WhATA Awards 2012: Победителите

от WhATA, 21.01.2013 | 15 коментара

Тази година почитаемото жури имаше сериозни колебания. Заседава, яде, пи, философства и почти се подхлъзна да обяви по двама победители в някои категории (в лошите традиции на българските архитектурни конкурси). В крайна сметка постигнахме съгласие и не, никъде нямаме по двама победители, не се прави така. Благодарим и на всичките 408 гласували за WhATA Awards. Супер сте.

И така, настанете се удобно, церемонията започва.

Все пак Захарна фабрика заслужаваше поне една истинска церемония преди да се срути окончателно. Но — напред към първата категория.

Архитектурно събитие на годината

Това може и да не беше най-силното издание на Sofia Architecture Week, но и The Departed не беше най-силния филм на Скорсезе. Обаче си струваше Оскарите. Е, и със SAW12 стана така — засегна достатъчно архитектурни проблеми на днешния ден и пробва с всички сили да ги популяризира извън архитектурните среди. Архитектурата отдавна не е елитарно занимание за избрани.

Конкурс на годината

Ние избрахме Walltopia за конкурс на годината, защото смятаме, че е хубаво да има колкото се може повече конкурси за реални сгради и то организирани от частни инвеститори. Чакаме с нетърпение първата сграда в България, която ще се построи докрай след именно такъв конкурс. Тогава ще отворим бутилка Bollinger.

Архитектурна тенденция годината

Очевидно няма съмнение, че новите обществени пространства в София са големия проблем на изминалата година. Вече се чудим дали и гл. арх. Петър Диков искрено ги харесва или само се прави.

Сграда на годината

Наградата на публиката не беше категорична (28% за временната библиотека срещу 23% за Urban model), но и ние зациклихме с 2:2 гласа за Urban model срещу къщата на Йоши Ямадзаки. В крайна сметка офис сградата на бул. Стамболийски спечели, защото решихме, че е крайно време в България да се натрупа критична маса от качествени големи нови сгради на видими места. Е, още сме далеч от целта, но Urban model е крачка във вярната посока.

Градски бъг на годината

Много ни дразни това метро.

Ресторант/бар на годината

Lavanda спечели трудно, но заслужава поощрение, защото харесваме интериори, които не копират директно, а дават усещане за време и място.

Книга на годината

Статиите на Павел Попов са елитарни, сериозни и непопулярни. По принцип не харесваме такива неща и ги консумираме тайно. На всичкото отгоре е малко странно да наградиш статии за книга, но много ни се искаше да подкрепим единствения опит за качествена архитектурна критика през изминалата година.

Личност на годината

О, да! Сега всички заедно: Поклон, о незнайни сътворители на метростанции, площади, паркове, детски градини, поклон!

***

Това беше. Eто и цялата класация на публиката.

Догодина пак.

Коментари

 1. stf (21 януари)

  Ееее, най- накрая… Оскарите не съм чакал с такова нетърпение, както Whata наградите.
  Няма ли да помислите нещо за статуетка, миниатюрка… златният линеал или нещо сродно? Вежди Рашидов със сигурност ще “удари” едно рамо с някоя пластика :)

  Поздравления и за идеята за комикса, получило ви се е :)

 2. ok (21 януари)

  Супер,ама визията на наградите ви много копира Yes is More на BIG.
  И изобщо това с архитектурните комикси в последно време е доста често срещано.Аз не го намирам за оригинално,сори

 3. Copy is the new more (21 януари)

  Нищо, наградата за “лека” графична “инспирация” отива при Whata вдъхновени от Yes is More na Big. Изключително си пасват.
  Много е готино да класираш и подреждаш другите когато ти самия си толкова “оригинален” и отворен откъм показване на собствената си архитектурна продукция, нали? А догодина направете и категория copy-paste на годината – поне кандидати, в страна като България, не рискуват да ви липсват! Успех!

 4. Ira (21 януари)

  Страхотна церемония! Последната награда особено ми допадна :)

 5. WhATA (21 януари)

  @ок, @Copy is the new more

  Yes is More на BIG? Айде бе :) Слаба комиксова култура имате.

  Точно визията на комикса на BIG няма общо с визията на нашия комикс. Различни жанрове комикс са.

