10 софийски кооперации, в които искаме да влезем

от Анета Василева, 28.02.2012 | 52 коментара

Ако София беше Лондон и не беше толкова провинциално невъзможно да се организира ежегоден тур из най-забележителните частни домове, офиси и други обичайно затворени обекти, сигурно архитектурата в България щеше да стане с една идея по-забавна за всички. И по-полезна.

Обаче София не е Лондон. И както ви описахме в предишен пост, софийският частен дом се оказа далеч по-голяма крепост от английския.

Ние все пак решихме да си почешем езиците и да съберем десет от софийските кооперации, в които бихме искали да влезем.

А ако някой случайно си познае блока и реши, че не е толкова страшно да ни пусне да снимаме, обещаваме анонимност, чисти обувки и добри намерения. Както и разказ за преживяното след това. Нереновираните жилища имат предимство.

Кооперацията на Недков, бул. Витоша

Кооперацията на Недков, построена на мястото на къщата на Бояджиев през 1937 година, е един от най-хубавите блокове на Витошка. Класен предвоенен модернизъм с лентовидни прозорци, акцентни овални балкони и запомнящ се силует.

Помните ли края на филма “Източни пиеси”? Сутринта Ицо вървеше по празната Витошка и един (утопичен) старец-клошар го заведе в апартамента си там, на същата улица, където нашият намери толкова търсеното спокойствие на канапето под лентовидните прозорци. Е, подозираме, че става дума за същата кооперация. Поправете ни, ако грешим.

Домът на Гендович срещу Народния Театър

В началото на ХХ век домът на Гендович бил най-високата жилищна сграда в София. Проектиран е от прословутия арх. Никола Лазаров и това си личи. Ако трябва да въздишаме по нещо европейско от преди войната в центъра на София, може спокойно да се настаним пред кооперацията на семейство Гендович.

Включихме тази къща в списъка, защото е много добър представител на буржоазната жилищна архитектура, защото вероятно (е имала) има интересни класово разделени разпределения и защото все още в нея се живее (на последните етажи), а не е превърната изцяло в офис на банка, застрахователно дружество или агенция за недвижими имоти.

Надежди да влезем там нямаме, а и не искаме, защото се съмняваме след толкова години смени на предназначението в нея да е останало нещо от оригиналния жилищен дух. Ако семейство Гендович ни обори, ще бъдем най-щастливи.

Блокът до Френското посолство, ул. Оборище

Един приятел от Лондон, който обича градинарството, ми беше казвал, че истински старите и аристократични къщи се познават по… глициниите. Да, онези увивни растения, които цъфтят в лилаво напролет, миришат силно и растат супер бавно. Колкото по-голяма и стара е глицинията в двора, толкова по-стара е къщата и родът, който я обитава.

Е, тази кооперация на ул. Оборище се вписва идеално. Вероятно е строена през 30-те години на миналия век, в онзи сдържан, предвоенен софийски модернизъм с каменните облицовки, който няма равен, а глицинията, която пълзи по фасадата, изглежда на достойна възраст.

Кооперация на ул. Иван Вазов до ъгъла с ул. Шишман

Този блок изглежда западнал, невзрачен и като цяло трудно забележим. Тесните улици наоколо изобщо не му помагат.

Строен е вероятно през 70-те години и всъщност е супер актуален с тези бетонни кутии за балкони, с фугите и с металните парапети. Идеално щеше да стои и на доковете в Амстердам, и в Есен.

Единственото ни опасение е, че въпреки обещаващата фасада, вътре апартаментите вероятно са безинтересни. Но… затова и искаме да влезем в него.

“Онзи” блок на ъгъла на ул. Сан Стефано и ул. Велико Търново. И “онзи” блок на ул. Велико Търново 10

Има кооперации в София, за които се носят легенди (особено от брокерите за недвижими имоти). Е, с тези двете е същото. И няма как да е иначе, с Докторската градина на юг и фамилната кооперация на семейство Живкови за съсед.

Обединихме ги в една група, защото са строени по сходно време, предназначени са били за сходен тип хора, а и като архитектура демонстрират всички любими похвати от соца за сдържан лукс с национален, “български” привкус: каменни облицовки, дървени парапети и дограми, дървен сачак на лоджиите.

