Резултатите от анкетата "Как да направим идеалната детска площадка"

от WhATA, 15.11.2011 | 7 коментара

Тук ще представим резултатите от анкетата, която пуснахме две седмици преди уъркшопа за детските площадки към SAW11.

За работилницата разказахме в отделен пост, но резултатите решихме да извадим, за да могат да се ползват самостоятелно.

Препоръчваме на всички общински дружества, дизайнери, производителни на детски съоръжения и амбициозни кметове да ги прегледат. И да ги преглеждат всеки път, преди да започнат поредната детска площадка.

384 родители попълниха анкетата. Ето акцентите.

Организация на детските площадки

 • Над 50% от родителите предпочитат площадките да са за максимум 10 деца.
 • Над 75% не желаят около площадките да има и други увеселителни и шумни развлечения като батут, надуваем замък, мотори, клатещи се колички и други “пасивни развлечения”
 • Около 68% от родителите предпочитат детската площадка да има ограда, за да се пази от уличните кучета (и не само). Едва 37% от тях предпочитат местата за разхождане на кучета да са оградени с ограда.

Макар че една майка от Бургас споделя, че любимата площадка на децата в града е Морската градина, до “кучешката полянка” именно защото кучетата се разхождат на оградено място, а децата имат свободата да тичат навсякъде из парка.

 • Според голяма част от родителите на площадките липсват:
  • тоалетни
  • чешми
  • пейки
  • сянка

Така те се принуждават да водят децата си до тоалетна до най-близкото дърво или храст (33.7%). Нека общината да си запише, че химическите тоалетни изобщо не са разрешение. Едва 9% от родителите биха водили децата си там.

Оборудването на детските площадки

 • Най-омразен е пясъчникът и то заради ниската хигиена и уличните (а понякога и домашните) кучета и котки. Близо 40% от родителите биха махнали пясъчника от детските площадки веднага.
 • Сред най-любимите уреди са пързалките (24%), люлките (23%) и катерушките (23%). Интересно, че и пясъчникът има фенове (16.7%), което само показва, че лоши места за игра няма, всичко е въпрос на добра организация и поддръжка.
 • Предпочитаният материал за уредите на площадката е дървото (59%)
 • Най-омразните настилки са асфалта и тротарните плочки (по напълно разбираеми причини).

Инциденти

 • Най-много описани в анкетата инциденти (21 броя) има с люлки — падане или удряне от люлка. Родителите дават редица решения за избягването им — отделяне на люлките, ограда около тях, люлки с прегради, гумирана настилка
 • Следват инцидентите с пързалки, но драстично по-малко — 4 броя. Решението на попълнилите анкетата е по-добра поддръжка на пързалките и подходяща настилка около тях (и покриваща достатъчно обширна площ).
 • А накрая са инцидентите с пясъчника — намиране на стъкла и нечистотии (толкова малко просто защото родителите не пускат децата си на пясъчника) и сблъскването между деца — по 3 броя за всеки.

Най-хубавата детска площадка (във вашия град)

В София най-харесваните детски площадки са:

 1. в парка Заимов (Пирамидата)
 2. до НДК, при паметника (да, онзи)
 3. в Борисовата градина (при Слона)


Площадката в парка Заимов

Често споменавани са също Корабът в Св. Троица и площадката до ритуалната зала Красно село.

За Варна най-споменавани са площадката в комплекс Младост, а в Бургас — тази в Морската градина.

Родителите харесват въпросните площадки, защото:

 • имат безопасна (гумена/дървена) настилка
 • имат ограда (Заимов)
 • има достатъчно свободно пространство за игра (Борисовата)
 • имат разнообразни съоръжения за повече от една възраст (Заимов, Борисова, НДК)
 • развиват способности у децата (Заимов – катерене, мислене)

Не им харесва, че

 • не се поддържат
 • наоколо има батути, коли и кафенета (Борисовата, Заимов)
 • винаги са претъпкани

Това, което родителите винаги са искали да кажат за детските площадки, но е нямало на кого

По тази точка дадохме право на хората да пишат свободен текст. Отговорите най-добре ги прочетете сами. Ние четохме и се съгласявахме с почти всичко.

