Проект, 1937

от Жана Стоилова, 6.01.2009 | 7 коментара

За началото на новата година — нещо старо. Това е архитектурен проект за къща или по-точно „за направа на двуетажна масивна постройка” от 1937г.

Къщата е в Момчилград. И противно на очакванията, че в малък град (може би тогава още село) се строи единствено с помощта на знанията на местния майстор, архитектът е от Пловдив, а проектът му е по-пълен с информация от някои съвременни примери.

Има подробни детайли на всички врати и прозорци на къщата, за съжаление в много лошо състояние.


Антетка. Както и в съвременните проекти дава информация за обхвата на проекта, мястото му, възложителя и задължително има личен печат от архитекта с номера на удостоверението му за правоспособност и печат за одобрение от съответната община


Разпределението е с много характерния за времето тъмен вестибюл с портал към едната стая. Тоалетната (отбелязали сме я с червено) е на терасата — преход от селския към градския начин на живот. На село тоалетните са на двора, а в града — на терасата. Хората са смятали, че тоалетните нямат място в къщата


На разреза се вижда, че със стоманобетонна конструкция е само първата плоча. Втората подова конструкция е гредоред, покрива и стълбата също са дървени. Това може отново да е преход между познатото строителство с дърво и сравнително новата технология със стоманобетон, или пък защото бетона е бил по-скъп


Фасадата...


... с човек в потури за мащаб


През 1937 са слагали гербова марка, за да удостовери, че всички такси са платени и проектът е законен

Още постове за архивни неща

Коментари

 1. Марин ( 6 януари)

  От всичко най ме кефи “Съставил и ще ръководи”, виждал съм го и на други проекти от едно време. Идеята е, че отговорността за всички детайли и качеството на изпълнението се носи от проектанта.

 2. Didko ( 6 януари)

  Чудно проектче :)

 3. И.Е. Станков ( 6 януари)

  Арх. Чинков е един от важните модерни архитекти на предвоенна България. Завършил е в Берлин през 1925 и е доста повлиян от зараждащия се модернизъм там в онова време. Има една модерна висока сграда на Главната в Пловдив, тя е негова.
  Синът му също е архитект и е написал препоръчителната за всеки пловдивчанин книга “Пловдивски архитектурни хроники”.

  Къщата дали е построена и в какво ли състояние е?

 4. жана ( 6 януари)

  Да, построена е. Къщата е близнак и едната и част е реконструирана през 2004г., като е пристроена и надстроена. Другата част е в оргиналния си вид и в доста добро състояние. Доколкото знам, нови собственици планират да реконструират и нея.

 5. a ( 7 януари)

  чужди арх:бг арх. 1937 = чужди арх.:бг.арх. днес
  Запазило се е съотношението в качеството на работа.

 6. incom-1 (14 февруари)

  Поздравявам Ви за попадението!
  Архитект Боян Чинков е между водещите архитекти в Пловдив в периода между двете световни войни.
  Характерен е с изчистената стилистика на германския модернизъм, която демонстрира в редица сгради в Пловдив и Асеновград.
  Заради шегобийния му навик да разказва и измисля вицове е изпратен на лагер от соцвластта.
  Неговиат син – уважаваният Никола Чинков не беше архитект, но пишеше за архитектурната история на Пловдив с достойнство и по-проникновено от много архитекти.

 7. Augusta (25 януари)

  Ако не се лъжа, в abitare преди години имаше разговор с антрополога Харалан Александров и Тодор Колев (да, да, актьора) за манталитета ни на обитаване. Коментираха се тоалетните по дворовете. Х. Александров каза, че мястото е било табуирано, мръсно и съответно изнесено далеч от жилището. Разказваше, че първите, които дръзнали да вкарат тоалетните си в къщите в някакво родопско село били подложени на обществено порицание.
  Посещавала съм кооперация в района на Иван Асен, в която тоалетните са на стълбищните площадки – на полуетажите. Строена е някъде през 20-те-30-те г. на XX век.
  Интересни са тоалетните в някои къщи в Арбанаси. Музейният работник с гордост каза, че по това време във Франция, по времето на краля-Слънце в дворците липсвали санитарни посещения, докато в Арбанаси те вече били част от къщите и то на втория етаж! Но трябва да се има предвид, че това е правено с охранителна цел – да не се излиза нощем на двора или по време на обсада. Дори специален капак на пода в отвора на стълбите нощем се спускал, за да не може да проникне в жилищните помещения на втория етаж.

Коментирай

 1. То е за защита от спам и ако го виждаш, нещо не е наред с браузъра ти

Категории