Работа: Къщи под Стара планина (част 1)

от WhATA, 2.10.2008 | 26 коментара

Трябва да проектираме пет къщи край едно селце в подножието на Стара планина. По задание това трябва да бъдат еко къщи с добра енергоефективност.

Къщите се проектират върху бивши ниви с хубава гледка на север към планината.


Гледката на север

Близкото село си е обикновено българско село без някаква уникална архитекура. Интересното е, че доста от къщите са построени с малки кирпичени тухли и стоят неизмазани.


Типична къща в селото: каменен цокъл и стена от кирпичени тухли.


Детайл: кирпичените тухли и каменната зидария

Какво правим

Винаги, когато проектираме, търсим връзка с конкретното място, която може да се прояви и по най-налудничав начин (а не “силуетът на къщата повтаря силуета на планината” например).

В този случай си съчинихме историята на мястото и от нея стигнахме до принципи в решението.

Историята

Някога тук е имало поляни между селото и планината:

Хората са ги превърнали в ниви. Изравнявали са нивите и са се получили тераси. Така нивите са придобили граници с различна височина:

Махнали са камъните от нивите и са ги струпали по границите – така границите станали по-осезаеми. Границите са маркирани и с орехови дървета:

Къщите

Ние адаптираме бившите ниви в къщи като:

 1. Връщаме камъните от границите във вътрешността на нивите
 2. Използваме върнатите камъни за северните стени на къщите
 3. За стените на изток и запад използваме кирпичените тухли от селото — имат много добри топлотехнически показатели, а и са местен материал
 4. Правим затревен едноскатен покрив с наклон на север, към планината. По този начин къщата изглежда като изникнала от нивата, просто е отместила парчето земя нагоре. Затревения покрив предлага и добра естествена изолация
 5. Южната фасада е остъклена и тя е най-високотехнологичния енергоефективен елемент в къщата
 6. Оставяме орехите по границите, но засаждаме и малини


Схема на “образуване” на къщата. Къщата в окончателния си вид няма да изглежда така, това е само принципна схема. Камъните от синура (границата на парцела) отиват в северната стена, тухлите от селските къщи отиват в източната и западната, а слънцето се лови от южната и колектори на покрива. Тревата от нивата под къщата се качва на покрива

По този начин когато идваш от селото виждаш къща (село), а когато гледаш от планината виждаш затревените покриви (природа). Използваме буквално местните материали, за да получим смесица между low-tech и hi-tech.


От селото виждаш село, от планината — планина

Поуката

Преди бяхме писали за лофтовете. Това също е лофт. Или поне принцип на лофт. Защото лофтовете са адаптация на бивши производствени сгради (фабрики или складове) в жилища. А това е адаптация на производствена земя (нива) в жилища. При лофтовете се стремиш да запазиш колкото се може повече от оригиналната сграда. Ние се стремим да запазим колкото се може повече от нивата и материалите около нея.

***

Скоро ще пуснем и нов пост за селището в Родопите — другият проект, който отразяваме в блога.

Коментари

 1. Спас Колев ( 2 октомври)

  Тухлите няма как да “имат много добри топлотехнически показатели”. Може да ви харесват на вид, но енергийната ефективност си иска истинска топлоизолация. Въпрос на аритметика.

 2. howbizarre ( 2 октомври)

  Таз.. ъм.. трева по покривите – самичка ли ще си расте?... ще се напоява ли..?

  Може и няколко шипкови храста да се добавят – за обогатяване на аритектурата/средата и заздравяване на хумоса под тревните площи... :о)

  Яка история...

 3. el ( 2 октомври)

  Страшно много ми харесва:) Споделих го с куп приятели.

 4. Боби ( 2 октомври)

  И мен ми е интересно тоя кирпич как ще изолира добре като модерна материя, разработена специално за това...

  Пък и за тревата – като знам какъв зор е да поддържам 6те квадрата райграс с детелина пред офиса, не ми се мисли за 100-120 кв. м. покрив, пък и как се качва косачка, как се полива, как се тори...

 5. Николай ( 2 октомври)

  Спас Колев, Боби,
  Стените с тухлите ще бъдат трислойни: тухли-топлоизолация-тухли. Няма как да е без изолация. Каквато и да е къща, не само енергоефективна.

  howbizarre, Боби,
  Зелените покриви не са проблем като технология от близо половин век:

  ...green roofs or sod roofs in Northern Scandinavia have been around for centuries. The modern “trend” started when green roofs were developed in Germany in the 1960s, and have since spread to many countries. Today, it is estimated that about 10% of all German roofs have been “greened.
 6. Ghibli ( 2 октомври)

  А кирпичът от вече построени къщи в селото ли ще се взима? Питам заради “тухлите от селските къщи отиват в източната и западната”.