И все пак ето няколко добри цитата:

…ще ми се в проектирането да участват повече специалистите по физическото развитие на децата и съответно да има съоръжения, които да подпомагат физическия интелект. Пързалки, люлки, пясъчник – все едно и също…

Липсва креативност не в направата, а в начина, по който да играе детето

Всичките новоизлюпени площадки в кв Стрелбище са еднотипни и грозни прототип на обор. Без никаква растителност, просто ужасно. Сякаш някой е гледал да отбие номера и да усвои пари

Безобразие е на почти всяка прощадка да има въртележки или колички или нещо друго такова. Освен че натоварва бюджета на родителите, привлича много силно вниманието на детето и то забравя да играе на пързалката, пясъчника и другите места, където може да се развива двигателно и социално. Това го сравнявам с висене пред телевизора. Мисля, че трябва да се забрани законово, да се приеме текст за отстояние на такива атракциони от площадките

ТОАЛЕТНИ, ТОАЛЕТНИ, ТОАЛЕТНИ МОЛЯ!

Обожавам детските кътове в града, в който в момента живеем – Саррбрюкен, Германия. Тук площадките са направени чудесно. Катерушките са от оплетени като на паяжина въжета, които често стигат до високата пързалка. Има и малки за по-малките деца, както и люлки за тях. В парка до реката има и място, където има стара чешма, която се помпа на ръка и ведата се стича по дървена каскада. Децата обожават да се мърлят там. Обаче се ползват гумени ботуши и непромокаем комплект, когато е по-студено. Често има и дървена катерушка с пързалка във формата на замък, стена за катерене или ходене по въже. Където има пътеки за туризъм също се мисли на децата да не им е скучно. Има прости катерушки от дървени трупи или телефон от две консервни кутии с канап, или табелки за интересни факти за познаване на дървета например. Изглежда всичко е просто направено, без претенции, но поддържано. От общината или местната доброволна дружинка

Харесаха ми площадките в Швеция…непретенциозни от небоядисано дърво и стари гуми, евтини и безопасни

***

Всички резултати от анкетата

Коментари

 1. Славо (15 ноември)

  Виждам един огромен проблем в тези резултати – а именно това, че много родители не се притесняват да водят децата до тоалетна в храстите. Разбирам, че това е породено от липсата на нормални тоалетни, но е недопустимо така да се възпитава едно дете къде може да пикае. Като порасне, когато му долипсва тоалетна пак ще иде в храстите, и то в най-добрия случай. Другите му варианти ще са подлезите и неосветените обществени места. А съм сигурен, че всички се оплакват колко неподдържани са тези подлези и как мирише.

  Колкото и да ви е неприятно, скъпи родители, намерете най-близката тоалетна и накарайте детето да потърпи. Храстите само за адски спешни случаи.

 2. ол (15 ноември)

  Славо, +1 от мен за коментара. В повечето случаи децата носят памперсчета, така че няма да е фатално да се изчака до най-близката тоалетна. Ние сме виждали хора да водят децата си до най-близкото дърво, при положение че на 50 м има мол, с безплатни тоалетни със специални помещения за повиване на бебета и малки деца. Родители, изисквайте промяна за детските площадки, всички сме с вас, но и възпитавайте децата си по възможно най-добрия начин.

 3. Владо (15 ноември)

  До Славо и ол:
  “В повечето случаи децата носят памперсчета” – в тия случаи тоалетна не ви трябва изобщо, трябва ви стая за повиване. 90% от децата, които играят на детски площадки не носят памперси, просто защото са по-големи. Посетил съм с дъщеря ми повечето обществени тоалетни в центъра на София и моловете. Навсякъде хигиената е на такова ниво, че винаги предпочитам някое дърво, ако наблизо има градинка.

 4. ол (15 ноември)

  Без коментар. Не е нужен.

 5. Ана (16 ноември)

  Кучета и котки може, а деца не може, така ли?

 6. ол (18 ноември)

  Кучетата и котките не би трябвало да се шляят по улиците, но това е цяла друга тема. Освен това са животни с по-нисък интелект от хората. Децата и родителите им се предполага, че са разумни и цивилизовани. Но не ми се влиза в излишни спорове. Направих си изводите.

 7. Боби (22 ноември)

  Мен пък ме потресе колко много от четящите тук залитат към смотания детеописващ изказ с множествено число! “На нас ни расте зъб! Ние сме с памперс!” – еваллата, особено за хора на 30+! Аз също слагам памперс като отивам на запой… Винаги!

  Но най-върховното е “Опа, пак се наакахме!” – вероятно подходящо за виц с поручик Ржевски или като грешка на сайт за бебешки харабии. Но не и да го кажеш в компания с 4 възрастни и 1 бебе.

Коментирай

 1. То е за защита от спам и ако го виждаш, нещо не е наред с браузъра ти

Категории