Обществени п(о)ръчки

от WhATA, 21.05.2009 | 33 коментара

Напоследък се случват странни неща:

Започвал строеж на Музей на съвременното изкуство в София

В медиите изведнъж цъфна ухилена новината, че София най-после ще се сдобие с Музей на съвременното изкуство. Проектът с автор арх. Бойко Кадинов предвижда реконструкция на съществуващ паметник на културата, намиращ се до хотел “Хилтън” и музея “Земята и хората”. Първият етап на реконструкцията трябва да бъде завършен през следващите 12 месеца и е на стойност близо 1.5 млн. евро. Основна част от средствата са осигурени по някакви европейски програми за финансиране.


Така ще изглежда бъдещият Музей на съвременното изкуство в София. Само че съвременното изкуство отдавна не се асоциира с художник с килнато таке, палитра и триножник. Не можем да си представим как под този статив ще мине Недко Солаков и ще прави изложба вътре. Виж, Вежди Рашидов сигурно с удоволствие ще влезе. (Photo: stroitelstvo.info)

С духова музика и танци пуснаха новата отсечка на метрото в София

Возихме се за пръв път на новото метро до Младост. Хубаво метро, бързо вози, но се чудехме коя ли дизайнерска мисъл е кадрирала така станциите с разноцветни плочки и е сложила нелепата козирка на станция “Васил Левски”. Но това, да кажем, е бял кахър.

Детска градина “на бъдещето” била открита в Несебър

В неделя, от “Темата на Нова” разбрахме, че детска градина в новия град на Несебър била реконструирана и модернизирана по обществена поръчка на община Несебър. Реконструкцията била на стойност близо 3 млн. лева (вижте колко струва нелепият музей горе). Показаха и завършената сграда — топли цветове на мазилката и PVC дограма с цвят на дърво. За тези пари сигурно и проект на Herzog & de Meuron можеха да изпълнят.

Какво обединява всички тези случки

Става дума за обществени сгради и пространства. Ясно е, че всеки сам отговаря как да изглежда собствения му дом — сам си избира дограмата, архитекта и бюджета. Но когато става дума за обществени сгради, хубаво е нещата да са малко по-прозрачни.

И ако приемем, че правителството служи на хората, защото те със своите данъци му плащат заплатата, то тогава е редно да приемем и че данъкоплатците играят ролята на инвеститори в обществените поръчки и като такива биха искали, ако може, да знаят кой възлага, защо точно там, по какво задание, с какви пари, имаше ли конкурс, кой го спечели, защо нямаше медиен шум и публично обсъждане на процеса, а само на резултата?

Сигурни сме, че проектите от всяка от гореописаните случки и куп други са издържани законово. И наистина имаме нужда и от метро, и от детски градини, и от музей на съвременното изкуство. Обаче имаме ли нужда от лоша архитектура за много пари?

Нещо май не е наред с обществените поръчки

Хората не са длъжни да знаят как изглежда една детска градина в Япония например. Архитектите трябва да им покажат, че така може и в България — с проекти, на конкурси.

В момента обществените поръчки са надпревара на оферти, а не на идеи. Отпускат се пари (и европейски), но не се правят архитектурни, а инженерингови конкурси. Накрая включват и някой архитект с изключително кратки срокове и той, дори и да иска да направи нещо, няма време. Напоследък така масово не се обявяват конкурси, че вече си мислим, че това трябва да е нормалната практика, а в останалите европейски страни явно са се объркали.

Помощ

Ако има някой юрист, който ги разбира обществените поръчки, може ли да ни каже как стават тези работи и не може ли някакси нещата да се променят? (Ние не ги разбираме законите, дори ЗУТ-а ни е труден.)

