Номенклатурен лукс revisited

от Анета Василева, 10.09.2009 | 7 коментара

В края на мандата на кабинета Станишев, точно преди летните отпуски, от вече несъществуващото Министерство на държавната администрация дойде неочаквана новина.

На мястото на Тодор Живков

На правителствен туристически сайт всеки българин щял да може да си резервира почивка в някоя от правителствените резиденции (ако има свободни от държавни мъже места). Идвали избори, свободни места се очаквали бол, а сред включените в сайта бази били такива класически парчета като Евксиноград и любимата на Тодор Живков Шабла.

Ние видяхме новината една юнска събота, докато четяхме вестник в градината на някакво кафе, и веднага се размечтахме. Как ще си букнем по 2-3 дни във всяка резиденция поред и ще си направим летен архитектурен тур — български луксозен соц модернизъм със запазен синтез на изкуствата и адаптирани национални елементи.

Места няма

Обадихме се в Министерството. Оттам кисела служителка ни информира, че места, естествено, нямало, особено пък за лятото, изобщо да не си правим илюзии. Явно Ники Василев беше попрескочил етикета в българската държавна бюрокрация, пардон, администрация с неочаквано демократичната си инициатива.

Но! Човек като си науми нещо и край. Трябваше да е море в ретро соц лукс и толкоз.

В Ривиера също е соц лукс

Най-близки до желаното бяха приватизираните бивши резиденции — макар че там имаше опасност реновирането на баните (добре) да е преминало и в реновиране на общите части (лошо, отидоха касетираните тавани, мрамора и полилеите). В крайна сметка се спряхме на т.нар. ваканционен клуб Ривиера — бивша правителствена база на АОНСУ, приютявала Хонекер и Горбачов навремето и приватизирана в средата на 90-те.

И така, по някое време през август се оказах на двайсетина километра северно от Варна, сред борова гора и 3 стари и яки хотела.

Империал

Хотелът е строен в края на 70-те с идеята да бъде най-представителния от цялата група. И до днес работи цяла година, обект е на конгресен туризъм, а аз още помня възхитените спомени на една приятелка на майка ми, която през 80-те беше ходила на лекарска конференция там. Днес интериорът е претърпял ужасяваща реновация в стил “дребен руски олигарх идва на море в България”, но поне полилеите в ресторанта стоят.


Входът. Обилната пълзяща зеленина е била любим декоративен елемент навремето. А днес съвсем е избуяла.


Хотелът има характерните обеми от късния соц със задължителните шапки от медна ламарина на покрива. Витрините на залата за закуска, която гледа към морето, са тип “гилотина” — отварят се като се спускат надолу и се скриват напълно в шлиц в пода. Такива са и витрините на сладкарницата на хотел България в София. Двата примера вече са станали учебникарски.


Хотелът е облицован с един от най-българските и най-соц камъни — балчишки варовик, чието находище вече е изчерпано. Детайлите са много хубави, макар и позанемарени днес.

Лотос

Хотелът е строен горе-долу по времето на Империал. Но е по-семпъл.


Отново пълзяща зеленина, каменна облицовка и метални парапети. Вижда се и дървения сачак на терасата на последния етаж (задължителния в соца национален елемент). На долните етажи го бяха махнали, явно при реновация. Жалко.


Ресторантът. И той с медните шапки и с хубав детайл за отводняване.

Оазис

Това е най-старият хотел в комплекса. Строен е още през 50-те години и си личат силни средиземноморски влияния тип италианска вила или княжеския дворец в Евксиноград. Предполагам затова и днес този е най-луксозният хотел в Ривиера. Брои се за бутиков, реконструкцията му завърши през юли с фанфари и статии по всички лайфстайл, спа, голф, премиум и прочие издания. В интерес на истината успява да изглежда наистина добре и наистина италиански.


Хотелът е ситуиран на нива, надвиснал над морето. Стаите са малко, с лоджии и дървени капаци.


Комо или Калиакра?


Интериорът е последователен и издържан в стила на сградата. Вярно, има много неща и изглеждат наблъскани, но не се плашете. На живо е супер.

***

Хубаво беше. От такава база обаче може да се направи много повече — гледайте какво правят със старите хотели в Ница и на Lago Maggiore. На Ривиера й трябва малко — още съвременен дизайн (за контраст със запазения соц), по-добро обслужване (тогава бих преглътнала и алуминиевата дограма) и... запазен соц (онези двата гадни нови хотела в края що не ги махнете?). И готово. Не всичко е масово и зле на бг Черноморието.

Коментари

 1. shamans (10 септември)

  Чудесен пост! Благодаря :)

 2. maria funkt (12 септември)

  Детски спомени ме връхлетяха ..... :)

 3. Владимир Карапетров (15 септември)

  Чудесна публикация. Ако приемате една забележка: моля Ви настройвате линковете към външни страници да се отварят в нов подпрозорец, така както е в момента се разваля удоволствието с непрекъснато връщане или пък трябва да кликаш с десен за да отвариш в нов (под)прозорец.

 4. Лита (26 септември)

  супер статия :) а снимките и мен ме върнаха в детството – наистина такива згради трябва да се запазват ;)

 5. Стефанов (18 август)

  Скоро се върнах от десетдневна почивка в Ривиера – хотел Лотос. Това без съмнение е най-хубавото място по българското черноморие. Не съм специалист по архитектурата, но със сигурност този комплекс ще надживее всички бетонни мастодонти, които се появиха през последните 10 години. Разговарях с дългогодишен служител в курорта, който ми разказа, че преди 10 ноември това е било резиденция на Политбюро на БКП и Държавния съвет на НРБ, отсядали са и чуждестранни гости на партията като Кадафи и др. Това безценно място със великолепен парк от 120 дка е било приватизирано срещу скромната сума от 3.5 милиона долара през 1999 г. от покойния Емил Кюлев и днес е собственост на вдовицата му. Според мен сега курорта Ривиера би струвал стотици милиони. Бутиковият хотел Оазис вероятно е най-луксозния и най-скъп хотел в България – двойната стая в топ-сезона е 500 лв., а най-хубавия апартамент е 1340 лв. Империал е внушителна сграда, строена сякаш да издържи 8-9-та степен по Рихтер. Импозантно лоби в стил соц-лукс с 7-8 метрови тавани и много мрамор – доста е внушително.

 6. Менаващ (17 януари)

  Добър коментар. Липсват обаче имена на архитекти и всичко, свързано с тяхната работа и на други места. Тези комплекси и сгради все пак не са изникнали от само себе си…

 7. PenkaAmsalem (29 юли)

  BLAGODARIA VI !

Коментирай

 1. То е за защита от спам и ако го виждаш, нещо не е наред с браузъра ти

Категории