WhATA Awards 2011: Победителите

от WhATA, 13.01.2012 | 16 коментара

За разлика от миналата година, когато избрахме победителите по време на една ранна януарска закуска с ментов чай и сандвичи, този път заседанието на журито бе по-тежко: късна януарска вечеря от телешки стекове, свински котлет и аржентинско вино. Прегледахме номинациите, обсъдихме и отсъдихме с явно гласуване. Дано резултатите са мъдри. И така:

Архитектурно събитие на годината

Номинирани бяха:

 • Sofia Architecture Week 2011
 • Форум Дом
 • ИКЕА в България

Тук бяхме единодушни. Победител е ИКЕА в България.

Защото идването на евтините мебели с добър дизайн ще повлияе на бита и вкуса на много повече хора, отколкото която и да е архитектурна конференция или изложба.

Кого бихме поканили да връчи наградата?

Кейт Мидълтън и принц Уилям. Защото тяхната сватба беше светското събитие на годината. Искаме и около архитектурата да се върти толкова жълта преса, а архитектите да знаят как се носи костюм наобяд и как вечер.

Конкурс на годината

Номинирани бяха: Метростанция 20

Победител: Метростанция 20

Tук имахме 2 избора: дали да дадем награда на конкурса за метростанцията или да се покашляме тежко и да не дадем награда в тази категория (както често правят българските журита).

Решихме, че конкурсът за тази спирка напълно си заслужава наградата — беше най-добре организираният и с най-много участници реално международен архитектурен конкурс досега.

Но в духа на решенията на неговото жури, което не излъчи победител, а избра 2 проекта и им даде препоръки за доработка, така и ние ще дадем препоръка: хайде критериите на журито за следващият конкурс да са малко по-адекватни на мястото, кризата и хората. Смешно е междинна спирка на поляна в панелен квартал да се решава като малко НДК, с мостове, надлези, подлези, и почти молове. Сградите-икони май вече не са на мода.

Кого бихме поканили да връчи наградата?

Красимир Гергов. Защото той може да направи всички спирки в София и без конкурс.

Архитектурна тенденция на годината

Номинирани бяха:

 • Oпустяването на градския център — марките се изместват към моловете
 • Правителството строи музеи
 • Градските акции — начин за изразяване
 • Кичът намалява

Победител: Oпустяването на градския център — марките се изместват към моловете.

Тук борбата беше между Градските акции и Опустяването на градския център. Решихме, че опустяването на градския център е с по-големи и по-дългосрочни последици за града, макар и да не влиза в новините като боядисването на паметници и не предизвиква смешни реакции на министри на културата. Но е важно, защото променя не само сгради и собственост, а и навиците на хората — не ви ли липсва съботното “джиткане по Витошка”?

Кого бихме поканили да връчи наградата?

Харабейшио. Защото му отива да обяснява тенденции, почти колкото на Андрей Райчев. И защото носи трите ленти в сърцето.

Сграда на годината

Номинирани бяха:

 • Софарма Тауърс
 • ИКЕА
 • Павилион за охрана на платен паркинг

Победител: Павилион за охрана на платен паркинг

Тук може и да ви изглежда странно, но нямахме грам колебания. Простата сглобяема будка за охрана от никому неизвестен (и на нас доскоро) архитект някъде по бул Тодор Александров, приемаме за символ на бъдещето на архитектурата. Сериозно. В един посткризисен свят сградите трябва да са лесни, естетични и от подръчни материали. От най-малките до най-големите. Времето на сградите-икони наистина отмина.

В коментарите предложихте офис сградата срещу Мол София на бул. Стамболийски. Ок сме с нея, но просто не я броим все още за завършена. Догодина.

Кого бихме поканили да връчи наградата?

Джаро от “Под прикритие” (ако не гледате сериала, това е главният мафиот). Защото във втория сезон той се захвана със строителен бизнес и нагледно показва как се случват нещата у нас.

