Българската нова вълна: архитектите

от WhATA, 24.10.2012 | 10 коментара

По повод своята десетгодишнина, списание Едно излиза с амбициозен проект — Българската нова вълна. Истинска книга, която представя 101 български артисти (дизайнери, художници, архитекти, фотографи, писатели и т.н.), направили промяната през последните 10 години и благодарение на които се предполага, че не ни е срам вече да живеем в България.

Ние бяхме поканени да направим селекцията в раздел архитектура.

И преди да изсумтите презрително “К’ва нова вълна бе, криза е, изборът е Терминал 1 или Терминал 2”, спрете за миг, каквото и да правите, излезте от Фейсбук и се замислете.

Преди 10 години…

Царят бе дошъл на власт, тъкмо бяхме започнали да пътуваме свободно в Шенген. До Европейския съюз ни оставаха още 4 години. Егоист още излизаше. Нямаше блогове, нямаше Фейсбук, нямаше Туитър. Нямаше ИКЕА, нито H&M, а единственото заведение с нормален дизайн в София беше Уго на Славейков. Никой не ходеше на Халкидики (или поне ние не познавахме такива), нямаше EasyJet, нито Wizz. Най-якият интернет беше кабелен, от 35 блок в Студентски град и от Oрбител и не, нямаше смартфони.

Много неща се промениха за 10 години.

10 архитектурни бюра

В крайна сметка се спряхме на 10 архитектурни бюра, всяко от които участва с по един проект, не задължително най-популярния им, но задължително такъв, който е направил нещо за пръв път, променил е представите на хората за някаква част от заобикалящия ги свят и то към по-добро. За книгата трябваше да интервюираме 7 от избраните архитекти, а другият архитектурен селектор — Любо Георгиев — останалите 3.

И в най-горещите дни на юли тръгнахме по интервюта.

Европейското по футбол тъкмо беше свършило, някои хора бяха направили вече по 1-2 морета, а “Дим да ме няма” звучеше по всички радиа. Архитектските офиси бяха празни (дано да е било заради сезона), а интервютата ни протичаха спокойно и приятелски.

В следващите няколко поста ще ви представим част от отговорите, които не успяха да влязат в книгата, но ни се струват достатъчно забавни и поучителни.

Блиц

А междувременно спретнахме клип с няколко блиц-въпроса, които задавахме на всички в края на интервютата. Извиняваме се за лошото качество, но видеата снимахме с фотоапарат, а звукът записвахме с телефон. Следващият път ще се оборудваме по-добре.

Оказа се, че българските архитекти “от новата вълна” чертаят на AutoCAD, четат списания, а не блогове, и са били за Испания на финала на Европейското. Никой няма Mac, не гледат телевизия и никой не знае кой е Авакум Захов. Но вижте сами.


7 от 10-те архитектурни бюра отговарят на 11 бързи въпроси. Останалите (по-бавни и по-сериозни) въпроси ще намерите в книгата “Новата българска вълна”

Очаквайте и пост със снимки от офисите на архитектите. Струва си да се видят.

***

Кои са всички селектирани архитекти и с кои проекти участват в книгата, ще разберете от самата книга. Представянето й е в четвъртък, 25 октомври от 19:04 в Suspacious на ул. “6-ти септември” 13.

Коментари

 1. Славо. (24 октомври)

  Вежди или Стефан не е ли твърде подвеждащ въпрос?

 2. П. (24 октомври)

  На базата на какво са избрани точно тези ???

 3. Нели (24 октомври)

  четвъртък или 29.10. :).

 4. WhATA (24 октомври)

  Четвъртък, 25 октомври :) Имаше грешка в текста.

 5. н (25 октомври)

  Още не сме влезли в Шенген.

 6. stf (25 октомври)

  Супер, ще гледаме клипчета в офиса :)
  А има ли вариант със субтитри, че нямам звук? (shame_face) :|

 7. Марто (25 октомври)

  Ще кажете ли как точно избрахте тези архитекти ?
  По какво ги избирахте ??

 8. Bansko Ski Resort (25 октомври)

  хубаво видео

 9. WhATA (25 октомври)

  @Марто, с две думи: защото са направили нещо, което е променило архитектурната среда в България към по-добро. Всеки – нещо различно.

  В книгата сме се обосновали, а в следващите постове ще разкажем по-подробно за всеки поотделно и защо е бил избран.

 10. Владо (11 ноември)

  Май част от архитектите на знаят кой е Георги Овчаров… Няма как да избереш Стоилов, ако знаеш кой е Овчаров.

Коментирай

 1. То е за защита от спам и ако го виждаш, нещо не е наред с браузъра ти

Категории