Захарна фабрика: В предишните епизоди

от WhATA, 5.06.2009 | 26 коментара

През 2002-ра едва се влизаше

Със Захарна фабрика се захванахме преди близо 7 години по повод един дипломен проект. Когато отидохме да разгледаме сградата и да снимаме, се оказа, че не е възможно да влезем — имаше ограда, строга охрана и кучета. От охраната ни казаха, че може да се влезе само след изричното разрешение на собствениците София Mел.

От УАСГ ни издадоха писмо, обясняващо за какво сме там, шефът на охраната на предприятието ни закара и ни представи на пазача. Все пак влязохме и направихме доста снимки.


Тогава все още сградата изглеждаше прилично, а прозорците с красивата стоманена дограма си бяха на местата


Сградата се използваше активно, ако се съди по спрелите коли


Стените бяха цели


И в интериора нещата не бяха зле

Как да не харесаш такава сграда.

В бума — жилища, а в кризата...

В разгара на бума мислехме, че сградата е страхотна за жилища, дори пуснахме обява за инвеститор. В разгара на кризата мислим, че е подходяща за проекти от обществен интерес. Може и за... музей на съвременното изкуство. С конкурс, разбира се. Абе май става за всичко.

И за да не говорим наизуст, отидохме да я видим пак.

Какво видяхме преди 2 седмици

Вратата зее широко отворена, кучета има, но са улични, а пазачът ни разказа за цигани с каруци, които всяка нощ къртят и изнасят чугунени колони, щурцове и каквото намерят. Каза ни още: Полицаите идват, нещо си шушукат с циганите и си тръгват. Може би собствениците са им разрешили да влизат свободно.

Пак направихме снимки.


Къде са прозорците?


Дупки в стените


Стоманените прозорци и врати са къртени с парчета от стената, за да се извадят щурцовете. Как се пренася такова нещо? И чугунените колони вътре почти ги няма...

И вече се чудим дали скоро ще има сграда.

За да изясним ситуацията: Захарна фабрика е паметник на културата (по закон) и като такъв не може да се събори с цел инвестиционни намерения от собственика. А трябва да се саморазруши или да се реконструира (по-труден вариант).

Какво ще направим

За начало, в духа на риалити форматите, всяка седмица ще публикуваме снимки оттам. Така почти на живо ще можем да проследим как се разрушава Захарна фабрика. А може и камери да се сложат и да се излъчва в интернет. Ще бъде добро шоу: “човек откъртва метална колона, без да му падне плочата на главата.” (Но за камери нямаме нито знания, нито средства — ако някой е навит, да помогне.)

Междувременно ще излезем от ролята на архитекта, при който идва инвеститор с готов парцел и задание и на него му остава само „да го направи красиво”.

Ще се опитаме да покажем, колкото и невероятно да е, че Захарна фабрика върши работа. И е изгодно да я запазим.

Очаквайте продължение...

Коментари

 1. И.Е. Станков ( 5 юни)

  Ах, наистина тъжно. Разгледах ви и снимките във Фликр. Прекрасен артистичен квартал става от тая Захарна фабрика...

 2. Елена ( 5 юни)

  Жалко за красивата сграда. Подкрепям идеята ви за нейното спасяване. Не мога да помогна с нищо конкретно, но непременно ще се включа, ако ми хрумне някоя идея.

  П. с. Освен друго Захарната фабрика е(беше) чудесен декор за фотосесии ...

 3. Алекс ( 5 юни)

  Седя и гледам в монитора с недоумение! Нямам думи за случващото се. И най-много ме е яд, че в един момент от сградата ще остане едиствено заснемането, което най-вероятно сте правили за проекта си +- някой и друг детайл, плюс снимковия архив.
  И цялата история ме подсеща за два случая, които следя “отблизо”.
  Единият е римската крайпътна станция СОСТРА по посока Троян.
  Другата, по актуална и сходна с този случай е една къща в Карлово.

  Тъжно, наистина тъжно!

 4. Pippilota Mentolka ( 5 юни)

  Добре де, Фабриката не е ли архитектурен паметник? Поне така съм чувала. Как е възможно при това положение да се случва това?
  Все си мислех, че при тая криза, ще поспрат с унищожението на старите неща и строенето на безсмислени молове :(

 5. Алекс ( 5 юни)

  Пипилота, с тоз нов закон за културните ценности, в който няма казано нищо конктерно само стой и гледай сеири!
  И не забравяй да снимаш къщите които си си харесал/а, че токувиж са “паднали”.

