Две списания — една къща

от Христо Говедаров, 18.01.2008 | Коментирай

Явно януари ни е месец на списанията. Ето още един пост в този дух.

През изминалата година се бях абонирал за две архитектурни списания — А+U и DETAIL. Логиката на избора е следната: А+U показва нови архитектурни явления и определя тенденции; DETAIL е практически насочено издание, от което може да научиш най-добрия детайл за улук например.

Изненадващо, през годината и двете списания публикуваха една и съща къща — DETAIL в броя си за металните конструкции, а A+U в този за Австралия. Стана ми интересна разликата в подхода:

планове в списание DETAIL
Планове в списание DETAIL

планове в списание A+U
Планове в списание A+U

И двете списания показват плановете, но DETAIL дават два разреза и нито една фасада, а A+U ситуация, фасада и план на покрива, без разрези (разрезът е един от най-информативните чертежи за всеки проект).

детайл в DETAIL
Детайл в DETAIL

снимки в A+U
Снимки в A+U

В DETAIL има 3-4 малки снимки и огромен, подробен детайл. В A+U снимките са големи, а на фокус са атмосферата на къщата и елементи от интериора.

Текста в DETAIL накратко информира за два чифта стоманени колони, които поддържат металния скелет и че обшивката е от предварително окислена метална решетка.

От текста на A+U разбираме как са организирани пространствата и най-вече идеята на къщата.

За да премине от едно помещение в друго (например от спалнята в банята), обитателят трябва да излезе в буферно пространство, представляващо дълъг неостъклен коридор, изложен на лятната жега и студа през зимата. Това е било изискване на собствениците, които искат в извънградската си вила да избягат от неестествената среда на климатизираните си дом и офис.

Трябва да призная, че A+U ми харесва повече, но по-често се налага да отварям DETAIL.

Коментирай

  1. То е за защита от спам и ако го виждаш, нещо не е наред с браузъра ти

Категории