Жълтите павета с мол вместо хотел “България”

от Анета Василева, 12.11.2007 | 5 коментара

Сигурно вече сте прочели, че комплекс “България” ще бъде реконструиран с твърдението, че се възстановява духът на стара София.

Това е проектът за преустройството му в 10-етажна сграда с търговски център, апартаменти и гаражи.

А това е историята на комплекса, обявен за архитектурен паметник от национално значение през 1978 година.

Вече има и подписка срещу инвестиционното намерение да се унищожи един от малкото класически примери за архитектурен модернизъм от 30-те години в София.

Сигурно изглежда като поредното спасяване. Това е и причината да се включим малко късно. Когато за пръв път прочетох за проекта през октомври, не повярвах, че е възможно. Все пак зала “България” и цялото комплексно архитектурно решение на този труден парцел се дават за пример на студентите в УАСГ от десетки години. Лошото е, че в България модернизмът се свързва почти изключително със соц архитектурата, което го обрича на обществена апатия или дори неприязън.

Но явно нещата са сериозни. Така че да, добре е да се подпишете. Напишете и статия, пост, снимайте, пратете на приятели, обадете се на бТВ ако трябва дори.

Ето и един пример как се спасява класическа сграда от епохата на модернизма.

Коментари

 1. Богомил Шопов (12 ноември)

  Ето тук има и повече информация:
  http://sofiazanas.blogspot.com

  Бого

 2. И.Е. Станков (12 ноември)

  Съвсем съм съгласен с коментара за модернизма и соц. архитектурата. Не че нямат общо, и не че всичката соц архитектура е гадна.

  А това нещо дето ще “възстановява духа на стара София” с други думи се нарича пошъл кич.

 3. наблюдател (14 ноември)

  Каква е тази мания да се правят Мол-ове в центъра на градовете, мисля, че идеята е взаимствана от зад океана, а там не са по центровете, а и те там са нямали какво да разрушават, за да издигнат на негово място Мол-а.

 4. Анета (14 ноември)

  Бого,
  мерси за линка.

  И.Е. Станков,
  доста говорене ще трябва, за да се промени отношението към модернизма и соц архитектурата. Включително и на студентите по архитектура.

  наблюдател,
  така е, макар че достолепни търговски центрове има отдавна и в центровете на големите градове (например KaDeWe в Берлин, Harrods в Лондон, дори ЦУМ). Лошото в случая е, че нито мястото, нито околната инфраструктура позволяват подобна функция (проблеми с паркиране, зареждане и прочие). А и е крайно време да престанат да твърдят, че един паметник на културата се запазва като се запази фасадата му. Не по-малко важни са градоустройственото решение, функционалното разпределение, детайлите от интериора, парковата среда и какво ли още не. Да не отварям дума пак за “архитектурното пространство” като най-важно :)

 5. архитектура ( 8 декември)

  bucharestescortsvip….

  архитектура

Коментирай

 1. То е за защита от спам и ако го виждаш, нещо не е наред с браузъра ти

Категории