 7. tarelka ( 3 октомври)

  a tok ,woda ima li?

 8. Creator ( 3 октомври)

  Идеята е супер – благородно ви завиждам за проекта.Иначе ако искате да бъдете “еко до край” – не ползвайте “фибран” между керпича ,а го напълнете със чоп ,или слама.Също северната каменна стена би трябвало да се подсили с още по яка изолация – защото камъка е по-топлопроводим от керпича.Интересно ми е да видя детайла на връзката между кирпич и високотехнологична дограма.На нея капаци като на снимката на селската къща също не са лоши от архитектурна и енергоефективна точка.С нетърпение чакам готовите къщи.

 9. И.Е. Станков ( 6 октомври)

  Идеята изглежда доста яка! Чакаме нови постове с подробности.
  Много ми е интересно наколко гъсто ще са тези нови къщи? Това решава всичко.

 10. Didko ( 6 октомври)

  Границата кирпич/остъклена фасада е май доста рязка, но нищо. Ще видим дет’ се вика :)

 11. Mok ( 7 октомври)

  Пичове идеята ви е много добра, не малко големи архитекти ползват такъв “еко”-тип мислене за някои проекти – материалите от място, ненамесване в средата, модерен детайл и проста архитектура и тн.
  Естествено, ясно е, че както на всяка сграда ще има въпросителни – колегите по-горе са наблюдателни, но за всичко в случая си има решение – просто или сложно. Технологично би трябвало да е осъществимо всичко това.
  Въпросът със зелените покриви седи малко по-различно отколкото го пише в енциклопедиите. Това, което работи в студени и дъждовни страни е наклоненият покрив (ако ще и затревен да е). В по-страни с по-мек климат върви дори плосък затревен покрив. (Лично аз имах сблъсък с колеги американци с които работихме по един проект и те предложиха плоски озеленени покриви, но без да са наясно със зимните условия в БГ- просто не върви – нито инвеститорите приеха идеята, нито строителите, с които се съветвахме). Така като гледам идеята за едноскатен покрив във вашата картинка е приемлива, но ще ви спаси ли такъв лек наклон от язви в покрива (водата първоначално не е проблем – снегът е) – опитът ще покаже.
  Както и да е – по-важното, което исках да попитам е (гледам, че никой не е обърнал внимание) генерално и изначално:
  Идеята е от селото се виждат къщи (село), а от планината – хълмове (природа). Не е ли по-правилно според вас от планината да се виждат къщи, а от селото погледа да е към природата, не към друго село?

 12. Николай ( 7 октомври)

  Ghibli,
  Не го приемай буквално. Няма да събаряме селото. Камъните от синурите се ползват буквално, но тухлите от къщите — не. Лошо сме се изразили.

  И.Е. Станков,
  Парцелите са средно по 3-4 дка, което осигурява добро отстояние на къщите една от друга. Освен това разполагаме всяка къща така в парцела й, че в гледката й да не попадат другите къщи (доколкото може). В някой от следващите постове ще покажем.

  Мок,
  Обмисляме и този вариант, това е другата интерпретация на темата “контекстуална архитектура”. Зависи от гледната точка.

 13. raine ( 7 октомври)

  Здравейте! Интересно ми е да проследя и работата ви по-нататък. Мок, гледайки картинките не виждам противоречие. Сградите ще се намират на място, което в момента е между селото и гората. След намесата им границата вместо да минава по терена и да има ляво-гора, дясно-село; ще се премести по вертикала и ще се получи горе-гора, долу-село.

 14. tarelka ( 8 октомври)

  ideikata ne e losha.obhto vzeto purvoto koeto ti idva na um.a vazmojno li e da sa savsem nividimi? :)i otgore i ot dolu ?

  skizite sa vi groznowati nito karikatura nito artisti4ni,no towa ne e tolkova vajno.interesno kato tolkova obichate detaila kak stre reshite tuk detailite…

 15. Mok ( 8 октомври)

  raine – или по-точно “горе – село, малко по-нагоре – гора, а долу – село+гора” (ако държиш да сме прецизни). Не това имах предвид.
  Идеята ми е: като си в селото – виждаш друго село + планина отгоре, вместо ниви, камъни и планина. Нямам нищо против да гледам една планина с 2-3 хижи, даже напротив – гледката се обогатява, но в случай, че сградите са много – не е сигурно какъв ще е резултата (а в случая са 5 – нито малко, нито много, че да се нарече “село”). Разбира се тук давам лично мнение или по-скоро възглед за решаване на някакъв вид проблем. Тук е решен по един начин, аз мисля, че друг би бил по-правилен, но и по ДВАТА може. Още веднъж поздрави за така простичката и толкова добра идея.

