Венецианско огледало

от Анета Василева, 23.05.2008 | 5 коментара

Тази година България за пръв път ще участва в архитектурното биенале във Венеция с национален павилион. Куратори са Весела Ножарова и арх. Георги Станишев.

И ако горенаписаното ви звучи като извадка от информационния бюлетин на БТА, а архитектурното биенале във Венеция ви вълнува не повече от годишния конгрес на анестезиолозите в Хавана, ето и няколко въпроса за размисъл:

 • Как да изглежда българската експозиция, така че да се чувства комфортно в агресивната среда на международния архитектурен елит?
 • Как да се пребори устойчивия Балкантурист-красива природа-богато историческо наследство образ на България на подобни международни събития?

На Биеналето през 2006 г. си спомням, че спирах при павилиони като китайския (повърхност от рециклирани керемиди в един от дворовете на Арсенале):
La Biennale di Venezia, китайският павилион
Китайският павилион

... френския (импровизирана строителна площадка, на която участниците спяха на койки, готвеха си пред зрителите и раздаваха каски, за да се изкатериш по скелето):
La Biennale di Venezia, френският павилион
Френският павилион

... немския (голяма червена стълба, водеща до голяма, лежерна, червена тераса):
La Biennale di Venezia, немският павилион
Немският павилион

... румънския (игра с публиката) и т.н.

Досадни ми бяха всички експозиции с привкус на традиционни галерийни практики — табла, плакати, стандартни архитектурни изразни средства.

И накрая, искрено се надявам тази година българският павилион да е поне толкова забавен, колкото демонстративното сгъване на къщички bg-notfound през 2006 (по инициатива на +архитектура). В крайна сметка архитектурата ни има още доста да извърви от фаза спекулативно инвестиционно проектиране до фаза световна адекватност. В такива случаи чувството за хумор помага.

Ще следим с интерес.

Коментари

 1. е. куртева (28 май)

  1/9-та от балгарския павилион може да бъде видяна в задния двор на САБ. На мен лично хич не ми беше забавно, нито ми беше интересно да го видя, нито намирам каквито и да е заченки на чувство за хумор в това ‘нещо’. Ако някой успее да сподели.

 2. делчев ( 4 юни)

  в началото и аз не умирах от смях при мисълта за девет цилиндъра в някаква зала, но сега размислих и се спуках да се смея. Идеята на арх. Станишев е просто гениална и отразява едно към едно това ,което е в главата на твореца й и действителността в страната ни.
  Цилиндърът е егоцентрична фигура, която можеш да впишеш в всяко пространство. Тя е безразлична към средата в която съществува. Идеята е цилиндрите да висят във въздуха на едва забележимо въженце. Самите те са кухи, но от вътрешната им страна има много какво да се види, а от външната – целите в черно и с един надпис на фирма, или няколко портрета на съдържимите вътре творци.
  Според мен авторът на концепцията за оформлението на ПЪРВИЯТ български павилион на биеналето в Венеция много ясно обрисува картинката на бългаските арх. студиа – идеална форма, ама куха, без никакво взаимодействие с останалите, нито със средата, поставена при това във въздуха!!!
  Е какво повече от това?
  Два метра под земята от смях....

 3. Стела ( 7 август)

  Цилиндричното представяне на България на архитектурното биенале във Венеция напомня много на павилиона на Дания на World Expo 2008 в Сарагоса, на Spektrum Arkitekter, Loop Associates и 2+1. Случайна прилика? http://www.expo08.dk/

 4. elena (18 ноември)

  a zachto ne pogovorim i za samnitelnia podbor na arh.bura koito sa predstaveni na Bienaleto? Sa6testvuva li v Balgaria niakakva “kasta” ili “sekta” na ime “protejetata na G-n Stanishev” ili samo taka mi se struva? Kakav e obektivniat kriterii za podbora im?A za izbora na samia G-n Stanishev? Kak mislite vie?

 5. колега ( 7 януари)

  Срам ме е от изкопирания павилион за Биеналето! Защо шепа мошеници трябва да излагат колегията пред света? И даже без срам да се фукат след това в родните медии?
  Най-тъпото е, че датските колеги, които са промотирали павилиона още напролет в 2008-ма, са участвали във Венеция заедно с нашите.
  Добре представихме и “традиционализма” в основите на националното ни архитектурно творчество.
  ‘Иди се чуди после ‘що е нямало желаещи да ни посетят и отразят ...

Коментирай

 1. То е за защита от спам и ако го виждаш, нещо не е наред с браузъра ти

Категории