Захарна фабрика. Пропаганда хип-хоп

от WhATA, 2.07.2009

Продължаваме темата за Захарна фабрика. След прегледа на миналите епизоди и опита за риалити, наред е едно конкретно предложение. Разказахме го в 31 кадъра, с картинки и малко думи. Освен като навързана история, картинките могат да се ползват и поотделно като пропаганда на Захарна фабрика — да се отпечатат на тениски или да се ползват за тапети.

Когато собствеността е частна, е трудно да се действа от емоционални подбуди (освен ако не са емоционалните подбуди на собственика). Захарна фабрика би била спасена, ако в спасението се намери бизнес интерес или ако спасението й се изтъргува. Нормалните неща за капитализма. И така:

1

Захарна фабрика е стара сграда, която се руши от нощни набези с каруци.

2

Някои хора обичат стари сгради, искат да ги възстановяват, пазят и плачат за тях. Те обичат и да си се оплакват взаимно в нещо като Клуб на плачещите за стари сгради (КПСС).

3

Ние не сме от КПСС. Да се плаче за стари сгради е смешно. Нито един паметник не е по-важен от настоящия живот.

4

За да остане, Захарна фабрика трябва да работи. За кого?
В идеалния случай за обществото...

5

...и за евентуалния политик-популист, който ще вдигне шум за спасяването й...

6

... но най-вече за собственика си, който трябва да развие в нея такъв бизнес, който би оправдал скъпата инвестиция за реконструкцията й.

7

Няма как някой да реконструира Захарна фабрика само от любов към старите сгради. За да оцелее, Захарна фабрика би могла да подходи популистки и да се опита да реши някои от важните проблеми на София. Например, тя може да стане:

- завод за боклука...

8

- обществен паркинг за 700 автомобила...

9

- детска градина за 1500 деца...

10

Така фабриката ще работи за обществото и за политика. Но не и за собственика си или поне не толкова, че да се оправдае цената на реконструкцията.

11

Какво би работило за собственика? Нещо, от което се печелят много пари. Но не просто много, а много-много. Защото реконструирането на сградата е не просто скъпо, а много-много скъпо начинание. От какво се печелят най-много пари? От пороците на хората и от неща извън закона.

Захарна фабрика – легален склад и лаборатория за наркотици

12

Захарна фабрика – легален публичен дом

13

Захарна фабрика – легален склад за оръжие

14

Така фабриката ще работи за собственика си много добре, ще оправдае реконструкцията си, но нито политикът, нито обществото ще позволят това да се случи.

15

Друго? Захарна фабирка – казино, конгресен център, автокино, увеселителен парк, завод за биогориво... Всяко едно от тия неща обаче не задоволява по някое от горните условия

16

От какво друго се печели и са доволни всички? От нещо, което е дефицитно, нещо в което си монополист... Например местата за пушене след 2010…

Ние не пушим. Но днес в България се пуши навсякъде.

17

Но от 1 юни 2010 пушенето става незаконно в България (и в Европа).

18

В момента в България има над 4 милиона пушачи, а в София 760 хиляди. През 2010 те ще бъдат нещастни, защото няма да имат право да пушат в заведенията и на други закрити обществени места. Заведенията се страхуват от огромни загуби. В Хърватска например, след забраната за тютюнопушенето, посещенията в ресторантите е намаляло с 80%.

19

Но какво ще стане, ако политиците разрешат законът да се нарушава само в Захарна фабрика и тя стане зона за пушене? Условието е тя да се реконструира от този, който ще я стопанисва.

20

Там може да се направи филиал на всичко, но за пушачи: филиал на Уго за пушачи, филиал на Happy за пушачи, дори и филиал на Музея за съвременно изкуство за пушачи. За лице на инициативата може да се покани Андрей Слабаков.

21

Мястото ще бъде атрактивно и за чужденци-туристи-пушачи, особено с интересните местни цигани. Пушачите ще бъдат щастливи, непушачите – също, защото пушачите ще се махнат от центъра. Така Захарна фабрика ще работи за обществото.