  А колкото до оригиналността – напоследък доста неща се обясняват с комикси в най-различни области – Гугъл направиха комикс при пускането на Chrome; американската авиация прави комикс, за да обясни на японците, че има нужда от помощта на Япония за известно време; в софтуерното проектиране понякога идеите се представят с комикси…

  А в архитектурата Рем имаше комикс доста преди BIG.

  Комиксът е просто достъпно средство да се обясни нещо сложно (а в нашия случай – нещо въображаемо) по лесен начин. Наскоро излезе много хубава книжка на Кевин Ченг (UX дизайнер) как да ползваш комикс за обясняване на идеи: www.amazon.com/See И той ли копира BIG?

  Все едно да кажеш, че никой няма право да ползва текст, защото всеки ползва.

 6. sa_radev (21 януари)

  Хмм, това за статуетката е добра идея! Може по една тухличка да връчвате, с уговорката да се влага в Захарна Фабрика! Повече категории – повече тухлички и накрая може и да я възстановим дружно – заслужава го!
  А за догодина може и спонсор да се уреди, не се знае!
  @Copy is the new more – ето моите предложения за категория copy – paste:

  destructectura.tumbl…

  и от същия блог:

  destructectura.tumbl…

  Поздрави и успехи!

 7. kumaroffice (22 януари)

  яко искаме си статуетката от веждито :) копи номинацията ще прегрее.

 8. mi6taka (24 януари)

  Честито на печелившите! Заслужаваше си чакането, церемонията е супер!ЮхУхуу…

 9. bo (24 януари)

  интересно по темата за комиксите: www.domusweb.it/en/b…

 10. ок (25 януари)

  Вие очевидно имате завидна комиксова култура и не само :),и точно това имах в предвид – когато ви поднасят поздравления за оригиналната идея, да кажете ,че тя реално не е оригинала ,а масово прилагана.
  “А в архитектурата Рем имаше комикс доста преди BIG.” – напълно съм съгласна :),но като видях вашите награди ,веднага в главата ми изскочи- Yes Is More – и заради това,че сте се опитали да вплетете хумор,и чисто визуално.
  Иначе,номинациите и наградите ви са ОК.

 11. Ицо ( 2 февруари)

  Помолете проф. Старчев да направи макет на паметника пред НДК и наградате е готова :) а с комикса много яко се получи, браво, само си мисля дали няма да е по-добре да е в стил Рой Лихтенщайн, но пък стига сме копирали.

 12. Галя ( 9 февруари)

  Не спорете за комсите, номинацията е супер, както и да погледне човек – идейно, остроумно и доста изчерпателно сте подходили, WhatA – браво на вас! Я си представете всички същото в текст – скука и никаква визия, комиксът си е жанр за приказ, пасва на драскащи хора, а и да се инспирираш от хубавото, няма лошо.

  Само так-так автирите ли заслужават да се споменават? Другите номинации също имат остра нужда от автори, не се надявайте да знаем от пресата – тя също споменава какво ли не, но не и автора на архитектурни дела – за добро или за лошо.

  Последно: Благодарение на вас генерирах страхотна идея, имайте я предвид (без “в” отпред, ОК) за догодина:
  Walltopia инвестира в преобразуване на паметника пред НДК в катерачески обект (направо се е утепал за такова нещо) и утепахме с един куршум два заека, а може би и повече : D Жалко, че късно се сещам – виртуална ще си остане – тъкмо за вас.

 13. Argentvm (21 февруари)

  ?A,

  Замислете са за английска версия на блога. Все се налага да разяснявам на приятели какво аджеба пише и май му е време да разширите аудиторията ;) Кефите много! Подължавайте все така безкомпромисно!

  А.

 14. WhATA (21 февруари)

  @Argentvm

  Имахме английска версия (whata.org/blog-en), но не е обновявана много отдавна, затова и махнахме линка към нея.

  А и мислехме, че едва ли на чужденци ще са интересни и разбираеми локални архитектурни проблеми, за каквито пишем основно (а и шеги, като “Ханку брат”, например). Смятаме, че за да си струва английската версия, тя трябва да е с по-глобални теми и да е, едва ли не, отделен блог.

  Но може и да преосмислим това решение. Твоите приятели за кои теми са искали превод?

 15. zilo ( 2 май)

  идеята с комикса не е лоша, получило се е добре. браво!

Коментирай

 1. То е за защита от спам и ако го виждаш, нещо не е наред с браузъра ти

Категории