Ако има някой икономист, който ги разбира еврофондовете (и обществените поръчки), може ли да ни каже как се отпускат милиони пари за създаване на лелеяния Музей на съвременното изкуство в София, за който допреди две седмици медииите пишеха в бъдеще неясно време, Иван Мудов иронично откри на гара Подуене още през 2005 г., а ние продължаваме да смятаме, че трябваше да се направи в Захарна фабрика?

Как могат да изглеждат сградите по обществени поръчки


Така изглежда една детска градина в Япония, за която писахме преди време. Направена е с ограничен бюджет, няма много място за играчки, затова архитектите решили да направят самата сграда интересна за децата. (Photo: Kashiwa Sato)


Това е бивша фабрика за преработка на въглища до Есен. Когато бяхме там все още течеше реконструкцията й в арт център, който запазва и самата фабрика като музеен експонат


Стара фабрика в позападнала зона в Рига ще приюти Музея на съвременното изкуство в Латвия. (Image: via inhabitat.com)

Новият Музей на съвременното изкуство в Ню Йорк
И накрая — новият Музей на съвременното изкуство в Ню Йорк, дело на японците от Sanaa. Отличен пример, ако не става дума за реконструкция, а за нова сграда. Разположен е в лош район, с висока престъпност, който постепенно от западнал става hip. (Photo: Dean Kaufman)

(Скоро ще ви разкажем и докъде стигнахме по въпроса със Захарна фабрика.)

Коментари

 1. mok (21 май)

  Тоз червендалест тип Кадинов се вре навсякъде; отвратителен е, подиграваше се на много от колегите студенти едно време; абсолютно надут пуяк със самочувствие на СВЕТОВНО архитектурно светило, а произвежда БЪЛВОЧ! Просто нямам достатъчно изразителни думи да изразя възмущението си от този човек.
  2) Какво й е интересното на тази детска градина – децата не разбират от куул-дизайн, а като гледам там това преобладава.

 2. Кристина (21 май)

  Аз не съвсем по темата, а по-скоро отново по повод Захарна фабрика се включвам с един въпрос/предложение. Има една подобна сграда (много по-малка от Захарна фабрика, на мен ми се струва подобна, но не съм архитект, така че вие ще прецените най-добре), която се намира на ъгъла на улиците Заводска и Индустриална много близо до централния вход на Софийските гробища – висока като хале, с големи прозорци, тухлена. Изглежда изоставена. Как се проверява кой трябва да я стопанисва? И какво се прави, ако аз примерно съм бизнесмен и имам идеята да я реконструирам и използвам за нещо друго?

 3. Creator (21 май)

  На закона края няма да му хванете ако тва се опитвате – няма ли публичен интерес към архитектурата /за това сме отговорни архитектите,но не от днес а от десетилетия/ чакай на закона да донесе качествена архитектура :( За Кадинов – как може човек с толкова силна изява по медийте /да не забравяме все пак ,че той организира най-успешното архитектурно събитие в БГ – Визар – за което браво/,с толкова силни думи особенно в посока “свобода” на архитектурата да не забележи че от двайсетина години постмодернизма е мъртъв и нещата който са го учили за значението на символиката и цитата пред много време във франция отдавна са отживелица + то верно поръчката обществена ама презентацията с визуалния материал да приличаше на нещо ,а не на реклама на кооперация “на зелено” в ЖК Левски Г.

 4. Спас Колев (21 май)

  Хм, сградата под Хемус не беше ли предвидена за някаква галерия (не знам модерна или не) още едно време, когато направиха Земята и хората до нея? После май някакво учреждение си я хареса и нещата се разсъхнаха.

  Между другото, ако разбирам добре картинката, на нея слънцето грее някъде от север...

 5. Cteator (21 май)

  И е разположена на някой древногръцки мит – на края на света който е тепсия :)

 6. R (21 май)

  moc, от една снимка не се вижда, но тази детска градина е много повече от куул дизайн, така между другото.
  Иначе нещо ми се прищя тва нещо да попадне в Archdaily и да почетем малко коментари. Много ме забавлява и следното (не-)съвпадение: главната фасада на арх. Бойко прилича досущ на ресторанта малко по-нагоре по бул Св. Наум (който ще оставя без коментар) sofia.zavedenia.com/...