Тези блокове са интересни не заради имената на звънците, а заради използваните материали, добрият детайл, хитрите орнаменти (на кооперацията на ул. Велико Търново) и най-вероятно отлично балансираните помещения ден-нощ вътре спрямо посоките на света и ослънчаването — все банални неща, които тотално се пренебрегват напоследък.

Орнаментите? Да, не са самоцелни. Крият сервизни балкони към бани, тоалетни и кухни, които така няма нужда (а и няма как) да се остъклят. И са на север. Абе класика.

Дипломатическите блокове, ул. Жолио Кюри, кв. Изток

Тези три блока в квартал Изток са най-близкото до бг-версия на английския брутализъм в жилищната ни архитектура. Имат видим бетон, изявена конструкция и добър растер. Забележителни са като фасади и тотално безкомпромисни като излъчване.

Интересно какви са разпределенията вътре и дали в ъгловите стаи влиза някаква светлина.

Блокът до Немското посолство, кв. Изгрев

Този е класически номенклатурен блок в най-добрите традиции на соц жилищната архитектура. Въпреки че е относително голям и с няколко входа, не дразни като мащаб, добре стои с къщите наоколо и има отличен детайл на терасите.

В тези блокове винаги е интересно да се види как е решена връзката кухня-трапезария-дневна, която по правило е учебникарска.

Блокът с плъзгащите се бетони, ул. Атанас Далчев, кв. Изток

Е да, много ясно, че има и качествени нови кооперации, в които искаме да влезем. Нищо, че се броят на пръстите на едната ръка и обикновено са строени от Софбилд.

Тази в Изток не е строена от Софбилд и има най-експерименталната фасада, правена досега в София — плъзгащи се бетонни панели, механизмите за които били изчислени от многоброен екип инженерни професионалисти.

Разпределенията също изглеждат мислени — с преливащи се (правоъгълни!)пространства, частични прегради, логична функция. Интересно дали ще бъдат обживени също толкова логично.

Блокът на Добри Джуров, ул. Кораб планина, Лозенец

Отвън този блок впечатлява по-скоро с градската легенда, че е “на Добри Джуров” и със забележителните си огромни стъклени входове, отколкото с кой-знае колко интересна архитектура. Но пощенските кутии са най-дизайнерските в София изобщо.

А като разпределения, вярваме, няма равен. Едно време ходихме у една скулпторка, която беше участвала в правенето на скулптурните групи за Паметника на съветската армия и живееше на последния етаж. Апартаментът беше смело решен като ателие с няколко стаи, преградени само с шкафове и плъзгащи се врати. Единствено кухнята и банята имаха тухлени стени.

Експерименталните терасовидни блокове, жк Мотописта

Тези кооперации, точно зад BILLA на бул. България, са сред последните жилищни експерименти на 80-те години. Замислени са като терасовидни, вертикално насложени къщи-с-градини (предполагаме), намерение, което очевидно не се е осъществило, защото терасите им са или остъклени, или преградени, или празни.

Комплексът създава усещане за немска подреденост, помислено е за всичко (обърнете внимание на подземните гаражи, коридорите между които са осветени отгоре с оберлихт в настилката), но е обживян като типичен панелен софийски квартал. Какъвто категорично не е.

Интересно ще бъде, ако някой все пак е успял да докара усещането за живот в къща с градина в апартамента си. Както в този блок в Грац, за който писахме преди.

***

Ако някой се навие да организира тур из горните любими наши кооперации, да се обади. Междувременно очаквайте 10 софийски къщи, в които искаме да влезем.

Коментари

 1. Калина (28 февруари)

  В “ “онзи” блок на ул. Велико Търново 10 “ съм влизала в един апартамент – правихме интериорният проект. Трябва да спомена, че вътре е изключително запазено всичко – имам предвид общите части. Разпределението е супер удобно и функционално. Има страхотни детайли. Много благодатна среда за “италиански дизайн” се оказа. :)

 2. Момчил (28 февруари)

  Един приятел живее зад Billa. Вътре е доста приятно, не знам дали е в оригиналното си разпределение. Оплаква се обаче, че са му затворили пътя до двора и са му скрили гледката към Витоша с новите кооперации.

 3. rosina (28 февруари)

  Аз живея в един от експерименталните блокове, така че мога да ви поканя и без това скоро се изнасям. Не съм точно в тези с двете нива тераси, но все пак може и да ви е интересно.