22

Както казахме по-горе, най-много се печели от пороците на хората. Особено когато са забранени от закона. Това място ще задоволява дефицит (да се пуши на закрито) и ще бъде монополист (само там ще бъде разрешено да се нарушава закона). Следователно от него ще се печели много. И не само много, но много-много, за да оправдае инвестицията за реконструкция.

23

Политикът, който ще прокара специалния статут на това място, ще спечели симпатии сред пушачите и ще си създаде име на спасителят на Захарна фабрика. А и едва ли ще си навлече лошо име сред непушачите.

24

Ще са щастливи и малките групи от хора като Клубът на плачещите за стари сгради (КПСС) например и дори и да не пушат, ще преглътнат пушенето там, все пак сградата ще оцелее.

25

Дори може да се създаде малък и сплотен Клуб на използващите стари сгради (КИСС или KISS, написано от членовете му в чата).

26

Захарна фабрика е подходяща сграда за пушене — има високи тавани, тухлената стена, естестествено състарена е и няма да се опушва видимо.

27

И Западният парк е точно до нея — той ще действа като бял дроб на мястото, а и пушещите там могат да съчетават и пушенето на закрито с разходка в парка.

28

Сградата не е в центъра, а в периферията на София. В периферията законът може да си позволи да бъде по-хлабав.

Как ще се ходи до там? С кола, с автобус, с влак (точно там има действаща гара).

29

Но нали пушенето е опасно за здравето? Да. На сградата ще има огромен надпис “Пушенето убива” като на цигарените кутии.

30

Мястото може да има запомняща се емблема. Всички знаем за огромния статив пред Музея за съвременно изкуство на Кадинов. Е, пред филиалът му за пушачи в Захарна фабрика може да има огромна лула (понеже е забранено да се показват публично образи на цигари, но за лула нищо не се казва). Стативът на Кадинов има функция, а не е просто емблема? И лулата ще има функция — ще служи като огромна покрита пързалка, по която нетърпеливите пушачи ще се спускат директно от моста на бул. Сливница.

31

И така Захарна фабрика ще върши работа на обществото, на политиците и на собственика си. И съвсем между другото ще бъде спасена.

Край

***

Следващи стъпки: Ще изпратим цялото това нещо на собственика, общината, НИПК и медиите. Интересни ще са реакциите. В следващи постове ще разкажем повече.

Коментари

 1. j. ( 2 юли)

  whata се опитва да направи втора Кристиания от захарна фабрика ;; много забавно

 2. Боян ( 2 юли)

  Дрън-дрън. Като изпратите подобно несериозно нещо на собственика и другите институции , от които зависят нещата няма да постигнете НИЩО. Даже никой няма да го прочете.

  Стегнете се и измислете сериозна идея, представете я умно.

 3. ева ( 2 юли)

  БравО! На мен ми сe стрива съвсем серозно и реалистично. Не се стягайте, отпуснете се. Графиката кефи.

 4. градинко ( 2 юли)

  Свийте презентацията до 20 картинки и сте готови да презентирате на следващата Pecha Kucha, която е сравнително скоро. Пишете на Георги Дучев на g.dutchev@sgrada.com.

  Иначе за символ вместо лула предлагам просто класически фабричен комин, но не декоративен, а действително бълващ това, което пушачите вътре издишаме. След няколко години пък можем да му сложим филтър и да продаваме въглеродни емисии:)

 5. ImPRESSed ( 2 юли)

  Намирам идеята за забавна и наистина нетрадиционна. Харесва ми, че се търси работещо решение за запазването на Захарна фабрика. Но не мога да си представя пушачите от целия град да се стичат към една сграда само за да пушат извън дома си. С изпращането на проекта на собственика, ще успеете да го накарате да се замисли за какво би използвал сградата и може да излезе нещо от това.

 6. И.Е. Станков ( 2 юли)

  Супер забавно и ефектно е направено! Браво.

  Смущава ме само основната идея, че капитализмът (собственикът) само може да спаси Захарна фабрика.

  По-голям бизнес за собственика и успех за капитализма би било да се бутне това нещо и да се направи нещо ново. Пазарна икономика. Парите не миришат, както знаете.