 7. Бръмбар (21 май)

  Вместо коментар , бих предложил 3 неща:
  I. Арх. Кадинов да има доблестта и честта да защити проекта си не пред тъпи и нищо неразбиращи журналист, а пред колегите си архитекти. След като толкоз време се е правил този проект, значи нивото му трябва да е високо. Да го поканим – в залите на САБ има достатъчно място, което да събере както многобройните чертежи и визуализации на бъдещия МСИ така “ревнивата” колегия, на която да се даде възможността да разбере проекта.
  II. Тъй като арх. Кадинов е твърде медийна личност, осмели се да разпространи няколко картинки , подадени на медиите като архитектура, с наша помощ или без, Комисия по дисциплинарното производство към КАБ да се сезира, защото:
  1. Архитектът е приел да участва в проектирането на сграда от такъв обществен интерес при неясни условия и правила.
  2. Не е предложил на инвеститорите да инициират или организират конкурс за проектирането и.
  3. Участвал е в усвояването на европейски пари чрез непрозрачни схеми, без необходимото публично удобрение.
  4. Не е ангажирал и информирал нито една институция , която е носител на публичен и професионален интерес – СБХ, САБ, КАБ..
  5. Показва в медиите визуализации, на които се вижда повърхностното му и гротескно отношение към архитектурата, принизявайки и унизявайки я.
  6. Не е взел под внимание всички останали дебати и инициативи във връзка със създаването на МСИ, не е отчел свръхчувствителността на тълпата към тази тема.
  7. Не получава минимална обществена подкрепа за архитектурните си визии.
  8. Нарича проект 3 картинки, на които има визуализация на стара постройка с огромен статив отпред.
  III. Това предложение касае всички “конкурси” и търгове за архитектурно проектиране и стрителство:
  Да се направи сравнение ЦЕНАКАЧЕСТВО между обекти, изпълнени в европа и по света и обекти, които са проектирани и изпълнени тук, в България. Да види данъкоплатеца, как “Детска градина “на бъдещето” “ му струва 3 млн лева, а на японеца му струва 2 млн евро, но 10 пъти по-качествено и красиво.

 8. валери (21 май)

  @R: да напомня само – сградата на евентуалния музей е паметник и фасадата и не може да си приписва на кадинов,
  иначе подкрепям бръмбъра: )

 9. sculpt (21 май)

  mok сигурен съм че би записал детето си в тази кул градина без да се замислиш особено ако има наоколо няколко несебърски

 10. R (21 май)

  @ Валери: абе може аз да греша, но ми се струва, че тая арка не е точно така в момента; веднага я приписах на Б.К., може би неоснователно. Мисля да ида да се уверя.

 11. валери (21 май)

  @R
  оказа се прав, осакатил я е както следва:
  www.panoramio.com/ph…
  www.panoramio.com/ph…
  трябва да се предприеме нещо!

 12. mok (21 май)

  Не съм сигурен дали да си записвам детето изобщо на детска градина, напоследък станаха привлекателно място за психопати.
  Също така, не бих казал, че на някоя снимка виждам нещо повече от сиво-кафяви настилки и табакери на покрива. Може би пропускам нещо съществено, но децата не се кефят на такива неща.

 13. mok (21 май)

  И още нещо – по отношение Кадинов... медийна личност – да, организатор – да, ама архитект – НУЛА. Лично мнение, 100% непоклатимо.

 14. градинко (21 май)

  Едва ли архитектите гласуват по-често от дизайнерите, така че на кого точно мрънкате?

  А Недко Солаков ще мине оттам, откъдето нареди началството с пагоните.

