WhATA Awards 2010: Победителите

от WhATA, 19.01.2011 | 8 коментара

Във втория ден от новата година (иначе неделя) сплотеният колектив, списващ този скромен блог, се събра на закуска в малко столично заведение. Времето беше мразовито, а улиците — заледени и пусти. Съвсем нормално за датата и за ранния неделен час, в заведението нямаше никой освен една поносимо приказлива сервитьорка и бодро момче зад бара.

Колективът потърка сънливо очи, прикри смутено прозявката си и поръча чай, сандвичи и… как се казваше онзи десерт… Половин час по-късно, след като клюките около отминалите празници бяха изчерпани, колективът, със следпразнична неохота и покашляне, се сети, че има и работа за вършене, а по-точно — гласуването на победителите в WhATA Awards, една класация, която сам си беше измислил в края на годината.

Гласуването беше явно, а обсъждането — изпълнено с грозни конфликти и нетолерантност.

И все пак журирането приключи успешно и колективът си тръгна по обяд в добро настроение. Ето победителите и… още нещо:

Архитектурно събитие на годината

Номинирани бяха:

 • Abitare Talks
 • Sofia Architecture Week
 • Българското (не)участие на Венецианското биенале

Ако имахме истинска церемония, тази награда щеше да я връчи Саманта от “Сексът и градът” (или аналогично бомбастична бг-пиарка). Нека си представим как тя излиза на сцената, руса и нахакана, застава пред микрофона и с присвити очи извиква: “юхууу”. След това отваря плика. “And the winner is…”. Залата притихва. А тя изкрещавя: “Абитаре Тооооооооооооолкс”.

Бурни ръкопляскания и музика от Междузвездни войни. И докато главният редактор на българското Abitare излиза, за да си получи наградата, на голяма видеостена се появява невзрачен човек от WhATA, заснет в близък план и на черен фон, за да обясни мотивите на журито. Невзрачният човек казва: “Ъ-ъ-ъ… Наградихме Abitare Talks, защото успя да привлече вниманието и на неархитекти, да произведе българска новина и да породи съвсем истинска дискусия в залата… Както и да досади с цяла редица червени билборди по Фритьоф Нансен и Евлоги Георгиев.” След което на видеостената остава тази снимка:

Главният редактор на Abitare се изкачва бодро на сцената, облечен в поло и кадифено сако с декоративни кръпки на лактите. Саманта го посреща нахилена, целува го по двете бузи, прошепва му, приклекнала, нещо на ухото, намига дяволито на публиката и му връчва златната статуетка във формата на логото на WhATA “?А”. Ръкоплясканията не спират. Награденият главен редактор разиграва смущение, а след това произнася кратко благодарствено слово.

Оттук нататък няма да преразказваме нашата неосъществена церемония (за да не досадим, а и за да си запазим малко изненада, ако един ден вземем, че я осъществим на живо). Само ще упоменаваме кои хора бихме искали да връчват наградите и какво ще казва като оправдание невзрачният човек от WhATA на видеостената. Все още не сме измислили кой ще е водещ на шоуто.

Конкурс на годината

Номинирани бяха:

 • Конкурс за малки градски елементи на Столична община
 • Конкурс за български Лувър
 • Конкурс за метростанция 20 (в проект)

Тази награда би трябвало да връчи Бярке Ингелс от BIG, който преди 2 години каза, че има много повече спечелени конкурси, откоклото построени сгради. Представяме си, че е излязъл на сцената с черно сако и тениска с щампован Дино от “Семейство Флинтстоун”. А победителят е…

Конкурс за метростанция 20 (в проект)

Избрахме този конкурс, защото е само в проект. И както е и с много други неща в живота, излиза, че най-добрият конкурс е бъдещият конкурс.

Сега малко по-сериозно. С право, оказа се, не сме наградили Конкурсът за градски елементи, организиран от Столична община. И тъкмо навреме Павел Янчев и Ана Сенкова обясняват защо той е провал.

Архитектурна тенденция на годината

Номинирани бяха:

 • Реабилитирането на соца
 • Архитектите стават общественици
 • Специализираните блогове пишат по-рядко

И тъй като тази категория отбелязва тенденция, наградата няма на кого да се връчи персонално. И все пак, за да я обявяви, бихме поканили политолога Андрей Райчев.

След шеговита метафора за СРС-тата (от рода на анекдота за гърнето, който разказа в последната Панорама), той ще отвори плика и ще прочете с характерния си тембър, че архитектурната тенденция на годината е…

Архитектите стават общественици

Дълго се чудихме дали да изберем “Реабилитирането на соца” (защото това беше много силна архитектурна тендеция тази година) или “Архитектите стават общественици”. Избрахме втората, защото е доста по-позитивна, макар и породена от кризата. А и защото е по-добре да се занимаваш с обществена кауза, отколкото да стоиш и да мрънкаш, че нямаш работа.

