WhATA помага: Апартаментът на Петър, част 3

от WhATA, 1.02.2013 | 5 коментара

Докато ние се занимаваме с обществени дейности, ремонтът на Петър си върви. Е, хвърляме по едно око и там.

Какво избра Петър

В предишния пост разказахме как предложихме на Петър три варианта за ремонт, всеки изискващ различни средства и усилия.


Вариант 1


Вариант 2


Вариант 3

След кратко колебание между вариантите Петър направи нещо по средата. От втория избра кухнята и банята, a от първия – спалнята.
Предвидихме обзавеждане от ИКЕА (разбира се, откъде другаде).

Защо така

Ами като се има предвид ипотеката, ходенето по ресторанти ще трябва да се ограничи за сметка на готвенето у дома. Така че не е лошо кухнята да може да се затваря.

А тъй като ремонтът трябва да е с поносим бюджет, Петър предпочете да не мести изводите за уреди в банята. Така че запазихме местата на тоалетната и мивката както са в първоначалния проект, а изводите за ваната решихме да се ползват за душ.

Какво има да се върши

Като теглим чертата, ремонтът ще се състои в следното:

 • Изграждане на няколко гипсокартонени стени – при кухнята и в антрето.
 • Преправяне на електроинсталацията. Колкото и да се стремихме да съобразим обзавеждането със съществуващите изводи, все пак няколко контакта ще трябва да се преместят.
 • Монтиране на уредите в банята и слагане на плочки.
 • Боядисване, слагане на паркет, первази и обзавеждане.

Банята — проектът и реалността

Намеренията ни да не местим инсталациите в банята бяха чудесни, но както често се случва, нереални. След подробно заснемане банята се оказа по-плитка с около 20 см. Това означаваше, че ако запазим това разпределение, мястото за душа щеше е 60см шороко. Не става, трябваха ни минимум 80.

И така започнахме с варианти. Техният брой се увеличи доста и от факта, че Петър непрекъснато променяше заданието моноблок или вградено казанче. А и цената има значение.

В крайна сметка въпросът с банята се реши бързо, когато на Петър му направиха голяма отстъпка и той си купи вградено казанче. Да, да, изненада ни.

Мястото на душа пък се определи от факта, че на инсталационния пакет има ревизионен отвор. Да се премести, означаваше да се преправят инсталационните тръби на кооперацията, а да се водоизолира е почти невъзможно. Така че в крайна сметка най-лесно и евтино се оказа да отдалечим душа оттам.

Ето какво се получи

И точно когато майсторите тръгнаха да правят банята, от апартамента на горния етаж протече, точно там. И работата спря.

Коментари

 1. Цветомир Цветанов ( 2 февруари)

  Здравейте ,отдавна следя проектите ,които разработвате,доста ми допадат и за това за мен ще е радост да помогнем за изпълнението им с каквото можем.Изключително обмислени,оптимизирани и изпълнени за нещо специално.:)

 2. stf ( 4 февруари)

  Много ми е любопитно тези кухни в ИКЕА наистина ли излизат толкова на сметка?
  Ел. уредите не са им от най- евтините, като ги срявнявам по функционалност с редови Whirlpool или gorenje.
  Интересно ми е и за проектиране и изработване на самата кухня дали предлагат нормални цени.
  В края на поредицата “Whata прави ремонт” бяхте обобщили цени за материални и майстори. Тук да се надяваме ли на подобно инфо? ;)

 3. ремонтиране на пожарогасители ( 3 декември)

  Благодаря ви за статията беше ми приятно да науча някои неща и сега правейки нещо като малък проект за къща ще имам предвид къде ни съветвате да бъде банята. А мястото на душа пък се определи от факта, че на инсталационния пакет има ревизионен отвор това не го знаех. Да се премести, означава да се преправят инсталационните тръби на кооперацията, а да се водоизолира е почти невъзможно а нека си признаеме че никой не иска да се стига до там и не мога и да си представя като сте разбрали как сте се почуствали. Така че в крайна сметка най-лесно и евтино се оказа да отдалечим душа оттам.И добре сте направили, чертежите са страхотни и е ми вършат чудесна работа.

 4. ремонтиране на пожарогасители (27 юли)

  С голям интерес проследих всички скици и се опитах да си представя как ще изглежда всичко и след като бъде обзаведено.Определено ще се получи невероятно.Само след две седмици и ние започваме основен ремонт на банята, тъй като съседите ни отгоре решиха и те да си ремонтират и вече спокойно можем да влагаме пари, без след това да има теч.Ще се радвам ако отново ни пишете и показвате какво сте постигнали.

 5. Ванко ( 9 юли)

  Интересна статия и значително полезна. Особено за хора, които се занимавт основно с ремонтиране на апартаменти. Благодаря! :)

Коментирай

 1. То е за защита от спам и ако го виждаш, нещо не е наред с браузъра ти

Категории