Мис-ки

от Николай Ангелов, 15.11.2007 | 2 коментара

Вчера бях на една от лекциите, съпътстващи тазгодишния VIZAR. За тези, които не знаят, Визарите са нещо като българските архитектурни Оскари (или по-скоро Аскеери). Но за тях ще пишем друг път.

Лекцията от вчера беше за едни други награди — Наградите за съвременна европейска архитектура Мис Ван дер Рое и беше изнесена от самия директор на фондацията — Луис Ортет.

Той показа всички сгради-победители от 97 до 2007 година, както и тазгодишните финалисти. Общо взето все неща, които могат да се видят в сайта на фондацията. Разбрахме и че членовете на журито са посетили всяка от сградите финалисти за по 4 дни.

Това, за което досега не се бях замислял е, че всъщност тези награди, както и тазгодишният Sterling, показват как модернизмът (за който сме писали доста, дори и в коментарите на предходния пост) се възражда, и то като нещо различно от 90-тарски минимализъм.

***

Още:

Коментари

 1. И.Е. Станков (16 ноември)

  Интересни линкове. Поразгледах участниците българския конкурс. Много имитации виждам, но това което ми прави впечатление е, че всичко са само проекти на хартия.

  С изключение на перфектния бар на къмпинг Смокиня и разни безлични хотели построени върху писти, всичко друго е състезание за триизмерни графики. Това нормално ли е?

 2. Николай (19 ноември)

  Нормално е. Oт идеята до реализацията в повечето случаи разликата е голяма. А и често въобще не се стига до реализация.
  Но си прав, че е доста разпространено схващането, че архитектурата е безумни 3D визуализации - декори на компютърна игра.
  Това, което ми направи впечатление на мен обаче, е че в категория Алтернативна архитектура очаквах да има и категорично непредназначени за реализация проекти, направени, за да изразят някакво отношение или да провокират, но нямаше -  всички бяха общо взето “реалистични”.

Коментирай

 1. То е за защита от спам и ако го виждаш, нещо не е наред с браузъра ти

Категории