  Оставете мейл и ще ви дам контакти.

 4. rosina (28 февруари)

  Ще ви пиша на мейла, който има на контакти.

 5. Alek (28 февруари)

  Апартамента на последния етаж на дома на Гендович се даваше под наем (1500-2000 EUR). Може така да влезете.

 6. Калина (28 февруари)

  Междудругото този блок до Немското посолство, не съм го виждала, обаче изглежда супер добре , а най-изумителното е че не са остъклени терасите, поне от снимката това се вижда.

 7. miro (28 февруари)

  искате ли моето лично мнение, бил съм на повечето от тях и няма с какво толкова да ме впечатлят..освен с мърлищавината която цари в днешно време……така че не се вълнувайте толкова много……не си заслужава
  бивш брокер наеми

 8. Светла (28 февруари)

  В единия от дипломатическите блокове на “Ж. Кюри” съм била – преди повече от 20 години трябва да е било. Попаднах на прием у тогавашния културен аташе на френското посолство. За съжаление, не помня какво е било разположението на стаите, но холът беше огромен, което се подчертаваше от липсващите мебели – гостите седяха на възглавници по пода. Мила френска екстравагантност :-).

  И изглед към цялата Витоша от огромния прозорец не липсваше, разбира се.

 9. Нели (28 февруари)

  Влизала съм в две от споменатите сгради – тази на “Иван Вазов” и “Шишман” и в един от трите блока на “Жолио Кюри”. Не съм обръщала голямо внимание на онова, от което се нтересувате вие – вътрешни разпределения и пр., но помня, че доста харесвах апартамента на приятелката ми, която живее в първата (ще й препратя статията ви, може да реши да ви покани). Две неща ме впечатлиха в тогавашния дом на другата ми приятелка (дъщеря на унгарски дипломати, настанени в блока на ул. Кюри): 1. първия път, когато влязох у тях, Лили сложи пръст на устните си и ми прошепна “Да знаеш, че навсякъде има микрофони.” Усещането не създава много уют. 2. Мебелите не бяха на семейството, а вървяха с апартамента. Те нямаха право да ги сменят – вероятно във връзка с 1. Иначе, апартаментът беше класи над всичко, което бях виждала дотогава. Говорим за ’94-‘95.

 10. Георги Павлов (28 февруари)

  Живял съм в блока на “Иван Вазов”. Хазяйката беше реновирала апартаментът и беше го обзавела много добре – красиво и функционално.

  Чувствах се много добре там…

 11. Даниела Стайкова (28 февруари)

  Блокът до Френското посолство, ул. Оборище
  Мисля, че растението което е увило къщата не е глициния, а е Партенуцисус – Дива лоза. А интересна къща, която е обгърната от Глициния или Вистерия е една на ул. Шипка, срещу Руския културен дом.

 12. Venera Baycheva (28 февруари)

  Известните като “експериментални блокове” в ж.к.” Мотописта” са един успешен експеримент на соца, наистина. Вече за съжаление не живея там, няма как да ви поканя, но комплексът създава усещане за подреденост, умерен лукс и се обитава доста интелигентно. Решенията на терасите на мезонетите трябва да снимате от някой от етажите на по-високите блокове- от там се вижда красотата и подредеността им. Една тайна – всеки блок има на покрива си уникална тераса, която може да бъде градина, място за печене лятото и какво ли още не. А пространствата между блоковете през лятото са съвсем безопасно място за игра на деца- улица има на над 300м. Мястото е наистина прекрасно.

 13. боби борисов (28 февруари)

  За блока на Добри Джуров мога да ви уредя да снимате, обадете се!
  02/9873728

 14. dido.pro (28 февруари)

  Аз живея в дипломатическите блокове в Овча Купел 2, които са близнаци на тези от Изток… Ако авторите на публикацията искат да заповядат ще ги разходя из блока… за контакт – просто напишете в google Деян Тодорински :)

 15. STEFANI (29 февруари)

  XUBAVI BLOKOVE, NO KOI ZIVEE SEGA V TEX OPITAITE DAVIDETE ZENATA I POSNAITE KOLKO SCE E?

