Детски площадки

от Анета Василева, 3.06.2011 | 12 коментара

Наред с останалите си… ммм… достойнства, Столична община има интересен подход към облагородяване на градската ни среда. Заменя рекламно пространство в най-атрактивните градски части срещу някой и друг фонтан, украсена коледна елха или детска площадка.

В резултат София (особено около Нова година) прилича повече на Лас Вегас, а този почин, мисля, е официализиран още от времето на бившия кмет и настоящ премиер. Фонтанът “Банкя” пред Президентството ми е особено любим.

Но сега, по повод 1 юни, а и понеже сме на такава вълна, ще разкажем за няколко детски площадки.

Една площадка в София

Единствената нова детска площадка, построена в община Средец през последните сигурно 10 години, се появи миналата есен зад прословутия паметник пред НДК благодарение на “финансовата подкрепа” на LIDL. Има не повече от 7-8 съоръжения сумарно за всички възрасти, обслужва голяма част от центъра, винаги е препълнена, но въпреки това е ок, защото е нова, настилките са безопасни и… казах ли вече, че е нова?


Площадката е разделена на две зони по възраст


Още не разбирам защо в зоната на деца до 3 години няма нито една люлка

И една в Шумен

Наскоро бях в град Шумен. Оказа се, че там се намира най-яката и голяма детска площадка, която съм виждала досега в България. Сигурно ще стигне за всички деца от община Средец. Намира се в местната градска градина и излиза (според табелите), че е част от проекта за подобряване на градската среда, спечелен от Община Шумен по програма “Регионално развитие” на ЕС.


Табелата стои на входа на градската градина. Казват, че сам Бойко Борисов дошъл на първата копка, нищо че кметът на града е от БСП

Оказа се, че можело да се сложат нелоши пейки, малко цветен асфалт, чешми, цветя, автоматизирана система за парково напояване и много, много детски съоръжения и всичко това да не дразни като дизайн и да върши работа.


На площадката има няколко големи зони за деца до 3 и над 3 години. Безупречно чисто е, а настилките са безопасни


Хубаво е, че са запазили и почистили старите детски пързалки и катерушки от соца (онези белите са, ако не ги различавате)


Пясъчникът


Частта за най-малките деца. От тези люлки не може да падне дори 10-месечно бебе


Щастливо 10-месечно бебе

Междувременно демонтираха детската площадка пред театъра Иван Вазов, която от доста време беше станала опасна. Да видим с какво ще я заменят.

***

Центърът на Шумен преди и сега си е повод за отделен пост, но от рубриката Каква я мислехме, каква стана. Очаквайте скоро включване, след като изровим оригиналния проект (в който май е участвал дори настоящият главен архитект на София Петър Диков).

Коментари

 1. иван минчев ( 3 юни)

  Здравейте,

  Предаставителс ъм на “Градска среда” – фирма, чиято цел е облагородяване на градската среда. Харесваме вашия блог и искаме да изкажем нашето съгласие с идеите, които исказвате чрез него.

  Преди два дена открихме реновирана детска площадка в Бургас, която предизвика фурор сред деца и родители. Бихме искали да споделим с вас това събитие: bit.ly/kRTvqP

 2. Poli ( 3 юни)

  “Още не разбирам защо в зоната на деца до 3 години няма нито една люлка”.

  Защото децата до 3 г. не могат да се пазят от люшкащи се люлки и е по-безопасно да няма такива. Така можеш да наблюдаваш детето си отстрани, без да е нужно постоянно да си до него, докато то играе.

 3. Боян ( 3 юни)

  Трябва да се признае, че площадката при НДК е далеч по-модерна и качествена от примера ви от Шумен. Като цяло пясъкът например е отхвърлен вече , дървесният мулч е с пъти по-добра настилка, а пък съораженията при НДК са изцяло от напълно безопасни материали (тоест никакъв риск дете да се удари и нарани) – няма бетон, няма ръбове и т.н.

  Има и други в София – на черни връх малко над мола има подобна площадка, на ул Искър също (при това доста голяма), в градинката до 22-ро направиха, в Борисовата има също нова и хубава, и др

  Лошото е, че всичките са правени от спонсори. Не ме дразни табелата на спонсора , а ме дразни това, че плащам данъци, че има бюджет от 1 млрд лева годишно, от който традиционно към 200 млн не успяват да изхарчат, че има безброй други начини за финансиране като ЕС програми и прочие, че се дават 200 млн за да се возят пенсионерите по цял ден без пари в градския транспорт, а общината не иска да задели 50 хил лв да направи една модерна и безопасна детска площадка… С 5-10 млн лева за една година всичките площадки ще се реновират

 4. Боряна ( 3 юни)

  И вече направени тези красиви и забавни площадки трябва и да се поддържат. Гледайки новите площадки в парка “Заимов”,мисля , че на никой не му пука какво се случва с тях след като проектите са изпълнени!