 15. градинко (21 май)

  А Музеят за съвременно изкуство е под патронажа на Гоце (и ловец, и меценат). Този факт е пропуснат във всички статии, които четох по въпроса, въпреки че бе изрично упоменат в анонса за пресконференцията за създаването на музея. Това мисля обяснява как изкочиха парите за него и защо ще изглежда точно така.

 16. WTF (21 май)

  Абе, колкото и да си говорим, “дума дупка не прави”. За съжаление. Освен ако масово всички недоволни се съберат пред сградата или офиса на Бойко и неистово запротестират....(@мок: толкова си прав за Бойко, че няма накъде повече)
  Колкото и да ни се повръща от факта, всички знаем как стои въпроса с обществените поръчки в БГ. Подкрепям напълно бръмбара, че трябва да има повече прозрачност.
  Трябва да се приемат едни солидни закони за държавните поръчки, които да са ясни и да не оставят място за интерпретации и задни вратички.
  За проект като МСИ почти задължителна да е връзката с общественото мнение, чрез анкети и всякакъв род допитвания. И ще е мноо яко ако целия процес се публикува на някакъв уебсаит, сигурна съм ще има огромен интерес и последователи. А могат да направят и reality show от цялата драма, която ще е неминуема.....и резултатът ще е по-добър. Или поне такъв какъвто си го направят хората.

 17. no mad (21 май)

  не разбирам защо цялата колегия се настърви срещу личността на кадинов, който е един най-обикновен некадърен архитект, врящ носа си навсякъде, кавито в БГ с лопата да ги ринеш, особено сред по-старото поколение. каква ли щеше да е реакцията ако да речем стани-шев беше свирнал на заха ей така да изпроектира между другото един музей за съвременно изкуство и при това тайно естествено без знанието на медиите и обществеността. тогава резултата щеше да е друг, но щяхме ли да сме доволни? цялата работа смърди от високото, а саб, каб итн. са само декоративни структури с още по-декоративни служители. кадинов е само инструмент в ръчичките на една добре смазана PR кампанийка спусната от президента. след като една меглена кунева може да се инволвира в подобна непрозрачна процедура, какво да кажем за другите “управляващи”. какво да кажем за борис данаилов и иван токаджиев, единия краля слънце в НХГ а другия благороден покровител на българското участие на биеналето във венеция. ако не беше кадинов щеше да е някой друг, желаещи има бол и няма смисъл да се преекспонира ролята на архитекта. политиката вони в тази държава по-силно от боклука по софийските улици.

 18. Sabe ot Sozopol (22 май)

  Aма вижте сега колеги,човека Кадинов има много натъртено Р може би от това е лош проекта...и като гледах аз тази картинка ми стана шекерено и ходих да пийна водица..така..преглътнах и искам да кажа че просто ама оф беее ама КАК може бе ало!ама съм чувам че в офиса му немогат понякога да си платят и тоалетна хартия тка че ....абе незнам колеги трудно е,криза е!

 19. климент (22 май)

  Когато бях студент във ВИАС приемахме Кадинов със смях и се стремяхме да го избягваме като преподавател за упражненията. Сега се е превърнал в признат капацитет и медийно величие и вече наистина ме плаши!

  Между другото, смятам, че е много подходящ за следващ Президент на Международната академия по аритектура!

 20. колега (22 май)

  климент, право в десетката! От седмици наред ме мъчи въпроса, аджеба ако Стоилов сдаде поста /да предположим че и това е възможно/, кой ще се възкачи достойно на неговото място.
  Творбите на арх. Кадинов също са достойни да бъдат сравнявани с архитектурата на Г.Стоилов.
  А знаете ли защо онова ъгълче от сградата на “Музея на съвременното изкуство” е облечено в стъкло? И защо е закрито с лъчист три.уй?
  Е, никога няма да разберете. Това е висше познание, до което, вие нищожества, никога няма да се докоснете. Това е 11-тата Божия...опс Архитектурна Заповед!

