Соц резиденция и чай-комплѐ

от Николай Ангелов, 27.05.2010 | 14 коментара

Соц носталгията взе да се изтърква. Експлоатираха я в реклами на салам, в клипове, заиграващи се с диско-естрадата, в снимки на телевизори “Опера” и архивни москвичи, във възродените бонбони “Амфора” и лютеница “Хорце”, в цитирането на реплики от “Оркестър без име” и “Опасен чар”.

Членуваме във Facebook групи като “Режисьор на дублажа Трендафилка Немска” и “Когато бозата беше от 6”. И се заглеждаме, ако случайно хванем по телевизията поредното повторение на “Синьо лято” и “Васко да Гама от село Рупча”.

Но за 2 дни в бивша правителствена резиденция установих, че соц носталгията в туризма (и в архитектурата) все още не е достатъчно експлоатирана. Дори там, където може да бъде.

Свети Врач и Тодор Живков

“Свети Врач” сега е само тризвезден хотел край Сандански, а навремето е бил луксозна резиденция за партийната и държавна върхушка.

Слуховете твърдят, че Тодор Живков никога не е спал там, но всичко е направено така, сякаш винаги са го очаквали. Има апартамент за него, зала за заседания, огромен парк, спа център, много мрамор, бръшлян и фикуси.

Как се стига до там?

По пътя за резиденцията се изгубих няколко пъти, докато накрая, на едно кръстовище, видях тази табела:


Ако се съди по шрифта и, хм, специфичния стил, табелата не е от соца

Хубаво, има табела, казах си, но наляво или надясно да тръгна? След дълго взиране забелязах малката стрелкичка в долния й ляв ъгъл и успокоен подкарах наляво. А можеше да се направи хубава табела в тържествена соц стилистика.

Паркът, ах, паркът

Резиденциятя носи потенциал да е много повече от тризвезден хотел — влизайки, първото нещо, което виждаш, е огромен личен парк-ботаническа градина, в която многото видове дървета, храсти и треви са композирани като по учебник. И езеро като за картичка.

И понеже никога в резиденцията не е имало много хора, големците са се разхождали в този парк като в райска градина.

И за да се допълни райската картинка, ще разкажа как едно дете бягаше из парка, хванало черен заек за ухото. След него бягаше и баба му и крещеше: “Пусни зайчето, пусни го, ще умре!” Най накрая бабата настигна детето и то пусна заека в близките храсти. Колко луксозни хотели имат такъв парк, в който дете може да хване заек?

Интериорите са сравнително запазени

Фоайетата и коридорите са си класически луксозен соц от 80-те. Настилките са от мрамор, няма мокети, а персийски килими (предполагам тъкани специално за тук), стените са облицовани с врачански варовик или дървена ламперия, окачените тавани са дървени и на нива. Всичко е сравнително добре запазено и чисто.


12 вида лампи и полилеи в 2 фамилии: с висящи стъкълца (тип полилей, ползват ги в по-луксозните фоайета, зали и апартаменти) и със сфери (на долния ред вдясно — за тераси, бани, коридори, има варианти от 9, 4, 2 тела)


Войната на шрифтовете. Старите месингови букви с изчистения и типичен за времето си шрифт Футура (вляво) изчезват. За сметка на надписи от лепено фолио с някакъв гробищен шрифт (вдясно).

Някои стаи са нови, други — не

Искаше ми се някой да ме разведе из резиденцията и да разкаже: “В тази стая е спал Хонекер пез 87-ма, тук е идвала делегация от Куба” (Можеше и да са измислени истории.) Но нямаше такъв тур.

Част от стаите са ремонтирани и обзаведени с нови мебели, а големите апартаменти са си с оригиналното обзавеждане.


Част от президентския апартамент


Дневната в президентския апартамент

“Стаята на Живков? Нищо особено”

Докато снимам залите на т. нар. президентски апартамент (който е на целия последен етаж), виждам, че най-голямата врата е отворена за чистене. Питам камериерката дали може да вляза да снимам.

— Па може, то не е нищо особено — казва тя. — Стаята на Живков е това, но има и по-луксозни от нея. С тераси.

“Стаята на Живков” се състои от кабинет с празна библиотека и бюро, спалня и огромна баня с огромен прозорец. Няма тераса.


Според камериерката това е “стаята на Живков”


И “банята на Живков”. С голям прозорец на стената, която не се вижда

Репликата “То не е нищо особено” я чух още веднъж, когато поисках да снимам заседателната зала. Кое не е нищо особено?

Закуската е тематична

Няма шведска маса.

— За закуска предлагаме чай комплѐ — казва белокос сервитьор с бяла риза и черен панталон, който сякаш е бил тук и преди 25 години и пак е изглеждал така.
— Какво е чай комплѐ?
— Чай, сирене, хамбургски салам, яйце, чисто масло, конфитюр. Но ако желаете нещо друго, можем да ви направим пържени филии…
— Нека е чай комплѐ.

Не съм ял чай-комплѐ от казармата. А преди това от почивните станции, в които съм бил с нашите като малък. Но тук си изглежда съвем тематично.


Терасата на ресторанта


Басейнът

Музей на соца с вехтории

В едно помещение над басейна (нещо средно между кабини за коментатори и “барче”) е устроен умилителен “музей на соца”. С портрети на другари от ЦК на БКП и КПСС. С пионерски калпачета, чавдарски поръчения, томовете на Ленин, Маркс, Енгелс и Живков, стари плочи и бюстове. Да, и телевизор “Опера”. Няколко чужденци гледаха и се усмихваха.


