Наш дом, 1984

от Николай Ангелов, 3.01.2008 | 6 коментара

В поста ни 10 неща, които да подариш на един архитект за Коледа една от идеите е колекция архивни броеве на списание Наш дом. Забележи — не нови, а архивни.

Преди няколко дни наистина намерих куп стари броеве на Наш дом — родителите ми бяха абонирани през 80-те. А тe не са нито архитекти, нито интериорни дизайнери. Всъщност Наш дом е било доста влиятелно списание сред българските домакини през соца и в много апартаменти може да се изрови по една подобна купчина.

Ето няколко типични страници от един брой от 84-та година:


На корицата пише “Списание за интериор и битова култура номер 6/1984”. Всеки брой си има тема. Темата на този е МАНСАРДАТА.


Страницата с редакционния екип и съдържанието. Винаги когато разглеждам списания, дизайнът на тези страници ми е любопитен. Тук художникът-оформител (така са се наричали графичните дизайнери тогава) се е развихрил в композиция от дебели разделителни линии и рамки.


Рубриката “Бележити архитекти” представя Жорж Кандилис. В другите броеве соц домакините са можели да прочетат за Мис Ван дер Рое, Корбюзие, Франк Лойд Райт, Марсел Бройер и други известни архтекти от модернизма. Наскоро една позната ме попита къде може да чете за известни архитекти, но на достъпен език. Не можах да й кажа, но сега мога: в броевете на Наш дом от 84 година.


Основната тема на броя — мансардата. Редакцията гостува в няколко мансарди. Както е и нормално, около 60% от списанието са снимки от хубави наши домове. Любопитното е, че във всички броеве повечето примери са от жилища на архитекти, художници, музиканти, писатели, които са си направили почти всичко сами.


Рубриката “Из бележника на архитекта”. Показани са варианти за обзавеждане на мансарда. Нямало е компютърни 3D визуализации — архитектите чертаят перспективи и след това рисуват с туш и флумастер. Сега рисуването пак се връща на мода.


Още една подобна рубрика — “Нашият проект”. Представен е проект за реконструкция на действително таванско помещение. В други броеве има и рубрика “Идеи, родени от читателски писма” — читатели изпращат планове на своите жилища, а архитектите от списанието им дават идеи как да ги обзаведат или преустроят. Доста полезно, възпитателно и безплатно.


“Гостува ни списание domov”. Почти във всеки брой има материал от братското чешко (пардон, чехословашко) списание Domov. Тук тематично е показано жилище-мансарда.


И накрая, така модния от онова време почин “Направи си сам”, тук видоизменен в “Направете сами”. Мъжете са правели сами мебели и са зидали камини, докато жените са си шиели сами дрехи по кройки от Burda. Може би оттук идва и днешната увереност, че не ти трябва архитект, а сам можеш да си измислиш къща.

***

За да се издържа едно списание в соца, не е било нужно да публикува PR статии и реклами. През няколко броя е имало по някоя и друга идеологическа статия за постиженията на социалистическата ни архитектура, но тях, предполагам, никой не ги е четял, а днес стават за рап парчета.

Спирам дотук със списанийната соц носталгия. И няма да снимам броеве на Лада и Жената днес — те са за други блогове.

Още постове за архивни неща

Коментари

 1. valkoto ( 8 януари)

  Много хубав пост. Поздравявам те за идеята да го напишеш по този начин. Малко напомня на “преглед на печата” от сутришните предавания по телевизията, но тук дори е по-хубаво – позволява ти да видиш, това което си видял и ти и обръща внимание на конкретни неща :) (а и снимките ти са много сполучливи). Страшно ми хареса идеята ти и може да ни показваш и други интересни неща по този начин.
  Наистина сме имали хубави списания тогава, с ценна, полезна, и добре подредена (художествено оформена) информация. Най-любима ми е рубриката “направи си сам”, макар че “един мой познат” често ми казва “не прави сама неща, от които нищо не рзбираш”.

 2. trendoffice ( 7 юни)

  “За да се издържа едно списание в соца, не е било нужно да публикува PR статии и реклами.” – така е, но спомнете си колко бяха тези списания тогава. Въпросът е доколко успяват да просъществуват и сега и какво е нивото им. Интересното е, че въпреки повтарящата се информация в много от тях, както и все още познатия ‘соц’ стил на писане, те не само продължават да излизат, но и да се разрастват с други свои издания!
  Успокояващ е фактът, че все пак наличите на множество издатели поне малко спомага за качественото им израстване.

 3. арси (12 март)

  Художник-оформител звучи малко по-човешко и нормално от претенциозното “графичен дизайнер”. И преди да си оформител по онова време, трябваше да бъдеш художник, не като сега – всеки с по-добри компютърни умения става дизайнер – или архитект?! И, да, налагаше се да чертаем на ръка и да рисуваме, да скицираме … сега интериорите са извадени от печатница. Не го представяйте само с носталгия по соц-а, а като нещо, от което младите колеги могат само да се учат.

 4. Добрина Желева-Мартинс (27 септември)

  Списанието най-напред излизаше само на руски език. След една година се появи и на български език. Това за “идеологическа статия за постиженията на социалистическата ни архитектура” са си днешни измишльотини. Просто бяха по скромни списанията в качеството на хартията, с по-малко цветни илюстрации. А специално “Наш дом” не е имало изобщо проблеми – много се купуваше. Главен редактор му бе арх. Маня Луканова – сестра на Андрей Луканов. Показваха се интериори на хора от елита, наред с рубрики “Направи си сам”. Списваше се от най-добри професионалисти, а се четеше не само от “домакини”, а и от архитектурната колегия, като специализирано списание.

 5. Димитър (12 септември)

  Яка е находката. Определено е супер идея за подарък, но все пак доста тематичен и не на всички ще им се стори добра идея. Човек трябва да е такъв по душа, а не просто по дрехи, както все по-често виждаме.

  Няколко пъти съм правил такива подаръци, разбирайте архивни издания и 50/50 мога да кажа успеваемост.

 6. Милена (30 юли)

  Здравейте, търся да купя списание на Наш дом от 1984 година, имате ли ги все още и продавате ли ги?

Коментирай

 1. То е за защита от спам и ако го виждаш, нещо не е наред с браузъра ти

Категории