 16. lindyhopper ( 8 октомври)

  В началото на годината пътувах до Париж с един много приятен чичо, който се оказа строителен предприемач. Последните му обекти бяха “екологични къщи’ в южна Франция и източна Европа. Интересуваше се от инвестиране в България. Интересно ли ви е с какви материали и технологии работеше този човек, за да ви свържа?

 17. JENIKA ( 9 октомври)

  interesuvam se ot komunikaciite – tok( i kak se svarzva prenosnata mreja s pejzaga), pat – asfalt,nakloni, po4istvane prez zimata(ima li vrazka sas sega sashtestvuvashti takiva), voda i naj-ve4e kanal, zashtoto tezi teraski s izgrebni iami( koito v selcata nikoj ne izgrebva)dali niama da zapo4nat da se podkopavat, ako se jivee po-intenzivno v tezi kashti. Vse pak savremennoto bituvane predpolaga mivki( niakolko v doma), peralni, dush po niakolko pati na den ot 4lenovete na semejstvoto. Tova si e edna dobra konsumacia.

 18. TT ( 9 октомври)

  Не откривайте топлата вода.
  Има цял сектор в строителството по тази тема
  С изчисления, с богат практичен опит, с доказани технологии.
  Между другото в Пловдив, в Стария град има Реставрационен център “Данчова къща” – проведе над 10 семинара (практични и теоретични) по темите “Глина, строителство с глина. Глинени техники и технологии”. Вижте и www.lehmbau.de съответно www.lehmbau-termine.de, www.lehmbau-jobs.de, www.lehmbau-maschinen.de и много други. Между другото съм готов за конкретен диалог и контакти по темата

 19. Boyo (13 октомври)

  Пичове, евала за идеята, страхотна е!

  Кирпичът и всички други стари материали са с прекрасни свойства. Единствената разлика между тях и тези дето се ползват сега, е че са много по-трудоемки и скъпи за производство. Ако имате добри майстори (търсете ги в селата) само кирпич ви е достатъчен, въобще не трябва изолация. Тревните покриви са стандарт във фарьорските острови, шотландия, скандинавия и т.н., а се срещат и на места като Румъния, Унгария, Белгия и други. Няма никакъв проблем с тях – имат отлични изолационни свойства. Както писаха други – с добавка слама, или пък дървена облицовка, става още по-добре.

  За пътя дотам – с камъни ще е скъпо, но най-добре ще се върже.

  Пишете за развитието на проекта!

 20. Mok (15 октомври)

  “Няма никакъв проблем с тях – имат отлични изолационни свойства.”(?)
  Топлоизолационни – да. Хидроизолационни – спорно. Щом толкова сте наясно – няма да споря с вас, но само не знам дали от личен опит говорите или от каквото сте прочели за Унгария, Румъния и тн.
  А за майсторите в селата – да бе да. Почти ме убеди. Шансът е 1/100.

 21. ева (15 октомври)

  аз пък само седя и се радвам... хич не ми е до технически подробности и гледни точки. мили хора, всичко е възможно, важното е да има добра идея. успех...

 22. Boyo (17 октомври)

  Драги МОК, първо проблем с хидроизолацията няма. Проучете как се справят с това в изключително дъждовните Шотландия и Фарьорските острови. Майстори по селата има страхотни, въпросът е да ги намериш.

 23. Mok (20 октомври)

  драги бойо, майстори навсякъде има, въпросът е да ги намериш.
  Интересно ми е къде в БГ има качествен озеленен покрив на къща. Детайлът ми е ясен, има няколко системи, които се разпространяват тук, нито една от които обаче не ме впечатлява ама хич. Но ми се струва, че превръщаме поста на колегите в поле за лични спорове. Нека се справят с това, което са започнали, аз само дадох менение. Не съм имал за цел да споря с никого, а озеленени покриви и в аляска има, не е това въпросът.

 24. hristo ( 5 ноември)

  до ТТ
  не разбирам немски, а ми е интересно как ще се правят глинените стени, не е ли много трудоемко да се правят тухли, колко ще съхнат и тн. може да ми пишеш и на hristo16@abv.bg

 25. г-н Керим (19 октомври)

  Аз съм строител отдавна идеята за еко къщи е отдавна в мен защото последно време ремонтирвам къщи до ключ на чужденци. исината е че много държат на естествените еко материали.Еко къщите от керпич имат голямо бъдище.

 26. Еми (10 септември)

  Здравейе
  Много ми хареса идеята Ви и не само това, търсите ли работници – много ми харесва да правя нещо с ръцете си – да реставрирам, готова съм да се уча

Коментирай

 1. То е за защита от спам и ако го виждаш, нещо не е наред с браузъра ти

Категории