Категория: Можело значи

Лофт в Захарна фабрика. Можело значи

от Анета Василева, 19.10.2009 | 8 коментара

Докато се чешехме по главите какво да си правим идеята за Захарна фабрика, взехме, че попаднахме на едно фотографско студио в същия квартал.

То студиа много, ще кажете. Това обаче ни стана специално отведнъж. Едно, че е пример за рядко срещан у нас небрежен лофт интериор (без много дизайнерска мъка и без мебели от Гама дизайн), и друго — че се оказа в квартала на злощастната фабрика. А ние много обичаме неочаквани доказателства как една идея (лофт в Захарна фабрика) може спокойно и без зор да се осъществи.

Индустриалният квартал в Захарна фабрика


Пейзажът е като от филм на Вим Вендерс

Сега едно уточнение. Захарна фабрика не е само онзи паметник на културата с кръглите прозорци, който упорито се “саморазрушава”, а ние снимаме процеса чат-пат. Не е и само жилищния квартал, за който от време на време вестниците пишат във връзка с цигански зулуми. А е цял индустриален квартал от соц промишлени сгради и складове — някои полуразрушени, други реновирани. Тук продават кожи и мебели, има бездомни кучета, офиси на Mtel и Siemens, а Вим Вендерс спокойно може да снима следващия си филм между тенекиените огради.

Соц сградите наоколо

Докато обикаляхме в обедното слънце по прашните пътеки около релсите си казахме, че тези сгради (ама всичките) са идеални за български лофтове.


Една от сградите наоколо. Също идеална за бг лофт

По определение лофтовете оползотворяват изоставените сгради от индустриалната революция в Европа и САЩ, които постепенно се оказват близо до центровете на разрастващите се градове и стават hip квартали. Тези сгради, нормално, са от XIX-ти и началото на XX-ти век и заедно с високите си тавани носят белезите и на съответната архитектура от епохата.

Индустриалната революция в България обаче се случва не в началото на миналия век, а през соца. И такива прашасали предприятия като тези в Захарна, с касетираните си тавани, лентовидните си прозорци и олющената мазилка са идеалния локален прочит на глобалния модел.

Лофтът отвътре

Интериорът на фотографското студио, откъдето всъщност тръгна цялата приказка, е типичен low cost лофт от добрите. Добре балансиран, без големи претенции, много добър краен резултат.


Лофт-студиото отвътре


Видими греди, лентовидни прозорци и сива замазка

Харесаха ни:

  • видимите кабели
  • яките пространства, хитро отделени с пердета
  • балансът между евтини неща от ИКЕА и едно-две дизайнерски парчета (белите столове от Vitra примерно)


Цветовете са семпли (направо липсват, което в случая е супер),


…лампите пасват идеално,


…както и столовете Vitra

***

Снимки Bliss и WhATA. С любезното съдействие на Пламен и Мони.

8 коментара

Хубава къща в Бояна. Можело значи

от Анета Василева, 25.05.2009 | 34 коментара

Тази къща в Бояна се оказа новата резиденция на норвежкото посолство. Това даде отговор на първоначалното ни недоумение какво прави такава сграда сред “достолепните” си съседи. Наскоро е завършена и все още никой не живее в нея.

С какво е различна от всичко наоколо?

  • с простата си форма
  • със състарената дървена обшивка (използвана повторно или може би участвала в кофража), сякаш напук на стремежа на останалите съседи да изглеждат лъскави и нови
  • с голямата конзола
  • с П-образния си план
  • с вниманието, отделено на плоския покрив (покрит с дърво като фасадата), само защото се вижда от горната улица
  • с вниманието, отделено по принцип на детайлите в нея
  • с каменната си ограда.


Официалният вход към къщата. Представителните помещения са разположени във внушителна конзола.


Състарената дървена обшивка мени растера си. На места все още изглежда недовършена. Пазачът ни разказа, че норвежците не били доволни от изпълнението.


Къщата, погледната отгоре. Много интересен покрив, напук на всички бг предразсъдъци, че дървото изобщо не е подходящо за външно излагане и е добре да се скрие със стреха, да се отдели от терена поне на 1.20 м, да се лакира, да се използва само на вертикални стени, а най-добре всичко това заедно.


Входът към жилищните помещения. Металните щори са скрити в дървени кутии, направени от материала на обшивката.


П-образният план оформя вътрешен двор.


Представителните помещения откъм вътрешния двор. Тук конзолата вече е на ниво терен.


Оградата е от хубава, семпла каменна зидария, необичайна за нашите ширини. От вътрешната й страна вече са подготвени струни, по които да пълзят растения.


Детайл от покрива.


Лошото е, че съседите са много близо. И постоянно влизат в гледката.

Остава недоумението защо норвежкото посолство, след като строи такава резиденция, участва в спонсорирането на такъв проект като нашенския Музей за съвременно изкуство. Сравнете ги.

***

Находка: Пламен Тодоров. Снимки: Христо и Николай. С любезното съдействие на пазача.

Още снимки

34 коментара

Минимализъм в Шумен. Можело значи

от Николай Ангелов, 29.12.2008 | 19 коментара

Преди няколко месеца пуснахме пост със заглавие “Хубава сграда в Банско. Можело значи”. След това решихме той да прерасне в рубрика “Можело значи” — за приятни изключения в новото българско строителство. Ето второто попълнение.

Това е цех за сладкиши и вафли в индустриалната зона на Шумен.

Изглежда като черна метална кутия, от която стърчат малки кутийки от видим бетон. Да, харесва ни.

Преди няколко години в студентските си проекти доста използвахме видим бетон — изглеждаше брутален, възмущаваше преподавателите, а и Тадао Андо беше на мода...

Но не бях виждал досега български инвеститор, който да се навие да ползва видим бетон толкова категорично.

И изобщо, малко са българските инвеститори, които се навиват на изчистени минималистични сгради. При това черни.

P. S. Една жена, която работи там, обаче се учуди, че някой иска да снима сградата. Каза, че е като ковчег, а вътре се работи на лампи.

19 коментара

Хубава сграда в Банско. Можело значи

от Жана Стоилова, 24.09.2008 | 20 коментара

Предполагам, че сградата за даване на ски под наем някакси е убягнала от вниманието на общината в Банско, та не са ú лепнали на визата препоръката „в бански стил”.

Резултатът е налице — единствената сграда в града с добър детайл, съвременен материал (поликарбонатни плоскости) и интерпретация, а не имитация на традицията. Oградата е от камъни в метални щайги, има дървена обшивка на две от фасадите, а прозорците са небрежно разместени.

Сграда за даване на ски под наем в Банско

Фасада от поликарбонатни плоскости

Фасада с дървена обшивка и камъни в метални щайги

20 коментара
Начало

Категории