WhATA Awards 2014: Победителите

от WhATA, 18.02.2015 | 8 коментара

Петите поред WhATA Awards са вече тук. Извадете прашасалата си колекция от комикси и добавете още един към тях. Започваме.

Бележка на журито: EASA печели безапелационно, защото показа нагледно как (архитектурното) образование може да е практично, непринудено и забавно, а освен това да променя света около себе си поне за малко.

Бележка на журито: Наградихме конкурсa за централния площад в Пловдив, защото показа, че нормалният, честен и международен конкурс може да служи за също толкова добър пиар на една община, колкото и безсмислените инфраструктурни инвестиции и демодираните политически полемики.

Бележка на журито: Хубаво е, когато хората имат отношение към средата, която обитават. Лошо е, когато тази среда им дава повече поводи за протест, отколкото за радост, но все отнякъде трябва да се започне.

Бележка на журито: Малката църква в Несебър не е Лувър, наистина, но заслужава награда, защото в годините на екстатично усвояване на европейски пари за българско културно-историческо наследство показа, че това може да се прави и по правилен начин, след реален анализ и без бутафорни фалшификации (иначе Божидар Димитров е забавен, признаваме си, но само във вестника и далеч от крепостите).

Тази награда не изразява личното мнение на Албена Шкодрова, но се надяваме тя да ни прости и поне малко да се съгласи с нас.

Бележка на журито: Тук почитаемото жури дълго се колеба, но накрая заложи на добрия стар индустриален минимализъм на M-EAT, който така добре стои на големите градове. А в гласуването на публика най-много хора бяха избрали “Не мога да преценя”, в този случай печели вторият.

Бележка на журито: Сега поемете дълбоко въздух и си повтаряйте наум: WhATA не са комунисти, WhATA не са комунисти (така до 100 пъти). Не сме бе, спокойно. Обаче махането на Паметника 1300 години пред НДК наистина ще направи София един по-скучен град. Най-малкото няма да има за какво да спорим. А възстановяването на войнишките плочи където и да било (дори и пред НДК) не може да стане без конкурс, нали ви е ясно?

Бележка на журито: Ядрото в Пловдив ни е много симпатично, но заложихме на зала 272 в Софийския университет (въпреки че е все още недовършена) не заради Ранобудните студенти, а защото искрено вярваме в дълбоката връзка между качествената архитектурна среда и доброто образование.

Бележка на журито: Вярно, много други книги за архитектура излязоха тази година, а и България в Elements присъства само под формата на един панелен балкон и малка снимка на Тодор Живков с Хрушчов. Но за нас това ще остане книгата-явление за 2014.

Ето и пълната класация от гласуването на публиката.

Необходимо уточнение: Имената и образите на хората, които връчват наградите, са използвани без тяхно позволение, но пък с най-добри чувства, дори и да не изглежда така. Молим да не ни се сърдят.

Коментари

 1. AlexKatt (18 февруари)

  Arch Sacho Katev Здравейте, за първи път присъствах / бях ви обещал / За мен беше вълнуващо и го преживях с вълнение! Пожелавам ви много успехи, късмет и творчески шанс, защото без това, колкото и да си талантлив, млад и въодушевен, стъпки напред няма! Имам само една забележка,…. като възпитан гражданин, архитект, дойдох в 18:55 ч. , взех чаша вино и зачаках….трябваше да обявите закъснението си, поради каквато и да е причина! Така е възпитано, и така показвате уважението си към тези, които са уважили вас! Иначе прдставянето, чрез слайдове, с лек неукротим хумор, актуален критичен тон, беше перфектно! ПОЗДРАВЛЕНИЯ! И накрая бих се радвал, ако се включите на страничката за една по-красива Софияhttps://www.facebook.com/groups/arch.katev/

 2. Ина (19 февруари)

  Ех, защо ли почнах да чета по това време, загубих половин час сън… Но пък искрено се забавлявах, драги “чегеварчета” ;) Браво за самоиронията и за цялата церемония, разбира се :)

 3. Павлин (19 февруари)

  Прекрасни сте…

 4. Лора (19 февруари)

  Чудна церемония! Браво:)

 5. Петър (19 февруари)

  Стрррахотно :)

 6. Дани (21 февруари)

  Очарована съм!

 7. buki (27 февруари)

  Доста е жалко, че сгради като тази на “старинното учреждение на ул. Иван Вазов”, което би трябвало да знаете какво е било, могат да бъдат запазени само посредством барчета, ресторантчета и гъзарски клубчета…

 8. jadjadeba ( 3 март)

  hairlia da e!

Коментирай

 1. То е за защита от спам и ако го виждаш, нещо не е наред с браузъра ти

Категории