 6. Der Flammende ( 5 юни)

  Прекрасна сграда, колко жалко.

 7. Pippilota Mentolka ( 5 юни)

  Ааа, снимам си, снимам. Лошото е, че само това правим, а не знам какво бихме могли да променим.

 8. Никола Малкочев ( 5 юни)

  За огромна жалост с тази прекрасна сграда ще се случи точно това, което се случи в редица наши градове с подобни сгради уникални за времето си. Те ще бъдат най-безскрупулно оставени да се разрушат, дали от само себе си или с помоща на черните ни братя ,като на тяхно място ще бъде посроено нещо ново и “модерно” може би защото е по-евтино и по безболезнено да потъпкваме историята си говореща с езика на архитектурата...Много много жалко....

 9. Спас Колев ( 5 юни)

  Да се реконструира сградата, като що-годе се запази външния вид, е изключително трудна задача от гледна точка на конструктивни решения и изпълнение (когато е правена, със сигурност не е смятано на земетръс, т.е. на практика вътре трябва да се вкара нова носеща конструкция). Честно казано, не вярвам, че някой в България може да го направи. (Не че някой го е обмислял, де.)

  Btw, ще прежалите ли част от правата за някоя от снимките? В Уикипедия (http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91...) имам една стара снимка и ми се ще да сложа по-прясна, но cc-by-nc-nd е прекалено рестриктивен лиценз (трябва ми поне cc-by-sa).

 10. валери гюров ( 5 юни)

  потресаваща гледка...
  жалко е, но сградата вече е “пътник”
  един ден ще показваме снимки на децата си в албум от фликр, за да им разкажем какви съкровища е имала жалката ни страна.
  какво се очаква от нас – да изпотрошим НИПК с чукове и да им откраднем дограмата ли? Или да вземем министъра на не-знам-си-какво-си за заложник, та току-виж някой вземе и си свърши работата или спази закона!?
  ...
  къде останахте, чудни вечери...

 11. valkoto ( 5 юни)

  Много се радвам на инциативността ви напоследък, а и не само на вашата, а и на колегите ви. И пак ще се повторя – ангажирайте и медиите, сигурна съм, че ще ви обърнат внимание, защото всички тези неща са жалки. Колкото повече и по-силно пищи човек толкова повече го чуват. Пишете на тези tazi_sutrin@btv.bg, въпреки политически глупости на Бареков има и част, в която се объждат обществено значими въпроси и то точно като този и като онзи за музея за съвременното изкуство. Можете да пишете и на start@bnt.bg или на Полет над нощта на канал 1 (bnt.bg/bg/productions...) макар че часовото време не е подходящо. Или може би на любимия ви Капитал Light…..Публичността е плашеща, но дава резултати.

 12. Боян ( 5 юни)

  ужас.... няма връщане назад – тази красива дограма не може да се направи наново... единственият шанс е ако съвсем скоро е сваляна и все още може да се изкупи некое друго парче по складовете на изкупвачите, та поне да се използва за в бъдеще за мостра...

  само едно не разбирам, нали като е паметник от национално значение дори и да падне трябва да бъде възстановена едно към едно в оригиналния вид???

  иначе ви съветвам светкавично да пробвате да стигнете до национална медия – идат избори и може некой да се задейства веднага, знае ли човек...

 13. valkoto ( 5 юни)

  Ето тук има безплатни софтуери за видео наблюдение, като този EyeLine Video Surveillance Software (softplatz.com/Soft...), но дали камерата трябва да е вързана към компютър, за да може отдалечено със софтуера да се вържете към нея не съм сигурна. Mtel предлагат услугата M-Tel MOBILE EYE (mtel.bg/mobiltel/services...), която не е скъпа, но самата камерка е по-скъпа. За сметка на това се връзваш към камерата и записваш по всяко време с мобилен телефон.

 14. Wed ( 6 юни)

  Привет колеги,

  Темата за манипулацията, че старите сгради, общинска собственост (или както е в конкретния случай с паметници на културата) са опасни и трябва да се съборят, служеща за параван на неправомерни интереси, които ги оставят да се саморазрушат нарочно, за да се използва впоследствие терена за други цели, ме занимава също от известно време. Аз снимам най-вече жилищни сгради в центъра на стара София, които постепенно изчезват дори пред очите на НИПК. Започнах тема по проблема и изобщо за старите жилищни сгради в блога си (вижте линка под името). Ще следя и вашите наблюдения за съдбата на Захарна фабрика.