 21. Бръмбар (22 май)

  Браво , Климент,
  Идеята е добра.
  Да превърнем Международната Академия по Аритектура в Затвор за Некадърни Архитекти!!!
  Ще плашим студентите, че ако не са в час – чака ги многогодишен диалог с мумията на Стоилов и Хиперразума на Кадинов...и кой знае още кой!?
  И тъй като съвременното изкуство не се нуждае от музей, въпросната сграда ще служи за щаб на МААЗНА

 22. valkoto (22 май)

  Споделям цялостното ви недоволство и ми харесва, че хората започват да си го изразяват все повече мнението, но очевидно не достатъчно.
  Метрото – и аз го ползвах и се радвам, че ми отне 10 мин. до Младост, но за периода от 4 г. и 98млн.лв.....А за usability в мерото няма да говоря....
  Детската градина изобщо не ми хареса – няма нито креативност, нито детски дух, прилича на някаква мини болница или сграда на община или нещо подобно....стойността й определено не отговаря на крайния резултат.

  И все пак идват избори, сега е важно да е се ОТЧИТАТ РЕЗУЛТАТИ от ОБЩЕСТВЕНИ ПРъЧКИ, за да покажем колко много сме свършили и как ще свършим още много, а за колко пари сме го свършили и защо точно за толкова и защо точно еди кой си ги е сътворил..... :)
  А медиите си вършат работата – било пуснато метрото, построили градина, музей щели да строят, правителствен център и др. и как всички тия неща били много хубави. Всички и особено тия, които не могат да мислят с главите си, някак се настройват на изборна вълна и както е очевидно през последните години ВЗИМАТ НАЙ-ПРАВИЛНИЯ ИЗБОР, който ще ни донесе още много ОБЩЕСТВЕНИ ПРъЧКИ в това съм сигурна, докато другите, които мислят съвсем трезво започват да си изразяват мнението я чрез протести, където са пребивани, я чрез блогове, я по друг начин. Дано само всички се светнем по-бързо какво трябва да направим и да го направим заедно, за да сме доволни.

 23. В. (22 май)

  От жалката картинка става ясно, че към простата, в хубавия смисъл фасада на сградата е пришит някакъв цирей, колкото за да се каже, че е направен проект и увеличена площта на постройката. Когато си помислих, че в този ризалит е поставен входа и стълбището, установих че те на са там, а най-вероятно надлежно скрити от страни, в края на пътечката...Бих желал да припомня факта, че постройката е паметник и по закон външния и вид трябва да се запази. Спазвайки това изискване арх. Кадинов си е припомнил любими примери от любимия си стил. Желанието му да направи нещо “пост” го е довел до резултат малко по-добър от работата на студент първокурсник през първия семестър!
  Толкова може човекът, а и коментар само по тази некадърна картинка не може да се прави,..но е крайно неприятен криминалния начин на възлагане на работата, най-вероятно разделена на множество поръчки за по 9 999 лв....В тази връзка се сещам за прословутия конкурс за спортна зала, който възмути колегията преди няколко месеца...Много тайно за победител бе обявен архитект Стоилов, човекът, който проектира огромни зали за броени дни, заедно и с арматурните планове!!!
  ...Но това е положението, като не гласуваме, нито на избори, нито в КАБ....

 24. valkoto (22 май)

  Само в допълнение: – всички обществени поръчки се обявяват в Държавен вестник и в електронният му вариант ето тук – dv.parliament.bg/DVW... – възлагането, организацията, конкурсите, процедурите и прочие се ръководи от Агенцията по обществени поръчки (процедурите и формулярите и информацията е толкова много, че ако не се специализираш в изпълнение на обществени поръчки не виждам как ще се навиеш да участваш) – www.aop.bg – Контролът по изпълнение на закона за обществени поръчки се осъществява от Сметната палата и от органите на Агенцията за държавна финансова инспекция.
  www.adfi.minfin.bg/b…
  www.bulnao.governmen…
  Всичко е част от ДЪРЖАВАТА и е свързано и можете да се досетите защо нещата се случват по начина, по който се случват.

