Вашите жилища

от WhATA, 8.07.2010 | 4 коментара

Преди близо 2 месеца се поровихме и ви показахме как да си направите апартамент като за списание. После ни стана по-интересно как хората си правят сами къщите, без помощта на интериорни дизайнери, и ви приканихме да ни покажете домовете си.

Импровизираното ни проучване приключи. Благодарим на всички, които пратиха снимки и линкове. Видяхме, че и вие като нас харесвате ИKEA, не бързате да изхвърлите стария фотьойл, ако може да се претапицира, и обичате да смесвате различни стилове.

Малко факти

 • От хората, които ни писаха, съотношението жени:мъже е равно. Ако приемем, че са ни писали авторите (инициаторите) на интериорите, то се руши митът, че жената измисля и избира интериора и че на мъжът му е все тая, стига да има бира.
 • Бялото е най-популярния цвят за стени, на второ място е жълтото. Тапетът е рядкост.
 • Ламинатът и паркетът са преобладаващите настилки. Няма ги теракотените холове, които се смятаха за лукс през 90-те — теракотата остава само в антретата и баните. Няма ги и традиционните соц мокети и балатуми.
 • В 80% от апартаментите се виждат библиотеки с книги.
 • Само в 1 от жилищата се вижда така популярната навремето витрина със стъклен сервиз.

Опитахме се да разделим резултатите на няколко типа:

Интериор тип “Бяла ИКЕА”

Общото в тези примери са белите мебели и красивите текстилни акценти. И че всичките са изпратени от жени. Отива им да има моменти на небрежен безпорядък и се съчетават добре с етно елементи като плетени кошове и черги. Стават за нови и стари жилища, хора с малки и поотраснали деца и за всички, които си падат по бяло. Много подходящо, ако сте под наем.


Комбинацията от бели стени, бели мебели и силни цветни акценти от пердета, покривки и джунджурии винаги работи. Дори и ако сте под наем


В този интериор свежите цветове заемат много по-големи площи, а белите мебели отново служат за уравновесяващ фон


А този апартамент изглежда направо “архитектски”. Даже лампите са от една от популярните в бранша бг фирми


Заслужава отбелязване кухненската маса, направена от троянски майстор. А и подходът като цяло е една по-носталгична ИКЕА

И накрая малко детски стаи. Тук ИКЕА отново помага, защото да намериш бяло креватче в българските детски супермаркети е почти непостижима задача.

Интериор “Направи си сам”

Става за хора, които не си падат по мебелна конфекция, харесват старите си мебели и не се плашат да поръчат на бай Пешо да им направи нещо в работилничката.

Тези интериори са смесица от различни периоди и стилове. Обикновено има добри идеи за повторно използване на мебели и пространства след малка преработка, както и за създаването на нови мебели от наглед “банални” елементи, но съчетани по хитър начин. Най-близо до класическия vintage.


Собственикът ни написа: “Маса от кухненски плот по поръчка от фабриката в село Негован, залепен с анкерпласт върху стоманен стелаж от Метро. 5 различни стола, сред които “скъпият” е китайско менте.”


Тук ни зарадва прозорецът, превърнат в библиотека. Историята: “Библиотеката над двете бюра е всъщност стар прозорец (външна стена на калкан, след като събориха ниската къща в съседство и построиха 5 етажен блок, прозорецът се задъни) и решихме да оползотворим пространството като махнахме крилата на прозореца и направихме рафтчета за книги. Получи се доста добре според мен и за доказателство — съседите под нас като видяха, и те направиха същото”


А тук ни разказаха следното: “Боядисахме всичко в бяло, с изключение на спалнята/ детската, за да не мислим много после при мебелите. Събрахме неща от баби и купихме 1 диван за хола. Всичката дървения, която виждате, е правена от баща ми. Моя идея, но с негова помощ”

Къщата на художника

Двама човека ни изпратиха снимки от жилища, в които цари симпатичен хаос. Любопитното е, че и двамата са художници/ дизайнери. Приемаме снимките като арт инсталации и подозираме, че собствениците винаги знаят кое къде им е в хаоса.

Новото жилище и супермаркетите за мебели

Може би това са типичните интериори от новите кооперации и изобщо от новото време. Във всичките получени примери от този тип мебелите са от тъмно дърво (венге), а подовете — от тъмен ламинат (паркет?). И за да продължим сексисткото делене, всички примери от този тип са ни изпратени от мъже.

Ретро и новото ретро

Подходящо е за наследствени къщи със запазена атмосфера и апартаменти, в които се търси бабиния уют. Познават се по многото дребни детайли, закачалки от ковано желязо, стари шкафове, часовници и шахматни настилки.


Този пример заслужава да влезе и в категорията “Направи си сам”: “Сивият кухненски шкаф е на около 60 години,” разказва собственичката. “Посредством лентов и вибро шлайф, три ръце различни блажни бои, нови дръжки, плот, силикон, кит, меден смесител, осветление, малко дърводелски услуги, шнапери и прочие, той се превърна в чудесно убежище за бонбони, пълни бутилки с вино и празни такива от бира.”


И още малко снимки от същия апартамент. Детайлите си заслужават


Това е друга стая от апартамента с прозореца-библиотека, за който писахме в категорията “Направи си сам”. Столовете са наследство от прадядото, а масата е от соца. Любопитно: “Часовникът над масата е леко „обезобразен” тъй като липсват резбованите декоративни елементи отгоре и отдолу, защото едно време при разните премествания на семейството баба ми е решила, че тия чудесии заемат твърде много място и хванала триона и ги изрязала”

***

Награди няма, но резултатите, убедени сме, ще бъдат доста поучителни за специфичната раса, наречена “интериорен дизайнер в БГ”.

Сигурни сме, че всички, които ни изпратиха снимки, са хора, които харесват жилищата си. Те нямат нужда от интериорен дизайнер, защото се чувстват добре у дома си и не се срамуват да го покажат.

Ако и вие се чувствате добре в жилищата си, но не ни ги показахте, защото се притеснявате, можете да ни ги пратите тайно — няма да ги публикуваме, но пък можем да ви дадем съвет как да се подобрят. А ако пък не си харесвате жилищата, тогава пращайте смело — ще ви помогнем.

Коментари

 1. Апостол ( 9 юли)

  Този ваш проект, или инициатива по-скоро, се получи страхотно! От години мечтая за български блог посветен изцяло на това, така че с този си пост заситихте гладът ми за известно време(няколко дена и пак ще почне да ми къркори от нуждата да гледам такива неща). :D

  Надявам се, че ако решите отново да правите подобен експеримент ще се включат повече хора. :)
  Поздрави!

 2. ellie (10 юли)

  Imashe predi godini edin blog “Berlin Privat” — mnogo mi haresvashe. Ideaiata beshe sushtata, no snimkite se praveha ot horata na bloga i vkliuchvashe interview/video. Apartamentite ne biaha dizainerski ili neshto — no mnogo tipichni za Berlin…

 3. Creator (13 юли)

  Браво.Доста интересно и поучително е станало.

 4. Senski ( 2 август)

  Поздравления! Идеята ми хареса още като публикувахте call-a for proposals. Не успях да ви пратя снимка на решението, с което тъмен соц-коридор с постоянно светеща лампа се превърна в постоянно полуосветен от естествена светлина. Но следващият път съм на линия. Обещавам. :-)

Коментирай

 1. То е за защита от спам и ако го виждаш, нещо не е наред с браузъра ти

Категории