 16. Боян (29 февруари)

  - на Витоша съм влизъл преди 20-на години, нищо по-различно от околните сгради отвътре (е , големите прозорци са супер) – “баронесата “гендович е луда и стреля с въздушна пушка по хората пред театъра преди година. Ако ви пусне в апартамента вероятно е защото иска да ви изяде. – понякога обикновени сгради отвън имат гениално разпределение отвътре. Например тази , в която живея (от 40-те години , безкрайно скучна отвън). Нямам нито 1 коридор за 90 кв м (все пак да плащаш скъпа жилищна площ, чиято единствена цел е придвижване от една стая в друга е тъпо , според мен), само южни големи прозорци (ниското слънце зимата топли, а лятото е високо през деня и вътре е сянка) и малки северни (да има какво да отвориш за проветрение лятото, но да не изстудява зимата) . И още много други… толкова е яко, че си мисля, че е било случайност , архитектът едва ли е бил толкова добър. – в дипломатическите в изток също съм влизъл, яко беше вътре, модерно разпределение – яки общи части има една сграда на гурко, от раковска към васил левски от ляво се пада. Много просторно , с огромни стъклени фасади, супер светло и всичко в камък. – Това, което ще ви скрие шапката обаче е сградата на Аспарух 34. Влезте там и вижте входните врати на апартаментите. После като напишете в блога пуснете едно п.с. с благодарности за сигнала :)

 17. Novator (29 февруари)

  Този материал изглежда е писан от някой, който милее меланхолично по социализма повече от 20 години след това…На мнение съм, че сред новите кооперации от последните 20 години има много по- свежи идеи, луксове и какво ли още не..Качеството на строителството е спорно и за двата периода, но все пак от изложените в материала снимки НИТО ЕДИН БЛОК не ми хваща окото…Надявам се, че сте ходили по чужбина и сте виждали кооперации и там, пък най- малкото можете да се фокусирате върху новите луксозни сгради в София..има ги навсякъде..въпрос на гледна точка е..за всяко нещо от живота…

 18. BoatHouse ( 1 март)

  Блокът до Френското посолство и аз мисля, че е обвит от дива лоза и то от вида Parthenocissus quinqefolia като на калкана до Жадната ламя, с перести листа , а другия вид е Parthenocissus tricuspidata – и има такава къща на ул. Стара планина 52-54. Иначе глициниите са разкошни и аз съм виждал тази на ул. Шипка и винаги се сещам за Уистерия Лейн от Отчаяни съпруги.
  Един приятел архитект е живял в експерименталните блокове в Мотописта през студентските си години – и не знам дали заради блока или заради годините – си спомня с добро за това време :]
  Дано намерите достъп до всички места.

 19. Kosebose Creative Designs ( 1 март)

  Здравейте,

  Аз доскоро живеех в експерименталните блокове зад Billa. За някои от терасите сте прави, но за други – не. Била съм на гости при съседи, които имат доста красиви дворове, а и нашата тераса беше отличена в един конкурс за градини, тераси и дворове. Снимки можете да видите тук www.mr, а аз ще ви ги изпратя в по-голяма резолюция. През зимата не може да се добие представа за дворовете и терасите – ако снимате лятото ще видите всичко нацъфтяло (е, има някои изключения, разбира се :) ).

  Лошото е, че се застрои безразборно около тези блокове, чак една улица премахнаха заради разни блокове.

  Поздрави,
  Костадина

 20. Експериментални терасовидни блокове в жк. Мотописта ( 1 март)

  Здравейте,

  www.panoramio.com/ph…

  Този комплекс се намира в гр. Орхус (Aarhus), Дания. Построен е 70-те години. Блоковете в жк. Мотописта от към вътрешно разпределение са 100% копие. Разликите идват от соц “подобрението” на вложените материали и разположението на отделните сгради една спрямо друга. От въпросните соц иновации в момента дори е трудно да се отркият приликите…

 21. polity ( 2 март)

  Statiqta mnogo mi dopada, moje bi zashtoto i az vse tursq interesnite neshta v staroto i tova koeto si struvada se zapazi. Pokrai vashata statiq i az se zamislih za 10te sgradi vuv Florenziq v koito bih iskala da vlqza.

