WhATA помага: Апартаментът на Петър, част 2

от WhATA, 31.10.2012 | 9 коментара


Апартаментът на Петър по проект.

След като важно казахме на Петър, че апартаментът му има потенциал, трябваше и да го докажем.

Петър живее с приятелката си. През деня и двамата са на работа, често вечерят навън, понякога готвят.

Какво може да се промени в бъдеще?

Ами може да решат, че ще готвят по-често. А може семейството да се увеличи и да им потрябват две отделни спални.

С минимум средства и усилия — вариант за двама души, често вечерящи навън

В апартамента няма ТЕЦ и трябва да се предвиди място за бойлер. Банята е достатъчно малка, така че обособяваме ниша в антрето за пералня, бойлер и всякакви домакински неща.

Това е и единствената нова стена в този вариант. Всъщност може да минем и без нея като бойлера и пералнята се вградят в мебел.

Леко преорганизираме кухнята, без да се променят радикално местата на мивката и печката — все пак не искаме да местим инсталации. Преместваме хладилника — вграден в шкаф, той отделя зоната на мивката (където често има купчина мръсни чинии) от мястото за хранене (където може да сте поканили гости).

Ако гостите окъснеят, могат да ползват разтегателния диван в дневната.

На банята обаче ремонтът няма да и се размине. В оригиналния проект е предвидена вана. Петър не ползва вана, предпочита ниша за душ. За вана са предвидени 80 см широчина, на място обаче се оказа че помещението е по-малко и всъщност сантиметрите са 60. Това за душ е ужасно недостатъчно. Ако увеличим широчината на кабината, ще отнемем от пространството на мивката и тоалетната. Това ще затрудни нормалното им ползване.

Така че тук предлагаме радикален вариант (още повече че сме минимизирали бюджета за другите помещения) — мивка срещу вратата, с огледало по цялата стена над нея, вградена тоалетна и оптимална душ кабина. Инсталациите се променят изцяло — няма как.

Златната среда — вариант за двама души, които готвят, или за младо семейство с малко дете и често гостуваща баба

В този вариант кухнята може да се затвори благодарение на наличието на прозорец. Групираме шкафовете на високи (хладилник, колона за фурна) и ниски (мивка, котлони, плот). Това ще доведе до цялостна промяна на инсталациите в кухнята. От друга страна в дневната няма да мирише на готвено и бабата може комфортно да спи на разтегателния диван.

За да компенсираме средства, ще се опитаме да запазим оригиналното разпределение на банята. Заради намалените размери на банята, вероятно опитът ще е неуспешен, но все пак ще проверим на място.

Двустаен, преустроен в тристаен — вариант за четиричленно семейство

Когато прочетем “двустаен, преустроен в тристаен” в сайт за недвижими имоти, смръщваме вежди и минаваме нататък. Много малко апартаменти могат да се трансформират успешно. Е, на Петър е един от тези, които стават.

Това е сериозен ремонт — имаме нови стени, нови отвори, нови врати. Правим компромис с факта, че дневната ще е малка, но пък получаваме голяма баня и две отделни спални. Ето как:

Сегашната спалня става детска стая. Достатъчно е голяма за 2-3 деца.

Разделяме другото пространство на кухня с импровизирана трапезария и дневна с разтегателен диван.

През деня вратите са отворени и пространството кухня-трапезария-дневна е общо. През нощта вратите се затварят, диванът се разтяга и на практика получаваме две самостоятелни спални с индивидуален достъп до кухнята и банята.

При подобен ремонт няма как да се впишем в концепцията за нисък бюджет.

Но все пак собственикът си решава.

В следващия пост ще разкажем на кой вариант се спря Петър и за дилемата вградено казанче или моноблок.

***

Искате архитектурен проект от WhATA?

Пишете ни на contacts@whata.org.

Коментари

 1. tomat (31 октомври)

  А къде ще си държат прахосмукачката?

 2. Bobarev (31 октомври)

  С риск да бъда досаден, в предния пост за апартамента като споменахте ,че ще предложите вариант за тристаен, започнах да се чудя…балкона ли ще усвоите, ще разделите някак си преходно някоя от стаята….поправете ме ако греша, но това не е ли двустаен апартамент със самостоятелна кухня с нещо като трапезария…..просто съдейки от Наредба 7,обявите за продажби и наем на апартаменти и знаейки аз и моите приятели в какви апартаменти живеем…..кухнята просто не се брои:)Ако някак си(в случая не е много възможно ) бяхте направили кухнята стая с легло ,а самата кухня да е изнесена като част от дневната…ей тогава го признавам тристайния :P Иначе хубави варианти и с нетърпение очаквам други подобни постове:)Все пак рубриката “Whata прави ремонт” си беше май най-четената:)
  Поздрави!

 3. Bobarev (31 октомври)

  Ще идва чистачка със собствена прахосмукачка, или при 1 вариант-в гардероба в спалнята..при пералнята няма място:) 2 вариант -пейката при кръглата маса ще се отваря или в един от гардеробите в коридора; 3 вариант – ще си я скрият нейде в кухнята..има местенце за едно шкафче там до комина или в дясно при влизането:)

 4. Боби (31 октомври)

  За да бъде наистина интересен и полезен този мат‘рял трябва да е придружен с цифри. Колко ще струва това преустройство?