Ресторант/бар на годината

Номинирани бяха:

 • +това
 • Spaghetti Kitchen
 • Ресторантът на ИКЕА

Победител: Ресторантът на ИКЕА

Е да, трябваше да подкрепим качествения фаст-фуд, нали. Много ни липсва такъв в България.

Останалите две заведения са пример за две тенденции (относително евтин интериор тип направи-си-сам, който процъфтя с края на строителния бум, и относително скъп интериор тип аз-съм-богат-собственик-и-съм-ходил-в-чужбина, все още жизнен, въпреки кризата), които тепърва ще видим как ще се развият, ако се сгромоляса еврото и стане Трета световна война.

Кого бихме поканили да връчи наградата?

Радослав Парушев и Богдан Русев (двама писатели, напоследък по-популярни като рекламни лица на Bushmills). Защото вярваме, че ги разбират баровете.

Градски бъг на годината

Номинирани бяха:

 • НДК
 • Новата спортна зала в София
 • САМСИ
 • Резултатите от конкурса за малки градски елементи на Столична община
 • Проектът за Витошка

Победител: Новата спортна зала в София

Тук много се колебахме. Още повече, че наистина бяхме пропуснали недоразумението пред собствения ни Съюз на архитектите на Кракра, както и бетонирането на Ларгото със строежа на метрото (което, вярваме, ще блесне догодина).

В крайна сметка остана Спортната зала, защото като един качествен бъг демонстрира няколко много съществени недостатъци на родната ни архитектура и обществените поръчки напоследък:

 • съмнителна процедура при провеждане на конкурс, търг за изпълнител и възлагане
 • популистко намаляване на цена, което всъщност е за сметка на качество (няма лекоатлетическа писта примерно)
 • морално остаряла архитектура, неадекватна за времето и цената си
 • смешна пиар кампания, която ни кара да се чудим защо и архитектите трябва да го играят зомбирани марионетки в правителствен театър на сенките
 • използва се активно, което на пръв поглед е отлично, но популяризира по-горните недостатъци със страшна сила

Кого бихме поканили да връчи наградата?

Бойко Борисов. Защото… Е как защо?

Личност на годината

Номинирани бяха:

 • Любо Георгиев
 • Йорданка Кандулкова
 • Архитектите, които не се занимават с архитектура

Победител: Архитектите, които не се занимават с архитектура

И ние да не останем по-назад от списание “Тайм”, които за личност на годината отвреме навреме награждават и сборен образ (“Протестиращият” тази година, “Ти” по-миналата година, “Американските учени” през 1960-та.).

Но, както казахме и в номинациите, архитектите, които не се занимават с архитектура, са сила — стават все повече и, вярваме, по-щастливи. И както гласи клишето, архитектът е архитект във всичко. Дори и в писането на блог и реденето на класация като тази.

Кого бихме поканили да връчи наградата?

Мислехме за Христо Стоичков, защото тази година стана доктор хонорис кауза на Пловдивския университет, но темата се изтърка. А и тази награда по традиция връчваме ние. Така че: WhATA.

***

Това беше. Догодина ще направим и гласуване на публиката. А дотогава можете да ни пращате идеи за номинации. И разбира се, не спирайте да ни четете, колкото и рядко да пишем.

Коментари

 1. Тони (13 януари)

  Браво! Догодина и гласуване и официална церемония :)

 2. Боби (13 януари)

  Да ви кажа Армееца изглежда доста по-добре от въздуха. Малко скептични бяхме и ние като отидохме, ама 2 часа по-късно още се мотахме с балона наоколо. Не че омаловажава другите недостатъци… Ама то пък всичко изглежда по-добре отгоре. Може би за жалост?

 3. Рая (13 януари)

  Много забавно сте го написали, накарахте ме да се усмихна :)
  ИКЕА и за мен е архитектурно събитие на годината.

  Какво мислите за новата сграда на входа на Южния парк? На мен ми харесва, напомня ми на Ню Йорк, друг е въпроса как се вписва с останалите сгради наоколо.