 22. АД ( 2 март)

  Бях на купонче в единия от дипломатическите блокове на ул. Жолио Кюри, кв. Изток.
  Някъде на горните етажи беше и сигурно е имало чудесна гледка. Но така се напих(ме), че абсолютно нищо не помня и съответно нищо повече не мога да (раз)кажа…:)

 23. josifov@domika.bg ( 2 март)

  Прекрасна статия :)Очарован съм от такива сгради и с удоволствие ги изучавам когато мога :)Преди няколко години колегите от Юник Естейтс ни водиха във Вилата на Гяуров….уникално нещо, няма да Ви кажа колко сходни и идентични детайли намерих със сградите на в.к. Ривиера….Преди години Ривиера беше база на УБО а вилата на Гяуров е строена именно от тях с постановление на първия……Един съвет свържете се със АДИС http://www.adis.bg те могат да ви вкарат в чудни имоти образци на архитектурата за големци от близкото минало :)Успех

 24. Aтес ( 2 март)

  Светла ( Преди двадесетина и повече години бях във Франция на хоров фестивал.Тогава беше много модно/за там/ да се спи на пода,да се яде на пода…Така,че не се учудвам.Колкото до тези кооперации-отвън с малки изключения изглеждат ужасно-стари,олющени и много,много стандартни! Не разбирам мераците за тях.Може би снобизъм…

 25. Екскурзии Виена ( 3 март)

  И аз искам да видя Домът на Генчов! Винаги съм се чудела как е отвътре и какаво е да живееш там…

 26. Виктор ( 3 март)

  Това пак е центърът,я пуснете снимки от гетата ЛЮЛИН и МЛАДОСТ И ДРУГЖБА,да видите там за какво иде реч,10000 пъти по-зле,20етажни грозни и сиви и смрадливи панелки.

 27. seebelow ( 3 март)

  “en.wikipedia.org/wik…”:http://en.wikipedia.org/wiki/Pruitt–Igoe

 28. Elena ( 3 март)

  WhATA, не спирайте да пишете! :)

 29. Лора ( 4 март)

  В кооперацията на Недков на бул. витоша съм влизала стотици пъти – имах съученичка там. Входа е много красив и просторен, стълбището е също готино. Асансьора, както може да се сетите е от тези, дето бяха с 1 стотинка. Апартаментите са с много странно разпределение – влиза се от стая в стая, което е малко неудобно, защото иначе са огромни – 5 стаи, кухня, 2 бании тоалетна и се предполага, че голямо семейство ще живее там, а с това влизане от стая в стая липсва уединение на практика. Големите прозорци отвътре не правят кой знае какво впечатление. Има хубав голям балкон, особено на десните апартаменти (на снимката изглежда малък, но всъщност влиза доста навътре в сградата и е като стая по размери, но много на завет, заради тази “вграденост” в сградата.

  Аз съм влизала в почти всяка кооперация в центъра на София и трябва да ви кажа, че има кооперации на които отвън не им личи, но като минете входната врата попадате в уникални фоайета и стълбища – просторни, красиви, облицонвани с камък, украсени с каменни колони. А, апартаментите в тези сгради са наистина мислени и функционални, пълни с разни хитринки.

 30. Светла ( 5 март)

  В началото на 90-те години/непосредствено след 10.11.1989г./ в списание “Наш дом” бяха побликувани снимки от апартамента на последния етаж, който се обитава от баронеса Гендович и нейните родители, които го обитаваха след като им го бяха възстановили след реституцията.Те го бяха “реиновирали” и адаптирали за своите нужди за обитаване. До колкото си спомням беше безкрайно кичозно, в стил “новобуржоазия” или по-точно “новопарвенющина”.Оригиналното архитектурно разпределение според мен беше тотално съсипано. В такъв дом не бих могла да живея,бих се чувствала безкрайно неуютно. Ако съм запазила този брой на списанието, ще го побликувам.Ако го откриете и публикувате снимките, ще ми бъде интересно да прочета коментари за тях.

 31. 1951 ( 5 март)

  Влизал съм в дома на Гендович. Част от сградата е превърната в офиси.
  Ей това са контактите на една от компаниите, които обитават третия етаж:
  www.bhairlines.com/C…
  Хората са разбрани, може и да ви пуснат да поснимате.

 32. Иво L6studio ( 7 март)

  Здравейте :)
  Много готино пишете – чете ми се !

