Торти за архитекти

от Анета Василева, 22.12.2008 | 2 коментара

Торта с формата на Farnsworth House

Този красив макет на една от най-известните сгради от времето на модернизма — Farnsworth House на Мис ван дер Рое, е всъщност празнична торта.

Истинска е, да, дървото е от млечен шоколад.

Предлага се от нюйоркската фирма за сладкиши April Reed Cake Design (нещо като щатски еквивалент на софийската total choc factory). Струва 4320 долара, 15% от които се отделят за възстановяване на къщата, строена през 40-те години на миналия век.

Къщата
Farnsworth House в слънчев есенен ден

Farnsworth House е толкова популярна и забележителна с простотата си, че всеки студент по архитектура прави поне по едно нейно подобие по време на следването си. Някои продължават и след това.

Построена е в блатиста местност в щата Илинойс, където наводнения има често. Затова Мис я издига на платформи и слага колони-пилони, които да я отделят от терена. През последните години обаче и това не помагало и къщата често се оказвала залята от вода и потънала в тиня.

Къщата наводнена
Къщата след наводнение

Виж филмче от последното наводнение.

Но Американският институт за опазване на историческото наследство упорито я възстановява. А и тортите помагат.

Може да предложим на total choc factory да започнат да правят торти-макети на къщата на Яблански в София примерно.

Коментари

 1. Creator (22 декември)

  Лошото е че българската архитектура няма “култови сгради”.За къщата на Яблански си признавам за мой срам дори не знаех.Иначе е интересно да се спретне един сайт с предложения за забележителни български сградите+малко инфо за тях и евентуално класация.Лично на мен са ми любимци интер-хотел Велико Търново и сградат на транспортния синдикат в близост до централна ЖП гара + още 3-4 жилищни сгради из центъра от преди войната ,но в ранен модернистичен стил.За съжаление обаче за тези сграда не знам грам нищо :(

 2. valkoto (23 декември)

  Непрекъснато чувам за събиране на средства за реставрация или за изграждане на храмове или др. сгради. Подобна форма на благотворителност, да дариш похапвайки си архитектурна торта уникат, е една много добра идея. Не знам защо на нас българите все ни лиспват подобни добри и простички идеи.

  Средства за реставрация и поддръжка на Farnsworth House, доколкото прочетох, се събират и чрез организиране на сватби и други специални събития в къщата. Не съм сигурна до колко това е добра идея, но ако спомага за поддържане на архитектурен паметник може би е оправдано.

  Идеята ти е много добра Creator. Аз лично бих се зарадвала на подобен сайт.

Коментирай

 1. То е за защита от спам и ако го виждаш, нещо не е наред с браузъра ти

Категории