  Това не го казвам като фундаментална критика на капиталистическата система, защото тя е успешна точно поради липсата на сантиментални чувства и води до по-висока ефективност.

  Захарна фабрика, за да се запази обаче, не трябва да се очаква, че ще оправдае инвестициите за реконструкция. Поне не директно за собствениците, или поне не това, което очават ако я бутнат и построят “нещо модерно”.

  Отговорът не е в капитализма, а в натискът на обществото и ролята на държавата.

 7. ms ( 2 юли)

  Поздравления
  да живее КПСС

 8. martinangelov ( 2 юли)

  :))) много симпатично

 9. diamar ( 2 юли)

  Браво! най- много ми харесаха графиките.

 10. mok ( 2 юли)

  Идейно, дизайнерско, но доста несериозно като подход. Едва ли някой, от когото зависят нещата, ще си сложи присърце тази ирония. Но като сте захапали нещо – давайте докрай; да не ви даваме акъл кое-как.

 11. Creator ( 3 юли)

  Браво.Keep going.

 12. цветомир ( 3 юли)

  Три пъти ура!

 13. Wed ( 3 юли)

  Привет, колеги,
  Ето и мой опит за коментар в подобен формат:]:]

  [първосигнални реакции:] Хеххех, оригинална и много провокативна статия!!
  [суперлативи:] Браво за хъса и постоянството; супер, че сте захапали Захарна фабрика и все така, дръжте здраво и не пускайте!!
  [търкания с пропагандата:] Като рокер, т.е. от Ревниво Опазващите Културата (РОК), имам едно основно търкане с идеологията на хип-хопа. Ние, рокерите, твърдо вярваме, че, напротив, паметниците са по-важни от нашето настояще, парите и егоизма ни. Тук сме хард и нямаме разубеждаване. Иначе, нататък позициите ни се сближават, защото също гледаме на тяхното социализиране и интегриране в живота на обществото като основен подход за съхранението им. С единствената вметка обаче, без омаскаряване на паметника, което е извън концепцията за опазване.
  [слухове за истината:] Витаят слухове сред разумимащите, че собственикът, политикът и институцията по опазване са от Българската Корупционна Партия (БКП), чиято партийна програма е следната, «Притежавам паметник с даден статут, но той не ми върши работа като такъв. Следователно, трябва да го премахна, но не мога с бутане, не защото обществото ще скочи (те са от неутралните), а заради закона, от чието пряко нарушаване ще се възползва опозицията, за да ме осъди. Тогава ще го оставя да се саморазруши (ще махна пазача, ще отворя вратите и ще пусна дребните грабители, които след това ще държат отговорни вместо мен). След като рухне, ще имам разчистен терен; дори ще мога да пусна мухата сред обществото, че старите сгради са опасни и така ще бетонирам действията си. Нито обществото ще ме спъва (те са от неутралните), нито другите, с които съм в комбина. Пречи ми единствено опозицията, но аз съм намерил този хитър начин да й затворя устата.»
  [изводи:] Ако слуховете са истина, ето и обяснението, защо в България се налага да се стига до най-невероятни акробатики, за да се защити и опази даден паметник. В света около нас (а те нищо не разбират), собственикът, политикът и институцията по опазване не членуват в една и съща партия заради конфликт на интереси (все не могат да се разберат). Първите двама членуват в тамошната противоположна на БКП партия и не заради идеали, а защото нямат мотив да разрушават паметници, а да ги използват и така опазват. Този интерес се подсилва главно от обществото (там са от активните) и от професионалистите, които без значение дали са от КПСС, не-КПСС или от РОК имат единна платформа (общ кодекс) и тя е непременното запазване на паметника, като вече мотивите могат да бъдат от най-различен характер. Е да, тези всичките до един са си все стари членове и фенове на КИСС, а там от КИСС идват много облаги.
  [финални реплики:] Така че, колеги, обратно към суперлативите и имате подкрепата на рокерите:]:]

 14. Бръмбар ( 3 юли)

  Поздравявам ви за подхода!
  Зациклили от сериозност проблеми могат да се разрешат само с подобни инициативи, на границата между фалша и сериозността!
  Графиката кърти :)
  Модерното изкуство трябва да стане част от живота ни и всички ние да участваме в неговото фабрикуване!
  Ооле!

