кажат.
  Оххх, мивката е много хубава в един хотел в Рим имаше такава наживо много удобно, луксозно и “меко” е и възбуждащо хубаво. :]

 6. Жоро (11 ноември)

  Можеше по добре да си вземете размери за дограмата (или да контролирато тоя дето ги е взел)- като гледам на първата снимка имате фуги от по 10-тина и нагоре см. – щяхте да имате малко по-големи прозорци и нормален завърващ детайл(така мие малко язък за хубавата дограма) . Също подовата ви замазка пак ми се струва безумно голяма- като гледам и тя надхвърля 10см. (а това намалява светлаат височина също) предполагам, че някъде в апартамента излиза на по-нормална дебелина и на снимката е толкова дебела щото е хоризонтална, ама може да и дадете някакъв малък наклон- на финиш настилките им трябват равни основи а не задължително хоризонтални – 2см. от една стая в друга не се забелязват.

 7. WhATA (11 ноември)

  @SuperCow
  Както Boat каза, това е стар кабел. Трасето на новите минава в тавана и се спуска вертикално надолу до мястото, посочено на чертежа.

  @Жоро
  Размерът на прозорците не може да е по-голям. Детайлът на старата дограма беше такъв, че отворът на фасада е по-малък от вътрешния. Размерът е съобразен с фасадния отвор.
  Замазката наистина е малко дебела, но това не е защото сме се стремили да е хоризонтална – напротив, и в момента не е. Проблемът е, че има провисване в средата на плочата, което е обичайно за по-старите сгради.

 8. Creator (16 ноември)

  Нещо и аз не схванах смисъла на дървената дограма.Вероятно гоните визията на профила(дървен профил+бяло=соц)?PVC дограмата има куп предимства освен цената ,а ако се разровите може да намерите и някой по различен от стандартния профил като визия.

 9. Boat (17 ноември)

  PVC сакс!

 10. Creator (18 ноември)

  Boat супер обедителен си – повече няма да погледна PVC.

 11. sculpt (19 ноември)

  ква е тая дума ‘скучно’ като се коментира дизайн и как тъй шареното е весело или занимателно или оптимистично
  и не си оставяйте дограмите отвън така както направи софийски университет

 12. Косьо (25 ноември)

  Не знам дали вече сте наредили паркета, но в никакъв случай не се доверявайте на измервания с влагомер само от повърхността. Правилно е да се пробие дупка до най-долния слой.
  Ние така си патихме – черно дюшаме в половината стая и разлика в нивата компенсирана с плоскости и доста дебела замазка (подобно на вашата). Съхна цяло лято (4 месеца). Наредихме паркета след като измерването (само повърхността) даде зелен сигнал. След месец в частта с плоскостите цъфна. Оказа се, че е обичайно влагата да се издига 5-6 месеца (лято-есен) или 9-10 (есен-пролет). Паркетчиите си поеха отговорността, но беше излишно губене на време… :/

 13. Наслуки (27 ноември)

  Много ми харесва вашия подход – добра организация и планиране до дребни детайли. В момента правя подобен ремонт на старо панелно жилище и постоянно сравнявам кое как се получава при вас и как е при мен. Основната разлика я виждам в бюджета – нашия го виждам доста по-нисък, така че сравненията няма как да са показателни.
  Понеже сме в по-напреднал етап, бих си позволила един съвет относно паркета – ако не смятате да го нареждате пак на “рибена кост” потърсете да си докупите още няколко квадрата от същия вид и размер, защото многото ъгълчета ще са неизползваеми. Като се замисля дори и пак на същата шарка да го редите ще е като пъзел и пак може да се наложи докупуване. А пък този паркет най-вероятно е с дебелина 18 мм или дори повече, които се намират по-трудно. Отделно и другите размери на паркетините трябва да се съобразят, ама дебелината беше основния проблем при нас.

 14. ralev (24 декември)

  много ме кефи блога.
  нещо не мога да отида да пикая вече 10 минути :D
  май ще трябва да зачитам по-често в бъдеще :)))

  продължавайте да пишете!

 15. Митко ( 6 септември)

  Леле какви мнения, чета за ПВЦ дограмите. Абе хора алуминиевата дограма е просто един лукс и нищо повече. Аз съм с PVC от Мастер Пластик и съм супер доволен. 4 камерна КМГ профил супер яка с монтаж и доставка.

 16. Таня (25 януари)

  Преди 3 години си наредихме паркет, но той се надигна и съответно – разлепи. Сега искаме изцяло да го разлепим и залепим на ново. Но по материала остава лепило, това лепило трябва ли да се изчисти ( и с какво ) преди да се залепи отново? Знаете ли кой се занимава с такава работа и може да ни помогне? Моля ви за вашите мнения и препоръки.

 17. мазилки цени ( 6 януари)

  Страхотно е когато има снимки направени преди ремонта.По времена самото разбиване и вече при завършена картина.Така човек много по ясно и точно може да си даде сметка и да си направи точна и ясна представа за свършената работа и че всичко си е заслужавало.Благодаря ви за тези оферти.Днес с тази работа, човек трудно отделя време сам да ремонтира.

 18. Сико (29 април)

  Ох, вдъхновявам се, като чета подобни неща… Предстои голям ремонт у нас,но аз съм много зле с въображението, а не ми се дават допълнителни пари за дизайнери, та сега е Великото ровене в нета.

 19. Eelena ( 2 май)

  Като гледам снимките от монтажа на дограмата направо ми се доплака. Колко заблудени хора може да има.така ли се монтира дограма? С по 10 см луфтове и пяна.

Коментирай

 1. То е за защита от спам и ако го виждаш, нещо не е наред с браузъра ти

Категории