  На мен лично не ми се вижда кой-знае колко генерално, 2 стенички от газобетон и едно избиване, което е лесна работа, ако правилно разбирам, че това е тухлена стена.

 5. Creator ( 1 ноември)

  Искам да попитам на т.н.“Златна среда” какъв е смисъла от преграждането на кухнята.Първо ако “готвача/чката” се затвори в това пространство и почне да готви ще се задуши. Второ като сготви преди да сервира трябва да постои 20 мин. на отворен прозорец и аспиратор да се отмирише и чак тогава да отвори вратата за да сервира(в противен случей аромата и влагата нахлуват ударно).Трето за конденза в тази кухничка не ми се мисли.Подобни проблеми има и вариант 3 – макар че там нещата са малко по-добре с трапезарната маса в кухнята.
  Банята при вариант 1 ми се струва по-удачна от 3.При три има дооста повече разбиване ,а резултата е подобен.
  За дилемата вградено казанче ,или моноблок накарайте собственика да почисти едно вградено казанче и един моноблок – веднага ще прежали 50-100 лева повече за вградено казанче.

 6. WhATA ( 1 ноември)

  @Bobarev
  Прав си, злоупотребихме с това “тристаен”. Наистина е двустаен с отделна кухня. Но при нас фокуса е другаде – колко човека могат да обитават спокойно. В случая на третия вариант са четири човека.

  @Creator
  Кухнята има прозорец. Не знаем как някой може да се задуши в помещение с отваряем прозорец 75/150см. Комбинацията от прозорец и абсорбатор позволява помещението да се проветрява и по време на готвенето, така че са достатъчни м/у 5 и 10мин допълнително проветрение след края му (това го казваме от ежедневен опит).

  Под прозореца ще има радиатор, кооперацията е топлоизолирана, не мислим че ще има проблем с конденз.

 7. niki ( 1 ноември)

  Съжалявам, но в този апартамент 4 човека няма как да обитават спокойно. Мисля си че единственият съвет, който можете да дадете на приятеля си ако ще има семейство с дете е да смени апартамента с широка панелка (след като парите не стигат за друго). Мисля, че ако размерите се погледнат реално, дори първият вариант не е изпълним, освен ако масата не е наистина с 2 стола и е примерно не повече от 50 см. широка. Всъщност, не се изказвам правилно – всичко е изпълнимо, но ако не се гледат чертежи, а реални размери в тази стая всички начертани мебели с нормални размери почти няма да се съберат или ще е толкова пълно, че тясно е меко казано. В този смисъл отделянето на кухнята е просто самоцелно и не носи нищо освен допълнително стесняване на помещението. Без значение дали отделянето й ще се направи с плъзгащи врати или от напълно прозрачно стъкло.
  И накрая на така нарисуваните мебели липсва достатъчно място за складиране на багаж. Живял съм в жилище с чиста площ 40 кв. м. и мога да ви кажа, че на втория месец не се дишаше от лични вещи и всякакви багажи. А за гледането на дете в тези 40 кв….. не беше лесно.
  С две думи – на този крив апартамент преустройството е практически безсмислено, браво за идеята за пералнята в коридора и само една подметка – защо в България никой не се сеща за високо стоящите казанчета, като от едно време – напоследък са доста модерни в Италия и биха могли да спестят доста пространство в една такава баня (което иначе вграденото казанче би отнело).

 8. ол ( 4 ноември)

  niki е прав, че може да бъде малко място за четирима души и оптималният вариант би бил за двама, но не е прав за багажа и вещите. Ние сме живели и във страшно малки жилища, но с рационално разпределение, многофункционални мебели и липса на вещомания, успявахме спокойно да се събираме и на малка площ. Има нещо, на което българите не обръщаме достатъчно внимание – цветовете и текстила. А това са евтини начини да разшириш визуално пространството и да го направиш по-хармонично. За пример могат да се вземат апартаментите в скандинавските страни. Рядко са големи, но въпреки всичко има място за всичко. За още нещо е прав niki – високо стоящите казанчета. Добра идея.

 9. талибан (19 ноември)

  И трите варианта не стават. Както писаха по-горе, вариантът с 4 човека е, меко казано, сбъркан. Единственият разумен начин да се добави още една спалня е както казва Бобарев – усвоява се терасата и на мястото на кухнята се прави малка детска стая от 7,5 – 8 кв.м. Родителската спалня заема площта на терасата + част от пространството на сегашната спалня. На освободената площ се развива кухня, отворена към дневната, свързана с канала и отдушника в банята.

  А най-добре е двустайният да си остане двустаен, но като се адресират основните проблеми на съществуващото положение – малката баня, малката и нефункционална кухня и липсата на складова площ. Преустройството пак включва прибавянето на терасата към спалнята. На освободеното място се поставя walk-in closet, банята се разширява както във вариант 2, но пералнята се изнася от там и наместо вана на същата стена се прави двойна мивка “Тя/Той”. Антрето се приобщава към дневния тракт, а в спалнята се влиза от пространствена ниша отворена към голямото пространство. Така парите, дадени за ремонт, няма да отидат на вятъра и да се правят недомислици.

Коментирай

 1. То е за защита от спам и ако го виждаш, нещо не е наред с браузъра ти

Категории