  Поздрави и успех.

 15. Николай ( 6 юни)

  @Спас Колев,
  Ще прежалим. :) Избери си снимка и я ползвай.

 16. Creator ( 6 юни)

  Тъжна /да не кажа трагична история/ – със сигурност тва е тъпа схема за разчиставне на сградата на някой чиновник с партийно потекло в София Мел.Сградата и особенно вътрешните конструкций са били прекрасни и е ставало чудесно обществено пространство от тях.Със сигурност ако ангажирате медийте нещата ще придобият друг огенък /аз в такъв момент се сещам за “Господари на ефира” и още много/.Другото е да си купите от някой циганин прозорец или колонка за спомен :(-което незнам дали не е гадно даже.Освен камери се сещам и да се разхлаби някоя греда та като мъкнат чугунени колони таван да претрепе няколко роми и да си вдигне медиен шум около случката :)

 17. Creator ( 6 юни)

  P.S. Алекс като ходиш пак до карлово се разходи до фабриката на Братя Евлоги и Христо Георгиеви – за сега е в чудесно състояние и с барабар машините – общо взето е направо готов музей но със заключени врати :(

 18. didko2 ( 7 юни)

  @Спас Колев, защо казваш че не може да се направи в България нова носеща конструкция на стара сграда? Първия пример за който се сещам е Excelsior в Пловдив.
  www.buildingoftheyea…

 19. валери гюров ( 7 юни)

  какво ще кажете да се срещнем тази седмица и да обсъдим евентуални действия по Захарна, от нас поне 2-3 души ще дойдат.
  както се казва: сговорна дружина – фабрика повдига
  вечер след 19ч нещо неформално – на по бира пред Народен театър да речем.
  ...
  @creator: цитат: “Освен камери се сещам и да се разхлаби някоя греда та като мъкнат чугунени колони таван да претрепе няколко роми и да си вдигне медиен шум около случката”
  ...
  черният ти хумор избива на расизъм и никак не е смешен...

  jam_im_all@yahoo.com

 20. Creator ( 7 юни)

  Валери ако се замислиш цялата случка със захарна фабрика прилича на черен хумор.

 21. Иван Цукев ( 9 юни)

  @Спас Колев
  Няма невъзможни неща, но всичко е въпрос на финанси... От конструктивна гледна точка може да се направи реконструкция.

  Друг е въпроса, че понякога излиза финансово по-рентабилно да се построи на ново, отколкото да се прави реконструкция.

 22. Красимир Дамянов (15 юни)

  Да печална история! Може да се направи обрамчваща конструкция с няколко стоманобетонни шайби, автор съм на подобен проект за укрепване на наколко сгради в НИПК в Русе след земетресението през 77ма година. Окръжна библиотека, Дом на Новороденото (днес собственост навярно на някое социалистическо бебе оттогава, Исторически музей). Не знам някои изпълниха ли се, но е възможно и не чак толкова скъпо. Живея в Барцелона и тук има фантастични образци на подобни сгради (Кайша форум, бивша текстилна фабрика), в Мадрид също (кланницата). Жалко за Захарна фабрика. Не може ли да се заинтересуват чужди инвеститори, макар че е криза. Ако ще и турски да са, необходими са само пари! Специалисти ще се намерят. От това и бизнес център става.. и защо не? Нещо което да привлече капитали! Архитектите имат думата.

 23. Спас Колев (16 юни)

  @Николай: commons.wikimedia.or… Надявам се, че съм описал добре авторството. Ако не – поправяйте или казвайте, за да го поправя аз.

  @didko2: Има разлика в мащаба. Монтажът на 15-метрова конструкция в рушаща се сграда в страна, в която ежегодно се срутват кофражи на най-обикновени плочи, е най-малкото повод за скептицизъм. Мърлявщината е правило, изключенията са изненада (макар и приятна).

 24. Яна ( 6 декември)

  Здравеите!
  Аз обичам това творение!
  Жал ми е за него!
  Такава красота!!

 25. mrtin ( 9 май)

  be hora neznam no do kolkoto pomnia mai taa fabrika ne beshe li goriala

 26. mrtin ( 9 май)

  be hora neznam no do kolkoto pomnia mai taa fabrika ne beshe li goriala??????????

Коментирай

 1. То е за защита от спам и ако го виждаш, нещо не е наред с браузъра ти

Категории