 5. Ива ( 3 юни)

  Мен ме дразни това, че всичките табели са надраскани. Показва, че дори нещо да е добре направено хората сме си простаци и не го ценим. Добре, че поне всичките съоръжения са здрави, защото има много изпочупени из града (а и не само).
  Иначе поздравления за поста! Хубава тема и хубави примери. Преди няколко дни минавайки покрай CCS се замислих, че площадката до него никога не съм я виждала празна.. Явно имаме голяма нужда от подобни места.

 6. Deny ( 3 юни)

  Разходете се до Букурещ, че Европа е далеч, да видите какво значи много, големи и безопасни, и красиви детски площадки. За сега в София всичко е измиване на ръце. Ако има люлки, няма пързалки, ако има и двете са колкото за 3-4 деца … да не продължавам. За мръсотията и безхаберието на тези които използват площадките, дори не ми се говори.
  @Poli, колкото до това, че малките не могат да се пазаят, не съм съгласна, а и малко деца до 3 години мога да се люлеят сами.
  Но една лека оградка или стъпало вършат добра работа, и дават възможност на родителя да притича, ако не блее с цигара в ръка. И споко, децата не са толкова не ориентирани!
  Весело лято! И дай боже повече детски площадки да открият покрай наближаващите избори!

 7. eva ( 3 юни)

  кипи дейност, сложиха кошчета по алеята на канала, оправиха осветлението на два подлеза под цариградско в района на борисовата, ако оправят и няколко километъра тротоари съм за да има избори всяка година. а рекламните надписа както и ‘забранено къпането във фонтана’ са така поставени, че няма как турист да се снима в софия без грозните табели в кадър. против съм децата, отивайки да играят да четат, че играят благодарение на някоя фирма, а не на гражданското общество.

 8. Момчил ( 3 юни)

  В Шумен направиха и едно подобие на скейт парк, където освен да пиеш бира и да намразиш скейта, друго няма какво да направиш.
  Иначе от катерушките са оставили само тези каменните, а са махнали ракетата и глобуса, които винаги са били хит.
  Евала за настилката, има такава и в долната част на пешеходния булевард и страхотна.

 9. Ангелина ( 8 юни)

  Като цяло в София няма политика за изграждане и поддържане на детски площадки. Строят се само блокове, които се населяват и после живеещите там се оплакват, че средата за живот е лоша, няма детски градини, няма зелени площи, няма детски площадки и т.н и т.н. Положението е много жалко. Имам син на 3 годинки и площадките, на които съм го водила в центъра на София са ужасни. Не знам в Борисовата градина да има нова.
  В момента Виваком спонсорира изграждането на един детски фиртнес (миниатюрен по размери) на детската площадка в парка до паметника на Българо -съветската дружба (ълъга на Гурко и бул. В. Левски). Явно в договора им има клауза да оправят цялата прощадка, но те само си “измиха” ръцете, като пребоядисаха малкото останали здрави пейки, старите “счупени” пързалки, но не смениха извадените и скъсани каучукови плочи около пързалките, махнаха една прогнила катерушка и за капак оставиха една купчина дребни камъчета на средата на детската площадка, с които в момента малките деца се замерят. Много яко, а? На изградения фитнес му давам максимум два месеца живот.
  Определено съм съгласна с Дени за безхаберието и липсата на заинтересованост от тези, които ползват площадките. Особено на родителите с биричка и цигарка в ръка, които те после зарязват на площадката. А да не забравим и люпещите семки, това са любимия ми тип “родители”

 10. Creator ( 8 юни)

  Соц пързалките кефят.В тоя ред на мисли аз разхождам малката на една детска площадка(в Младост1) със соц блокчета нахвърление “абстрактно-композиционно” едно върху друго и образуващи планина ,а тя умира да се катери по тях.

 11. ПаркоИзграждане Шумен ( 9 юни)

  Здравейте! На нашият сайт можете да видите галерия с детски площадки и съоръжения изградени от нас.
  “Паркоизграждане” – Шумен е фирма с традиции в проектирането и изграждането на детски площадки и паркове, производството на паркова мебел и детски съоръжения. Наша визитна картичка са десетките детски площадки, изградени на територията на общини в Североизточна България, които са се доверили на нашия професионализъм. Ние, от “Паркоизграждане” използваме само сертифицирани материали по европейски стандарти и се придържаме към съществуващата нормативна уредба.
  Сайт: parkoizgrajdane.com

 12. Деница ( 4 декември)

  Случайно попаднах на тази статия (сега – през 2018 г.). Надявам се вече да сте преосмислили какво сте казали за детските площадки в статията преди години. Площадката в Шумен е това, което прези последните години се прави масово из цяла България – прости, шарени, еднакви съоръжения без никаква игрова стойност. Елементарни, но безопасни. Като пластмасова играчка в химермаркет. Не е скъпа, но за сметка на това е интересна точно 5 мин. Не развива нищо, но поне се чупи бързо.

  Чувала съм родители да се радват на шаренките нови площадки като в Шумен, но очаквам поне родителите-архитекти да имат повече изисквания.

Коментирай

 1. То е за защита от спам и ако го виждаш, нещо не е наред с браузъра ти

Категории