За едно уволнение

от Анета Василева, 19.12.2011 | 19 коментара

По света се случват много грозни неща. В България също. По принцип, всяка година. Тази не прави изключение.

От известно време ние бяхме спрели да се дразним — на някои от нас им се родиха деца, улегнахме някакси. И затова подминавахме с махване на ръка и новата спортна зала в София, и новия Музей за тоталитарно изкуство, и проекта за Витошка, и Mtel, Топлофикация, ЧЕЗ, ЦИК и Вежди Рашидов, и сриването на еврото.

Обаче сега, току преди Коледа, се случи нещо, което ни извади от буржоазната летаргия и ни припомни какво значи здравословно да се ядосаш. Ама много да се ядосаш.

На 16 декември, със заповед на Министъра на културата, бе дисциплинарно (!) уволнена директорката на Института за паметници на културата доц. д-р арх. Йорданка Кандулкова.

Едно на пръв поглед незначително събитие. Поне ако го сравняваме с кризата в Евросъюза или със стачката на БДЖ, нали?

Обаче е проблем.

Предисторията

На 23 ноември доц. Кандулкова участва в предаването Открито на Валя Ахчиева по БНТ. Поводът е фасадната намеса на сграда – паметник на културата в центъра на Бургас.

Ако имате време, изгледайте предаването. Ако не, накратко: сградата е превърната в тотална гротеска със смешен алуминиев виндфанг и мутренски декорации по фасадата на първия етаж, където под наем се помещава заведение.

Оказва се, че Институтът за паметници на културата не е дал разрешение за фасадната намеса, а само за вътрешното разпределение. Кандулкова вади и цитира документи от архива. Министерство на културата обаче е дало различно становище. През главата на своя експертен Институт.

Уволнението

На 15 декември Вежди Рашидов подписва заповедта за дисциплинарно уволнение на Директора на Института за паметници на културата Йорданка Кандулкова с основен мотив, че подронва авторитета на своя работодател (Министерството) като изказва позиции, различни от официалното становище на Министерството.

Както и че:
“г-жа Кандулкова не е уведомила министъра на културата и същевременно е изразила становище по въпрос, който не е в нейната компетентност”.

Тук вече сме без думи.

Защо се ядосахме

 • Защото е много притеснително, когато висш служител на държавната администрация е уволнен, защото е изказал собствено експертно мнение.
  Как тогава може държавната ни администрация изобщо да работи, ако служителите живеят в страх да изказват мнения, камо ли да действат (тя не работи де).
 • Защото арх. Кандулкова е един от малкото висши държавни служители (ние не познаваме много такива), за които със сигурност можем да твърдим, че е неподкупен и компетентен.
 • Защото Институтът за паметници на културата наистина имаше късмет да случи на качествен началник, за пръв път от няколко десетилетия, през които тази институция беше подложена на корупционен натиск и оплетени бизнес интереси и, естествено, реномето му пострада. Кандулкова тръгна да поправя нещата във вярната посока. Явно вярната посока не е удобната.

***

Междувременно всички служители на НИНКН (както е официалната абревиатура на Института за паметници на културата) написаха писмо, с което протестират срещу уволнението. Рядко се случва всички служители да се застъпят за уволнения си пряк ръководител с риск за собствените си работни места.

Оттук насетне?

Не знаем, наистина. В крайна сметка и Захарна фабрика се срути, и САМСИ го построиха, откриха и сега си стои празен.

Вероятно Кандулкова ще успее да осъди Министерството за направомерно уволнение, но никога няма да се върне на работа.

Но ако в Минитерство на културата съумеят да се справят с вътрешните си лобистки и корупционни проблеми и все пак възстановят Кандулкова на работа, а тя на свой ред се съгласи да се върне в Института и всичко продължи към все по-добро и европейско бъдеще за родните ни паметници на културата — е тогава наистина ще повярваме, че по Коледа се случват чудеса.

Коментари

 1. Делчо Георгиев Делчев (19 декември)

  Браво за статията!
  Ето още инфо по казуса:

  КАБ публикуваха заповедта за уволнение и реакционното писмо от служителите в НИНКН:
  kab

  Декларация на ИКОМОС:
  www.icomos

  Лично становище на арх. Алекс Вадинска, публикувано в блога й:
  vadel.org/?p=627

  Във Фейсбук има група за подкрепа на арх. Кандулкова, където се качват лични становища и се подготвят няколко различни по характер реакции, включително и протест:
  www.facebook.com/gro…

 2. Владимир Митов (20 декември)

  Браво, супер статия, не знаех, че така е станало.

 3. galjab (20 декември)

  bnt.bg/bg/production…

 4. Пепа Манастирска (20 декември)

  Поздравления г-жо Василева. Много добър, много точен и конкретен материал. Даже не липсва и чувство за хумор, колкото и неприятно да е случващото се. Би било чудо, ако се намери независима медия, която да го публикува.