Сграда на годината

Номинирани бяха:

 • Молът на Цариградско
 • Пътен възел Драгичево
 • Интериорите от “Стъкле дом”

За връчването на тази награда ще поканим представител на официалния вносител на LEGO за България. Който и да е той. А наградата отива при…

Интериорите от “Стъклен дом”

Избрахме филмови декори, защото тази година истинските (да не говорим за качествени) сгради са малко. А и въпросните декори не са лоши. Казахме ли в предишния пост, че искаме да видим апартамента на Ставрев?


(Снимка: bTV)

И тук следва музикална пауза с най-новата песен на Миленита. Клипът е сниман в Supa Star, една от номинациите в следващата категория.

Ресторант/бар на годината

Номинирани бяха:

 • One More Bar
 • Supa Star
 • Lime

Тази награда бодро ще бъде връчена от онзи Пацо от “Стъклен дом” — отвореният младеж, който все говореше надъхано за купони и мацки и все не му се получаваше. Той ще се метне на сцената по суичър и дънки и ще разкаже колко много негови приятели са ходили на детска градина в наградения…

One More Bar

Който избрахме заради детайлите и хашлашките хрумки. Всъщност дълго се колебахме дали да не изберем Supa Star, които убедително печелят като бизнес хрумка на годината, обаче онази вита стълба към втория етаж не можем да я преживеем (да, знаем, че е даденост, но…).


(Снимки: Надежда Чипева)

Градски бъг на годината

Номинирани бяха:

 • Руският културен център топлоизолиран
 • Сграда-торта прекъсва улица Самуил
 • Музеят за съвременно изкуство вече се строи
 • Фостър от улица “Раковска”

За обявяването на тази пък награда бихме се обърнали към неуморния откривател на градски бъгове, блогърът Еленко Еленков. Очакваме да излезе в една от онези легендарни тениски, освободени епично от софийската митница. А в плика ще е написано, че градски бъг на годината е…

Руският културен център топлоизолиран

Защото една от малкото сгради в България с фасада от видим бетон изчезна, без да е съборена. И защото от нещо уж нормално и безобидно като полагането на топлоизолация може да се промени изцяло характерът на част от улицата. Вечна дружба!

Личност на годината

Номинирани бяха:

 • Петър Диков, главен архитект на София
 • Мартин Заимов, общински съветник в Столична община
 • Тодор Чобанов, зам. министър на културата

Тук на сцената ще изгрее цялото многоуважаемо жури, а именно WhATA колективът, които ще обявят финалният победител в класацията и ще сложат край на церемонията. А победителят е…

Мартин Заимов, общински съветник в Столична община

Наградата е поощрителна, за да продължава да провокира дискусии за всички неща, които (не) се случват в София. С надеждата един ден тези дискусии да имат реален ефект (господин Заимов, Захарна фабрика сме я отписали вече).

***

Това беше. Още награди — догодина.

А вие кого бихте наградили в горните категории?

Необходимо уточнение: Имената на хората, които връчват наградите, са използвани без тяхно знание и позволение, но пък с най-добри чувства. Молим да не ни се сърдят.

Коментари

 1. Йоана (19 януари)

  :) Пожелавам си да бъда поканена на осъщественото на живо следващо награждаване!

 2. gradinko (19 януари)

  Диков бих наградил, с куршум.

  Има ли едно нещичко, което да е оправил по външния вид на София? Или пък да не ви прееба конкурса за малки градски елементи? Или пък на да не поде в Западен парк абсолютно същата помиярщина като със Софияленд навремето?

  Някой обясняваше, че не бил толкова лош, колкото другите кандидати за поста – това ли е критерият за номинация, да мирише по-малко от останалите лайна?

  Сериозно, проект ли ви даде някакъв, че да го номинирате?

 3. Светла (19 януари)

  Ех, успяхте да ми оправите настроението днес! И номинациите бяха бяха супер интересни, но решенията и представянето им са шедьовър.

 4. stf (20 януари)

  WhATA, стягайте се и след една година очаквам да гледам пряко предаване от Зала 1… хайде, може и от аула Максима!
  Поздравления за поста!!!

 5. supata (20 януари)

  abe sha izviniavate ama veche pishete leko kato napusheni , kakvi seriali kakav stavrev…..

 6. Алекс Димов (20 януари)

  Ти да не си мислиш, че с малко бебе лесно се пише?

 7. Боби (10 февруари)

  Пичове, тук претупахте номинациите, ако бяхте хвърлили по-малко сили в това да напишете този пост шеговито-симпатично, само както вие си можете и бяхте сложили ръка на сърце- и половината от тези предложения нямаше да ги извадите на показ. Градинко е прав да ви се ядосва, надушвам лек конформизъм, е всички вече малко остаряхме и поумняхме…:-))) Поздрави за юбилея, бъдете все така…. !!!!

 8. Ина (31 май)

  @Whata, коментирайте интериора на Ставреви, вече го показаха ;)

Коментирай

 1. То е за защита от спам и ако го виждаш, нещо не е наред с браузъра ти

Категории