 15. Ина ( 4 юли)

  Изпитах истинско удоволствие, докато гледах графиките! Направихте деня ми щастлив :)
  Сигурна съм, че ако има достатъчно голям медиен отзвук, инициативата ще има сериозен успех. Стискам палци. Успех!

 16. Bobarev ( 4 юли)

  :) да се повторя и аз- страхотна графика:) Като един страстен НЕпушач няма да имам нищо против всички пушачи да идат там, за да не им пречим ние-НЕпушачите с нашите нагли капризи , прищевки и мрънкания за чист въздух и добро здравословно състояние :)....аз лично няма да съм от редовните посетители:)...как пък след толкова писане за захарна фабрика, точно по време на избори някой политик не е “захапал” идеята за спасяването й(не конкретно за пушилня:) ...поне за предизборна реклама;)

 17. Петьо ( 6 юли)

  Поздравления за графиките, напомнят ми. Напоследък кубинската статистика ме тегли, та щях да се изкефя да видя мушнато синьото рае в политчорбата от символи...

 18. Боян ( 7 юли)

  възхитен съм!!!!! браво!!!!!

 19. концептуалист ( 7 юли)

  Защо не правите Pecha Kucha Night Sofia в Захарната фабрика?

 20. Димитър Димитров ( 9 юли)

  Супер е идеята, нестандартна, но либерална.Направо си е “Европа 2.0”.Особено частта със Слабаков. :D

 21. nadia geshkova (12 юли)

  много ми харесват вашите идеи и сериозността с която ги представяте, макар да усещам истерията от неизбежното, която стои зад тях. може би ако не я спасим, поне да оставим едно събитие в историята преди тихо да са я погребали – да направим един happening, конкурс, викторина за съдържание на уникалната и може би последна по рода си сграда в София с уникалното и местоположение, в който да участват всички / без значение архитекти, политици, пенсионери, .../ току виж някоя идея я спасила

 22. Мариана Сърбова (13 юли)

  “Пропагандата се хвърля в атака....!”
  Ами трябва си, браво! Мястото направо плаче за организирана среща /митинг/ на КПСС / може да се чете и като Клуб на пушещите в стари сгради :) /, КИСС и др. сходни асоциации....облечени в червено-бяло-черно хора за да са в тон с готиния ви графичен дизайн.... :)
  Както вече доста коментари предложиха – някакъв хепънинг, уъркшоп, пропаганда 4D би било логично продължение на темата. Онази ваша идея за Музей на съвременното изкуство беше много добра.. Какво би станало ако поканите разни имена от сферата на изкуството, вече утвърдени /особено онези, които се обявиха против музея със статива/, както и млади, желаещи да участват в подобна акция хора на нещо като отворен уъркшоп базиран около Захарна фабрика – така че да се получи нещо като импровизиран Парк на съвременното изкуство.... после може да се проследи скоростта на разпадане/ разрушаване на постигнатите “резултати” :))) .... но пък поне за малко интересът към материалите в сградата може да се пренасочи към създаденото изкуство :))))).....

 23. stf (14 юли)

  Уау, някои “кадри” наистина са попадение в десятката ако мога така да се изразя.

  Като ги гледах първот което ми хрумна, че са много подходящи за отпечатване примерно тук: fame.bg/bg/
  Стискам палци...

 24. tonko ( 8 януари)

  abe interesno e ….ama malko grani4at s ludosta tiq drunkanici !!!

 25. vstoyanov ( 8 април)

  обаче дали от правителството не ви надиграха с тая отмяна на забраната за пушене :D

 26. ieajkrm (16 септември)

  qko

 27. Ивайло Захариев ( 4 декември)

  ВПЕЧАТЛЯВАЩО … ЩЕ СПОДЕЛЯ !

  ПОЗДРАВИ

 28. За хората и Компотите (21 август)

  Аз се занимавам с пространствени решения – по-малко хип-арт хоп/аджии, повече жизнено пространство за мен

Коментирай

 1. То е за защита от спам и ако го виждаш, нещо не е наред с браузъра ти

Категории