  1. Гендович – влизах много скоро на последния етаж, който се дава под наем, сумата е спомената по-горе от някой. За жалост в тази част, която е достроена “модерно” – както казват собствениците с гордост – за стъкления тубус. Няма нищо общо със сградата отвън. Стълбището е ОК, като лоша парижка сграда с асансьор в окото на стълбището, занемарено.
  2. Дипломатическите 3 блока на “Жулио Кюри”. Елка Рибарова разказваше, че Кишо Курокава като бил в СОфия казал, че ако има нещо добро съвременно са тези блокове (говорим за края на 70-те, началото на 80-те, когато е проектиран “японския хотел” Ню-Отани – Кемпински … не звучи зле заедно). Бетонните детайли отвън са декоративни, не конструктивни, както не би било лошо :) което не им пречида са хубави. Скоро имахме клиенти с офис там, разпределението в техния апартамент беше приятно – от предверие се влизаше в голяма дневна с гледка и оттам към друго предверие към другите стаи. И от двете предверия се влиза в бокса (който е като обслужващ, все едно човек не живее в кухнята). Не помня друго специфично, освен задължителните дървени ламперии до 2м (включително в дневната).
  3. Сградата на Aedes на “Атанас Далчев” разглеждах скоро отвън … чудесни детайли, поздравления на авторите ! Сигурно е още по-добре да се види отвътре.

  Изборът ви е интересен, има някои много любими сгради.
  Хрумва ми, че освен, че може да се обикалят тези места (или някой да покани да се влезне), можем да се каним архитектите-автори докато се работи вътре … в случая със сградата на Aedes.

  И сградата на “Аспарух” 34 от 30-те със извитите входни врати … наистина е забележително това стълбище :)
  Жалко, че влизах много преди да имам камера в джоба :)

 33. miro ( 8 март)

  Много интересна статия!На Витошка живееше един приятел едно време и съм ходил често, нищо особено.В момента живея на Аспарух 34, за какви врати става въпрос?????Направо ме хвърлихте в тъча с тези врати?

 34. Влади (12 март)

  Защо не написахте нещо за писателският блок в Изгрев или за комунистическите блокчета по Оборище,винаги са ми били интересни :)

 35. Иво L6studio (14 март)

  … значи на “Аспарух” 34 не са извитите врати , а в съседна сграда. Там стълбищните площадки към апартаментите са извити – полукръг. Има по 2 входни врати на етаж и те са абсолютно извити … иска ми се да кажа “както ги е майка раждала” :))) … по извивката на стената. Изглежда страхотно – фино е, не се замисляш в 1-вия момент от какво.

 36. May (10 април)

  Здравейте,

  Поздравявам Ви за добрия вкус, проявен при подбиране на сградите. Те действително са отлични образци на най-доброто в архитектурата и строителството, по времето когато са строени. Самата аз живея от 1982 г. в една от тях. Без да бъда специалист в областта, изхождайки от опита си на обитател бих казала, че от функционална гледна точка разпределението на помещенията в апартаментите едва ли е съвършенто. Тъй като съм влизала и в някои от другите кооперации, които показвате, мисля че осъществявайки идеята си да снимате интериор ще останете дълбоко разочаровани. Деградацията във вида на фасадите отразява и деградацията на интериора.
  Що касае град-градина в София не познавам подобно място. По-добре да оставим тези прекрасни мечти за Мелбърн или Флорианополис.
  Искрено се радвам на културния Ви сайт и ще продължа да го следя с удоволствие.

 37. Марин Савов (14 април)

  Доста интересно, толкова, че “утопичният” Старец иска да се запознае с Вас! Казва се Иван Николов Печев и е 86 годишен, звъннете ми на 0878 904 365 за да Ви отворя, той е на легло със счупен крак :-( и снимките бяха във входа на Витошка 58, където той живее от 1939 г. и в апартамент на ул. Аксаков)
  поздрави Марин.

 38. K. (17 април)

  В сградата на “Витошка” беше софийското бюро на Би Би Си. Апартаментът беше преходен с три стаи, хол със стъклена врата и трапезарийка. Много светъл откъм улиците и тъмен към задното дворче.

  В експерименталните блокове зад Била на “България” живееше един екс-колега, сега архитект. Стаите бяха големи и разчупени.

