WhATA Awards 2013: Победителите

от WhATA, 17.02.2014 | 15 коментара

И така, за нас е удоволствие да ви представим четвъртите поред WhATA Аwards 2013. Време е да започнете да колекционирате комикси.

Решихме да вкараме малко устойчивост в наградите, колкото и въображаеми да са те. От тази година церемониите ще се провеждат в сградата-победител от предишната, независимо дали тя има зала или не. В крайна сметка и покрив, поляна или подземен паркинг могат да свършат работа, ако се наложи. А и сградата-победител в една архитектурна класация заслужава специално внимание.

Всъщност тук спечели не точно Sofia Architecture Week, а фактът, че се премести в Пловдив (и после, за щастие, се прекръсти на One Architecture Week, че иначе се получаваха вестникарски заглавия като за виц). Твърдо сме убедени, че децентрализацията на добри събития е начинът България да преодолее културния провинциализъм, който я обрича на вечна европейска периферност. Почти научно го формулирахме, нали?

Излиза, че утопичната европейска идея да се сее равномерно култура с надеждата това да доведе до икономически и социален възход работи. Поне в предварителния етап за избор на българска Европейска столица на културата 2019. Здравословната конкуренция винаги е от полза.

Бяхме решили да наградим конкурса за центъра на София не защото беше добре организиран или честен или какъвто там трябва да бъде добрият конкурс, а защото искахме да подкрепим конкурсното начало, което трябва да решава съдбата на всеки град. Просто друг по-добър начин няма измислен. Но резултатите сериозно ни разочароваха, така че в крайна сметка размислихме. Все още чакаме достоен за награда общински конкурс за публични пространства (с достойни за награда резултати).

Тази година сме забележително последователни в награждаването на обществено полезни тенденции. Витошка претърпя логична трансформация от място за шопинг в място за пиене на кафе. Нито дизайнът, нито обслужването във всички нови заведения там са кой знае колко забележителни, но смятаме, че улицата само ще спечели от новия си образ. Ако беше и с по-нормални плочи… И без онзи фонтан…

И наздраве за Ракетата, която една година по-късно все още ни харесва.

Палентологичният музей в село Дорково е далеч от перфектна сграда. Той е като сблъсък на два свята: светът на архитекта, който идва с идеалната си визия, и светът на местните, които слагат контактите, пейките и кошчетата. Но няма как да не подкрепим факта, че подобна смислена сграда се появява някъде в планините около язовир Батак, далеч от всяка магистрала.

И тук отново се връщаме на първа точка. Добрата архитектура трябва да се случва навсякъде: и в града, и на морето, и на село. За лошата вече видяхме, че може.

Фонтанът на Витошка е от онези абсурдни неща, на които вече ти е неудобно да се смееш, толкова са жалки. Но за главен бъг определяме новото кръстовище на Лъвов мост, защото залага притеснително последователна тенденция за бъдещото развитие на София, в която са намесени много пари, интереси и непреодолима засега корупция.

Destructive Creation ни радват много. И все пак наградихме новите тротоари, защото това един задължителен минимум, който най-сетне започна да се случва в София. Сега не е лошо да се надгражда и в посока бул. Климент Охридски, бул. Сливница или Студентски град. Защото София не е само малките Пет кьошета.

Ако трябва да избираме като учени, Holidays After the Fall е книга-събитие. За пръв път експорт на българската морска архитектура с качествен анализ и отлични снимки. Но наградихме смелостта на I/O Architects да разкрият кухнята на проектите си пред всички.

Ето пълната класация от гласуването на публиката.

Необходимо уточнение: Имената и образите на хората, които връчват наградите, са използвани без тяхно позволение, но пък с най-добри чувства. Молим да не ни се сърдят.

Коментари

 1. пешо гардероба (17 февруари)

  Връзкарска работа.

 2. Йоана (17 февруари)

  Страхотна церемония…благодаря, за красивото изживяване!!!… :) “…аз пък не разбрах тези с каските какви са…” YES!

 3. Момчил (17 февруари)

  Всъщност довършителните работи по hilltop май ще я изкарат от класацията.

 4. денко (17 февруари)

  хахах, дядките сцепиха, поздравления за авторите, идеята и изпълнението, ще ми се да има повече такива като вас, научих няколко неща и се забавлявах искрено, благодаря

 5. Лили (17 февруари)

  Ох, идялно, идялно. И публиката идялна, и журито и то. Догодина пак! :*

 6. бо (17 февруари)

  Най-големият удар на наградите – 2/3 от гласувалите не са архитекти : )

 7. до Лили-то (17 февруари)

  Дека ти е грамотността моме, на село при кърлежите ли я остави!?

 8. ПенчÖ (17 февруари)

  Книгата на I/O е пълна баничка по всички критерии.
  Отивам и боза да си купя, за 50 стинки само че.

 9. Йордан (18 февруари)

  Коментарите за Кание дори не са смешни, а откровено расистки! Засрамете се! А наградата за Ракета дори няма да я коментирам. Стига с тази носталгия по соца! Дори логото им е крадено от това на олимпиадата в Москва, но това явно за вас няма значение. И да не ми излизат с оправданието, че било трибют…

 10. Пенка (20 февруари)

  Пенчо, да не си накапеш цървулките!

 11. Симеон (24 февруари)

  Хаха, наградата за Ракета е наистина голяма изцепка – изтъркана визия, гепено лого и като цяло нещо особено като интериор. Догодина дано има по-интересен победител в тази категория – места бол ;)

 12. niki ( 6 март)

  Не разбрах само защо давате награда за тротоарите. Дори от снимката, която сте поместили се вижда какво е бъдещето им след година -две – беден цимент, разместени и изпочупени и разпрашени. Тротоарите в София трябва да се асфалтират или бетонират по подобие на тези в големите развити градове. Плочки, мозайки и тухлички са приемливи само за историческия център и то с ограничения. Затова не разбирам защо не само не критикувате порочната практика на плочките, а дори я поощрявате.

 13. Диян Борисов ( 8 април)

  Супер свежите церемонии честно! Искрено се смях (на ум) с коментарите, които се натрупаха за (колко ?!?) 50 дни. А защо пиша чак сега – от 17 Февруари, всеки ден от отварям страницата ви стаил надежда преди това,че ще има нов пост или статия… QQ

  Чакам!

 14. trazkata (11 април)

  списвайте блога ей, ко се скатавате, списвай!

 15. а така (24 април)

  няколко месеца по-късно идвам тук за да прочета океана от коментари, а те едва 14? това е може би най-хубавия ви пост, много се забавлявах.

Коментирай

 1. То е за защита от спам и ако го виждаш, нещо не е наред с браузъра ти

Категории