Upgrade/Downgrade

от Жана Стоилова, 5.02.2009 | 11 коментара

Случайно ми попадна списание UpGrade и ме накара да гледам известно време неразбиращо.

Това издание го дават безплатно ако си купиш дреха от един магазин. То е от категорията lifestyle списания и според сайта на Argenta Communication Agency предлага по-добрия стил на живот за тези, които вече са опитали по малко от всичко вече познато.

Очевидно целта на изданието е да ни информира какво ще е модерно през новия сезон — нови колекции на дрехи, нови модели коли, актуалните джаджи, нови книги, нови филми, нови музикални албуми, нови туристически дестинации и... добре позната архитектура.

Рубриката за джаджи
Рубриката за джаджи: Нови видео очила

Рубриката за коли
Рубриката за коли: Новото BMW 7

Рубриката за архитектура
Рубриката за архитектура: “Новият” дворец Белведере

В рубриката Design and Architecture примерът е дворецът Белведере във Виена от 18-ти век. Разбирам да става въпрос за история на архитектурата, но когато се говори за модни неща, такава сграда съвсем не е на място.

Издания от типа на UpGrade създават определена представа как трябва да изглежда съвременният cool човек. Така че не се учудвайте, когато собственик на последен модел кола и дрехи от най-нова колекция поиска да си построи къща в бароков стил.

Коментари

 1. Виктор ( 5 февруари)

  Едва ли тъкмо това списание е предизвикало вълната от венецуелски мутробарок в съвременната българска архитектура. Разбира се, съгласявайки се с написаното, си мисля, че криворазбраната от нас цивилизация, липсата на самочуствие, парвенющината (особено тази на новобогаташите) и чупката от 90 градуса, която са заели мнозина български архитекти ще остави в наследство на идните поколения ужасяващ архитектурен паметник на безхаберието, непукизма и глупостта на нашите съвременници.

 2. Еленко ( 5 февруари)

  Не забравяйте величавото списание Intro!

  http://www.eenk.com/?p=2186

 3. valkoto ( 5 февруари)

  А може би в стремежа си да покажат имидж и с къщата, където живеят презадоволените хора търсят нещо, което със сигурност да говори за власт, авторитет, слава. Такива списания им внушават, че ако искат да изглеждат авторитетни, властни, богати, то трябва да живеят в дворци като от 18 век или в имения подобни на тези дворци. Като исторически сгради можем да си мислим и за изкривена форма на ретро :), а ретрото е уж модерно. Освен това всяка девойка си мечтае да живее в дворец, а защо да не го направи, ако има парички като порасне :)

 4. Мок ( 5 февруари)

  Не сте 100% на прав път. Всъщност едва ли някое списание е насадило идеята, че богатство=класика. Общо взето темата с афиширането е дълга и широка и хора не само от България, а от цял свят строят, купуват и живеят в такива къщи (замъци). Познавам няколко такива човека (в топ 10 класацията на БГ по богатство) – трябва да кажа, че инвестираната от въпросните лица сграда дори да е малко от малко по-съвременна външно, вътре тъпчат класика до достигане на най-високи нива на кича. И както казах – не е само тук – една от най-знаковите сгради напоследък – бурж ал араб – отвътре е 100% тежкария, класика, злата и тн. Поне е някакъв вид интерпретация (и слава богу). В това отношение сме наистина по-назад – вместо интерпретации, правим по-скоро копия.

 5. Creator ( 5 февруари)

  Снобизма го има навсякъде по света норамлно е.При нас е лошото ,че е доста “объркан” като въпроснот списание за нови технолгий и гротескните опитите къщи да като изглеждат дворци и замъци.Иначе мен лично грам не ми пука какво харесват “свръхбогатите”.Смятам ,че не е нормално един сериозен архитект да се превръща в “придворен лакей”.Истината за мен е в масовия и корпоративния вкус и техните проблеми ,защото те населяват основната част от обкръжаващата ни среда.

 6. Mok ( 6 февруари)

  Придворен лакей? Недей се излага с общи приказки. Архитектът прави каквото инвеститора му възложи 95% от случаите. Става дума за изпълнени проекти, не за супер-концепциите на големите. Да си Фостър, та да говориш така – ясно, ама не си. Второ – дали ще се водиш по богаташкия или по масовия вкус – все тая. Даже второто ми се вижда по-зле. Правете си идейни проекти по ваш вкус, избягайте и от богаташите, и от масата, и от корпоративното в конкурсите, ама като става дума за изпълнение – нещата доста рядко се диктуват от архитектите. Не че подкрепям кича и копирането на класиката, не ме разбирайте погрешно.
  И още нещо, Creator – вземи най-после да си припомниш малко къде се пише “И” и къде “Й”, защото вече започва да става смешно. Сериозно ли може да се приеме едно изказване, пълно с правописни грешки.. Аз може и сериозно да го приема, защото съм колега, ама – замисли се

 7. kanzas_2 ( 6 февруари)

  nekak si se 4uvstvuvam ubiistveno razstroen….cenzura..

 8. Николай ( 6 февруари)

  kanzas_2, тук има цензура, когато:
  - пишеш не по темата;
  - пишеш не по темата дълго и на латиница;
  - пишеш не по темата и не се разбира нищо от излиянията ти.

  Никаква демокрация!

 9. kanzas_3 ( 6 февруари)

  mersi…iskrenno…vse pak otgovor…jivi da ste

 10. Creator ( 6 февруари)

  Mok писах “да ръзсаждаваш над проблемите на масовия вкус” ,а не да се водиш по него /явно не съм се изразил добре/.Доста колеги се гордеят с прозвището “придворен лакей”.Права си ,че най-вече трябва да си “себе си”.Иначе какво правиш/работиш като проект/ и какво мислиш на моменти са две различни неща за съжаление – това обаче не ни пречи да се стремим да намалим шизофренията до минимум.
  P.S.Сори за “Й” ама толкова си мога :(

 11. mo4a ( 7 февруари)

  tuk trjbva da ima i prepodavateli po literatutra i bg ezik

Коментирай

 1. То е за защита от спам и ако го виждаш, нещо не е наред с браузъра ти

Категории