Музеят на соца. Портрети, книги, знамена. И фризер на Делта

***

В хотела цари едно особено, да го наречем, соц спокойствие. Наоколо е тихо, пеят птички. Нищо че в единия от дните имаше някаква сватба — младоженците се снимаха кротко до езерото, а вечерта вдигнаха малко шум в ресторанта.

А соц остатъците могат да се използват много по-силно и пазарно.
И не само с кичозно събрани в една стаичка знамена, бюстове и червени връзки, които могат да се намерят във всеки антиквариат (ако не и все още във всяко мазе).

Така както в Лондон си пазят 60-тарските бруталистични бетонени комплекси и днес те са туристическа атракция, “Свети Врач” би бил доста по-интересен, ако рекламира повече соц миналото си. Ако реставрира старите настилки, облицовки и надписи. Ако това, което не може да се възстанови, се замени със съвременни елементи, така че да изпъква старото. Ако умишлено се казва, че чаят-комплѐ и пържените филии са традиционни Балкантурист закуски. Ако се измислят истории за посещения на държавни ръководители. И най-вече, ако се приложи яка (с извинение) дизайн стратегия за подчертаването на характерния стил.

***

132 снимки от резиденцията, филмче от фойетата и пост за една друга (морска) резиденция.

Коментари

 1. Славо (27 май)

  Евала!

 2. b. sanchez (27 май)

  Хубаво е да мечтаем, но факт е, че ако не можеш да си провериш е- майла, няма кака да можеш да експлоатираш “соц носталгията в туризма (и в архитектурата)”, можеш да бъдеш само част от нея!
  Някои поколения просто спират други.
  Интересен пост, само така :)

 3. Татяна Радева (27 май)

  Напълно съм съгласна с автора на статията- обзавеждането и интериора на тези соц обекти са правени от екипи професионалисти, изпълнението обикновено е бутиково и мисля, че са се справяли много по- добре от мнозина сегашни дизайнери и архитекти. Скоро правих проект за обновяване на една зала в подобен стил- собствениците бяха изхвърлили десетки стъклени полилеи – наричаха ги грозни, стари и прашни, за да ги заменят с подобни нови турски, няма да говоря за качеството им…българинът има нужда да се възпитава много още в отношението си към собствената история и ценности…

 4. николай (27 май)

  В това хотелче май са снимали едно клипче на Ъпсурт. Като видях полилеите точно за клипа се сетих :)

 5. Мария (27 май)

  Почти всички сватбени фотосесий се правят в този парк. Нещо като традиция стана, но няма как паркът е страхотен.

 6. Владимир Карапетров (29 май)

  Браво, страхотна статия. Като гледах снимките ми напомня на няколко други хотела от това време (което да е нормално), лошото е че нещата не се пазят, някои особено се унищожават от неразбиращи – “защото са грозни и недомислени”. За пример мога да дам един хотел, който до скоро беше с част от фасадите – видим бетон, а в момента се топлоизолира (точно както руския културен център на ул. Шипка) – макар хотелът за който говоря да ми харесва(-ше) в пъти повече. Ако скоро пътувам отново до там ще направя снимки и на сегашното положение. Татяна Радева е много права – всичко в този тип сгради е било бутиково и изпипано.

 7. Ицо ( 5 юни)

  еее ники, след такава реклама и толкова материал, няма как да не отида. сетих се един хотел… ако имаш път към Шумен ;) на прохода Хаинбоаз хотел Белица соц

 8. ls ( 6 юни)

  Поздравления за статията!
  А кои са архитектите, знаете ли?

 9. Полина (18 септември)

  Страхотни сте! Невероятно иронично – реалистичен стил на писане, на всички от WHATA (sun)

 10. Емил Куков (17 септември)

  Желая здраве на всички Вас! Аз съм ходил там може би преди 13 години. Както тогава така е сега се прекланям пред това което е строено тогава! Не знам дали някой от вас е усетил величието и топлината на това място. По-удобно и съвършено място от това не съм виждал и до сега. Пожелавам на всички Вас да усетите това което аз, някой ден, усещането е неописуемо с думи.

 11. Лана (22 декември)

  Не бих прекарала ваканция в такава сграда. Грандоманско, грозно, никакъв уют. И тези ужасни полиелеи, брррр. Същите или подобни съм ги виждала в резиденция “Перла” на южното Черноморие, изобщо не намясто в сграда за почивка.
  Басейнът също – стана ми студено като гледах – за хората изобщо не е помислено, няколко саксии не могат да омекотят интериора.
  Единствено паркът с езерото и природата наоколо не са за изпускане. Иначе идеята, да се разработи хотелът като туристически обект за запознаване със соцстроителството и соцминалото, не е лоша.

 12. мая петрова (31 март)

  идеална резиденция!!!поздравления

 13. Кирил (24 септември)

  А на кой е собственост тази бивша резиденция ,кой и за колко пари я е купил това ми е по-интересно но няма инфо.

 14. Atanasov bro (20 март)

  За детето, соца и заека. Страхотни сте ?А

Коментирай

 1. То е за защита от спам и ако го виждаш, нещо не е наред с браузъра ти

Категории