  Защо не снимахте и някоя от бруталиите в “Зоната” ;-)

 39. Стефанов (18 август)

  Аз съм живял 15 години в “номенклатурния” квартал Изгрев на същата улица, където е блока, за който сте написали, че е до немското посолство. Всъщност то е на по-долната улица “Ж.Кюри”, а блока е на “Щерю Атанасов”. Не че има голяма значение… Иначе двете най-хубави кооперации според мен в квартала са на “Латинка” до гората, където навремето живееше един от синовете на Огнян Дойнов и особено другата, която е на ъгъла на улиците Незабравка и Ж.Кюри – 4-етажна кооперация с огромни балкони и собствена градина. Към момента там се дава под наем апартамент от 200 квадрата.

 40. Мотописта Е ( 8 януари)

  Днес влизах в един апартамент за продан в експериментален блок от Мотописта. Целия бе тотална щета отвътре в резулта на земетресението от миналата година! Моля ако някой има инфо за подобни щети в комплекса да пише. Интересувам се да закупя аартамент там, но за момента се отказвам заради пукнатините по стените. Няма и план на блока с чертежи за да видя кои са носещите стени. Пишете на bulmarket@gmail.com, Благодаря предварително!

 41. Петров ( 6 февруари)

  Не сте добавили блока при взривения ресторант Ропотамо.
  Той също е правен за отбрани хора през социализма.
  Невероятна мозайка има вътре.
  не е с чернобели камъчета а с цветни и така нататък.
  И има и трифазен ток дори, за какво им е било не знам

 42. Todorov (20 февруари)

  Повечето блокове са бърлоги, има 1-2-3 които може да се каже че са приемливи. Не знам какво Ви е направило чак такова впечатление. : )

 43. плъзгащи врати ( 5 февруари)

  Добре, че е вашият блог, за да видим от какво точно са направени тези сгради.По край някои минавам всеки ден, но до сега не съм си задавала въпроса от какво са изградени, видимо са стари, но все още качествени и издържливи.Надявам се да ни показвате още снимки и да описвате материалите и годината през,която са построение.Доста известни имена имат щастието да живеят там.

 44. Май (29 март)

  Блогът Ви е чудесен. Продължавайте да го правите. Доставя ми огромно удоволствие да ме запознавате със София, такава, каквато е била сътворявана през годините от изключителни професионалисти и творци, работещи с любов. Харесвам Вашия избор. При този огромен поток от информация Вие успявате, зад неподдържаните в годините фасади, да откриете истинските архитектурни образци и да ги представите достойно.

  С уважение,

 45. Стамен ( 6 април)

  Здравейте,

  искам да Ви попитам, ако е възможно да ми кажете относно “Блокът с плъзгащите се бетони, ул. Атанас Далчев, кв. Изток”, име на строителната фирма или пък фирма, която предлага имоти в тази сграда.

  Благодаря!

 46. гражданин (21 май)

  Тъпа архитектурна патка! Ако имаше повече мозък в главата и беше от София нямаше да пишеш тъпата си статия с която показваш, че си впечатлена от няколко сгради. В София има много други архитектурни обекти, които биха предизвикали интерас, както от минали епохи, така и от по-ново време. Нескритото ти желание да надраскаш нещо, с което да изкараш малко пари се забелязва веднага.

 47. константин (11 август)

  добре де а Перун не е ли към тези блокове и тои говориме за този лозенец на ул.козяк

 48. Лозенец (11 ноември)

  Много интересна статия, блога Ви е чудесен! Има една сграда в Лозенец на ул. Якубица 10, която много харесвам и мисля, че заслужава внимание. Ако и на Вас е интересна, обърнете й внимание в някоя бъдеща статия.

  Поздрави,
  супер сте!

 49. Електрата (26 април)

  Много важно, била съм във всички, по малко ;-)
  Вата ще те бия.

 50. моча (15 юни)

  вземете си ар бнб в Джуровия блок, стъклените входове наистина са уникални.

 51. Момчил (12 май)

  Продавам един от мезонетите с прекрасните тераси в експерименталните блокове в Мотописта и преди да отида да видя имота за пръв път, бях много скептичен какво ще заваря.

  В момента, в който погледнах как изглежда на живо имота, а още повече как съседите встрани и тези под нас си поддържат дворовете, останах очарован. За съжаление не всички са така, но определено целият комплекс има своят чар. Ако някой му е любопитно, мога да му пратя снимки :))

 52. stavri (11 октомври)

  vlizal sym i tuk predi da vlizam v zatvora

Коментирай

 1. То е за защита от спам и ако го виждаш, нещо не е наред с браузъра ти

Категории