 5. Creator (20 декември)

  Бюрократичния “firewall” е заработил.Ако някой си върши коректно работата спрямо обществото на което служи то бива засечен като “различен” и отстранен :(

 6. Гаврош (20 декември)

  …и фейсбук страницата вече е недостъпна – поне репресивните органи у нас работят на пълен капацитет… да им благодарим за усилията, които полагат за да направят живота ни малко по-мизерен :)

 7. Тодор Михайлов (20 декември)

  Това е линк на онлайн петицията в подкрепа на арх. Кандулкова.
  По тези празнични дни трудно можем да направим много в нейна подкрепа, но поне да наберем масовост. Моля всички, които имат отношение по въпроса и идеи как да помогнат – да пишат на приятелите си в групата за петицията във ФБ. По неизвестни за мен причини тя е “тайна” – можете да влизате в нея само поканени.

  http://www.citizenspeak.eu/node/76

 8. Иван Колебинов (20 декември)

  Не трябва да допускаме такива безобразия! Човек, който си знае задълженията и компетентно ги изразява е за поздравления, а не уволнение. Рашидов, стегни се и преразгледай мотивите си (и независимо от лобистки натиск! На хората им писна от това.)!

 9. така е то (20 декември)

  Абсолютно съм съгласен ,че е неразумно да се уволнява човек заради личния гняв на началника му…
  Не съм съгласен и с окарикатуряване на паметници ,който би следвало да са лице и гордост на града.
  Не разбрах обаче ,защо печата на “паметниците” е върху фасадата на сградата ,след като проекта казва, че запазва съществуващата фасада ,която вече е със “стъклената къщичка” Тя нарисувана ли е там?.Ако да то се съгласяваш нещо да остане – всъщност го съгласуваш.Врътката според мен е и в номера с вещото лице. Там трябва да се търси сваляне на решението на съда и премахване на вещото лице от списъка с вещи лица.За ВЕЩИци безЛИЦА може много да се говори, а им се обръща много малко внимание.
  Много от съмнителните решения на съда са на основание на вещи лица със съмнителна вещина или недоказуема бедност.
  Не ми хареса отношението на водещата към инж.Радева,
  също както и арх.Кандулкова тази жена е на изключително трудна и неблагодарна позиция.Тя ли ще е следвашия уволнен без вина?
  Умолявам г-жа Ах чия е ва да се отнася с уважение към хората на такива постове.
  Направи ми отвратително впечатление…

 10. Иванна Стоянова (20 декември)

  НИНКН си намери принципен директор и много скоро стана неудобен. Твърде жалко…

 11. Радо _р (22 декември)

  По Коледа се случват чудеса,
  но само ако някой се потруди да ги случи.
  На Вежди Рашидов доста му се събра, отдавна трябваше да бъде сменен и току виж пожеланието от последното изречение се случи.

 12. пловдивчанин (22 декември)

  Уволненията започнаха с отстраняването на зам. министъра Т. Чобанов и назначаването на удобен архитект, който се съгласява с всичко. Продължават ,както се вижда с други компетентни хора, и явно няма да свършат с това, докато всички църкви не се облепят с гръци тапети и всички т.н. паметници на културата не се превърнат в кръчми и хотели.

  Толкова разбира човека Вежди от българска култура , той не е виновен
 13. Райч (22 декември)

  Е Веждиии.Защо не остана творец,а се потопи в тази политическа помия.

 14. Марги (22 декември)

  Защо ли страницата във Файсбук не се отваря?И за кой ли път такава ръка се намесва и затваря достъп до неудобни истини?

 15. Пепа (22 декември)

  frognews.bg/news_413…

 16. Николай (22 декември)

  Да би мирно седяло не би чудо видяло!

 17. stf (22 декември)

  Не знам за друго, но поне случая добива все повече гласност:

  Дори на паметниците вече не им се гледа…

 18. Йожи (22 декември)

  Вежди, той ми бил скулптор, абе колега, много сте зле! Търпението се изчерпва…

 19. Проф. Д-р мед. Христо Мутафов, д.филос.н. (22 декември)

  Тази ситуация не ме учудва…
  При мен същото се случи преди време. Отърваха се от мене като ръководител на Центъра за научна информация по медицина към Медицинския университет чрез пенсиониране и само след 3-4 месеца закриха и Центъра. Това беше единственият Център за научна информация от напълно разпадналата се след “нежната революция” Национална система за научна и техническа информация. А Центърът вместо да се разпадне, тихомълком като всичките десетки други отраслови Центрове в страната, се развиваше прогресивно. И това в Информационната епоха!.. Сега масово “плачат”, че библиотеките не са в ред… (Ако има някоя прилично функционираща библиотека, то е въпреки обстоятелствата. Не случайно все още не съществува модерен закон за информационно-библиотечните учреждения.) И няма общодостъпни организирано функциониращи системи за информационно обеспечаване на науката (първият ликвидиран център за научна информация беше този на БАН!), на промишлеността ни, на икономиката ни, на курортното ни дело, на… И въпреки всички преструвки, информационната дейност в страната ни е без висококултурно, модерно, компетентно и реално стратегическо, методическо и оперативно ръководство, ангажирано “в ползу рода” (пример е електронното правителство…). И проблемът не е в технологиите и финансирането, проблемът е в обществената организация на труда, в уважаването и цененето на компетентните, обичащите професията си, работливи и некорумпирани ръководители от високо и средно ниво!.. Необходимо е компетентно реформиране – рационално и функционално обвързано, и икономически обосновано! А ние, обидените, ще го преживеем!.. Как, с колко лутане и кога ще го преживеят обаче тези, които не успяват да си намерят жизнено поприще извън страната ни?..

Коментирай

 1. То е за защита от спам и ако го виждаш, нещо не е наред с браузъра ти

Категории