Отряд за бързо реагиране

от Николай Ангелов, 13.04.2007 | 7 коментара

Вече има Агенция за защита на модерната архитектура. Mодерна архитектура не означава съвременна, а тази от периода на модернизма — от началото на 20-ти век до около 1980 г.

По-интересно обаче е как възниква тази агенция. Във форума на архитектурния портал Archinect един архитект пуска тревожен пост, че Grosse Pointe Central Library, библиотека в Мичиган, проектирана от Марсел Бройер през 50-те, предстои да бъде съборена. Ръководството на библиотеката е решило, че има нужда от нова сграда, защото старата вече е тясна и неадекватна за функционалните им изисквания.

Grosse Pointe Central Library, проектирана от Марсел Бройер през 50-те

Във форума започват дискусии как да се спаси сградата. Групата защитници се обявяват за Modern Architecture Protection Agency (mapa), а Archinect им предостява страница, в която те призовават за изпращане на архитектурни идеи как да се покрият изискванията на библиотеката без сградата да се събаря.

След около 2 седмици има събрани 15 проекта и е оформена стабилна онлайн общност. Ръководството на библиотеката е запознато с проектите и в момента тече изложба в една от залите й. Все още не е взето решение. В Archinect има и статия по въпроса.

Преразказвам тази история, защото, независимо как ще завърши, ми е интересна с 3 неща:

 • архитектурата от 50-те години вече се смята за застрашена
 • групата ентусиасти не организират протести и живи вериги, а съвсем конструктивно започват да мислят архитектурни варианти за решение на проблема
 • цялата инициатива се развива в интернет. Това отново доказва, че интернет е добра среда за създаване на общности, че архитектите вече не са чак толкова офлайн хора и че онлайн може да се влияе на офлайн неща.

Коментари

 1. Teddy (15 април)

  Чудесно! Съединението прави силата и повдига планини. А къде е българският отряд от архитекти за бързо реагиране?

 2. valkoto (21 април)

  Мдам. Аз също бих задала въпроса на Теди, но по следния начин – защо не ни осведомявате за архитектурни неща и инициативи случващи се в България? Защото няма такива или защото не са ни известни? На всички ни е интересно какво става навън, но не по-малко интересно е какво става у нас :)
  Иначе се радвам, че и архитектите комуникират и се организират посредством Интернет и че някъде по света хората се организират и по повод запазване на архитектурни паметници.

 3. Николай (21 април)

  Хубав въпрос. Само че ние не сме осведомителна агенция и пишем само за неща, които са ни интерсни. Без значение къде са. Когато пишех този пост реших, че е твърде евтино да го вкарам в познатия тон “Вижте кво правят хората по света, а пък тук в България нищо...” и не го направих. Интересното за мен е, че тази история се е случила някъде.

 4. valkoto (22 април)

  Да, и за мен беше интересно, че се е случила някъде, но ми става тъжно, че У НАС нищо не се случва или не знаем, че се случва.
  Но вие не сте осведомителна агенция, така че извинявай че поставих въпроса по този начин. Просто ми прави впечатление, че все за неща случващи се не у нас пишете, това е :)

 5. мара ( 2 май)

  “Благодарим ти за коментара. За да се появи на сайта, твоят коментар трябва да бъде одобрен.”

  Звучи ми като снобска цензура ....

  Това е за вътрешно ползване, може и да не го появявате на сайта.

 6. люс (18 ноември)

  Освен Modern Architecture Protection Agency,
  през 1988-90 г. в Eindhoven, The Netherlands се създава още една организация за опазване на модерната архитектура.
  Тя се нарича DOCOMOMO International
  Internatinal working party
  for DOcumentation and COnservation of buildings, sites and neighbourhoods of the MOdern MOvement – за документация и консервация на сгради, паметни места и съседски общности на Модерното движение
  http://www.archi.fr/DOCOMOMO/pagelongGI.html
  В периода 2002-2008 нейното седалище е в Париж, Франция.
  Български архитекти също участват в нейната дейност и с техни усилия 11 обекта на модерната архитектура и градоустройство в България са региситрирани в международния регистър на Модерното движение.
  Между тях е и жилищен комплекс “Яворов” с кафе-сладкарница “Феята” и ресторант “Ропотамо” в София.
  В битката за спасяване на ресторант “Ропотамо” (2006-07) се включи и DOCOMOMO Internatinal.

 7. Николай (18 ноември)

  люс, мерси за интересната информация. Бях чел, че DOCOMOMO участва в битката за ресторант “Ропотамо”, а и сега хора от DOCOMOMO са (сте?) се подписали са за спасяването на хотел “България”.
  Но се чудя защо сайтът на организацията не се обновява от 2004.

Коментирай

 1. То е за защита от спам и ако го виждаш, нещо не е наред с браузъра ти

Категории