 25. х (22 май)

  Знаете ли кое е най лошото? Колкото и ние да си изразяваме мнението, те ще си я построят... Цялата в накачулена със Шуко (щото то модерно значи стъклено), със забити нефункционални пространста, годни само за излагане на живопис, тъй като Кадинов за форми като инсталация и пърформанс не е и чувал. Ще изхарчат не 1,5 а 5 милиона държавни пари, а на нас ще ни смъдят очите всеки път като минаваме оттам. Поне мола в съседство няма да изглежда чааааааак толкова грозен....

 26. just another architect (23 май)

  Друг въпрос е и факта , че всеки град си има поне един Бойко К. За град Бургас това е арх. Петко Йовчев ( щеф на КАБ ) , който иска и смята за свое право да проектира всичко по значимо в региона........
  Докога ?.........

 27. Боко (23 май)

  ами не знам за вас, но аз ще пусна жалба до СО и Министерство на културата. Това е пълен ташак. Не може така да се прави музей на съвременното изкуство – вместо така да се излагаме, по-добре въобще да нямаме такъв! Първо трябва да се води проектът от хора, които разбират от съвременно изкуство! Ако няма такива – да се наемат специалисти от други държави. Второ, сградата е изключително важна, навсякъде по света тя е един от символите на подобни музеи и трябва да се направи международен конкурс, да участват големи имена от цял свят, за да има истински уникална сграда. Сегашният вариант не става, първо защото сградата е неподходяща по дифолт, второ – проектът е уникално грозен и 0 процента СЪВРЕМЕНЕН. Некъв триножник?!?!? Уот да фак??? Ужас!!!

 28. Д (27 май)

  хахах, като споменахте фасадата на ресторанта Св.Наум ... та не знаете ли, тя е дело на “любимите” и “велики” архитекти от това невероятно архитектурно студио Амфион, което си има и партиен отенък даже....

 29. R (27 май)

  Е знам естествено. Просто споменавам, че бъдещия Музей на Съвременното Изкуство прилича на кръчма по твърде много начини.

 30. sAKo (29 май)

  НЕумението да си полезен

  Сетих се за онзи шеговит закон за чиновниците: Целта на всеки чиновник е да достигне нивото на своята некомпетентност.
  В България чиновниците са НЕКОМПЕТЕНТНИ!!!!
  Тук така са разбъркани ценностите, че на човек му е трудно дори да мисли човешки – ГИГАНТСКАТА БЮРОКРАТИЧНА ПОСТКОМУНИСТИЧЕСКА МАШИНА РАБОТИ САМО ЗА СЕБЕ СИ, а това е ужасно. Гражданите са в неравна борба с ВЕЛИКАНСКАТА СИСТЕМА на САМОРЕПРОДУЦИРАЩАТА се ГЛУПОСТ.
  Свидетели сме на поредната загубеноа битка...

 31. паяк (17 юни)

  Тоя триножник ми напомня едно време на перспективите как са слагали по едно огромно пересто дърво, та да замажат положението с фасадата...Поне огромно пересто дърво да беше сложил...

 32. Борко (21 юни)

  Нека си спомним всички злощастни конкурси до сега! Не се косете.... Кадиновата глупост няма да я “огрее”, това му е ясно и на самия Бойко, просто няма работа в момента и е решил да вдигне мялко шум. Иначе с този проект ще стане същото, което се случи с конкурса за Градската галерия...

 33. petropolis (25 юли)

  Ако смехът е здраве, нека има повече хора като Б.К.
  Бая здрава нация ще сме:)

Коментирай

 1. То е за защита от спам и ако го виждаш, нещо не е наред с браузъра ти

Категории