 4. вектор (13 януари)

  Страхотна класация :) след като спечелих награда (като архитект, който не се занимава с архитектура ) съм малко по-спокоен, вече знам, че не съм сам :) Може да направим и преброяване на непрактикуващите архитекти, би било забавно. Поздравления WhATA, продължавайте в същия дух, имаме нужда от Вас и от още много като Вас !!!

 5. Кама (13 януари)

  много хубав избор, повече от архитектите зад сглобяемият павилион може да се намери тук:
  www.abcd.bg/work/

 6. Му (13 януари)

  Поздравления!

 7. Creator (13 януари)

  Абе що разправяте ,че паркинг будката е на неизвестен архитект- той човека си е сложил таблото на проекта даже.Със сигурност е роднина на собственика на паркинга – иначе не виждам как ще се появи подобна “минималистична” будчица вместо класическата от профили за дограма :) .

 8. ева (14 януари)

  ikea rules! надявам се догодина да не спечели за градски бъг вече изпълнената пешеходна зона на бул. витоша в този и вид. победителите синтезирано: архитектите не са това, което бяха, малки обекти и ниско бюджетна храна в нормална обстановка, това е 2011. :)

 9. Ники (18 януари)

  айде, другата година като “заседавате” обадете се по-рано. Ще приготвя едно вино да “дискутираме”.

 10. Rado_r (18 януари)

  На победителите честито…
  На мен лично възхваляването на будката и на ИКЕА ми идва малко в повече, но … хайде наздраве.

 11. Милен (23 януари)

  Поздравления, много хубава класация.
  Само за личноста на годината, архитектите, които не се занимават с архитектура…. е малко несериозно и доста смешно. То ако е така нека направо личността да е: “хората, които не се занимават с архитектура” :) Или сте целили нещо като: “Бойко Борисов – футболист на годината”.

 12. ранни записвания 2012 в Бодрум ( 1 февруари)

  поздравления за победителите, поздрави до всички и много успех следващата година, а дотогава работете усилено

 13. Аз ( 8 февруари)

  Ааа, браво, браво! Т‘ва, с опустяващия център може и да се окаже за добро; току виж, като се опразнят витрините от кич и парцали, тая “празнина” се запълни от… книжарници, например. Да бе, знам, че е малко утопично, но не е лишено от логика – плюс това, в моловете едва ли ги гони кой знае какъв глад за четене.
  Мдаа… От дъното може само да се отритнеме… ма не винаги, де…

 14. почивка в тайланд (16 май)

  Джиткането по Витошка определено ни липсва :) Но дори след “опустяването” от към маркови и не чак толкова маркови магазини с днешна дата можем да наблюдаваме наплив от кафененца, барчита, ресторантчета, които са си подредили доста масички и столчета по пешеходната Витошка. Така, че с обезлюдяването на магазините дойдоха заведенията, промяната не е толкова лоша :) В останалите номинации виждам леко пристрастие към Икеа. Този факт само доказва, че Икеа в България е едно от важните събития от изминалата година.

 15. карнавал Венеция (30 ноември)

  Дам, за жалост има много съмнителни процедури при провеждането на конкурси, търг за изпълнител и възлагане или каквито и да е било конкурси. Винаги печели този който е на някой или е дал нещо.Това популистко намаляване на цената, което всъщност е за сметка на качество също е много често срещана практика. Тази морално остаряла архитектура, неадекватна за времето и цената си, да не говорим за билетите и тяхната цена, а в какви антики се возим.Прекалено много смешна пиар кампания, която ни кара да се чудим защо и архитектите трябва да го играят като вид марионетки в правителствен театър на сенките.Също така се използва активно, което на пръв поглед е отлично, но популяризира по-горните недостатъци със страшна сила, всичко това,което сте и вие написали е напълно така.

 16. Почивка в Турция (10 юли)

  Винаги в конкурсите, когато участва жури има съмнения за това, как е избран точно победителя. Да не коментираме конкурсите за красота.

Коментирай

 1. То е за защита от спам и ако го виждаш, нещо не е наред с браузъра ти

Категории