Каква я мислехме, каква стана: Центърът на Шумен

от Анета Василева, 14.09.2011 | 33 коментара

Преди няколко дни медиите (основно ефирните телевизии) се занимаваха с убийството на изчезналото на 5 септември в Шумен 11-годишно момче. Особено пунктуални бяха от бтв, които явно си бяха поставили за цел да разнищят случая до последния роднина. И до последната сграда.

Престъплението е класическо жестоко убийство с психологически привкус като от случай на Хорейшо. А място на престъплението се оказа една от започнатите в края на соца и недостроени обществени сгради в центъра на Шумен (да, онези бетонни неща, които неизменно са фон на репортажите на бтв по случая).

Въпросът е защо ние пишем пост за едно престъпление. Ето защо. Хората ще запомнят сградата като сцена на това убийство. Но ние искаме да ви я покажем и от друга страна, защото тя си има история, при това интересна, и ще бъде жалко да бъде запомнена само като мазето, където било намушкано едно момче.

Тази история се каним да разкажем отдавна.

Бетонните сгради и Дипломатическият корпус

През 80-те години всеки областен град с позападнал център се смяташе за щастлив, ако попадне в списъка за реконструкция като за “пред Дипломатическия корпус”. А после Тодор Живков и чуждестранните дипломати обикаляха страната и режеха ленти.

Мащабните проекти оставиха след себе си един впечатляващ Смолян, чисто нов Ловеч и прословутия център на Благоевград. Шумен също бил в списъка. Но по географски причини или поради азбучния ред, се оказал сред последните.

Проектът за центъра на града бил готов през 88-ма година, публикуван в сп. Архитектура и подложен на истинско обществено обсъждане с изложени макети за пред шуменци.

Изкопните работи стартирали. Съборили много къщи в центъра и дали на собствениците им панелни апартаменти в крайните шуменски квартали. Тъкмо излели бетона обаче и настъпил 10 ноември.

Каква я мислехме…


Проектът е публикуват в сп. Архитектура, а макетът и градоустройственият план били изложени за обществено обсъждане на “Главната” в Шумен

Заданието включва амбициозна група от обществени сгради — търговски дом, концертен център, банка, поща, хотелски комплекс, ресторант и кафе-сладкарница, подземни паркинги и площади с фонтани.

Изглежда по-амбициозно даже и от софийското НДК.

Градоустройствено обаче проектът звучи логично.

От векове Шумен се е развивал в направление изток-запад по протежение на Шуменското плато и реката. Получили се няколко важни успоредни улици в центъра без директна връзка помежду си. Новите сгради разрешавали проблема като свързвали улиците надземно и подземно едновременно за хора, автомобили и градски транспорт. Щяло да има даже подземни тролеи.


Разрезите показват сериозна денивелация и много трудна вертикална планировка

Изкопните работи били чутовни.


На тази снимка се виждат готовите подземните нива с площада с фонтаните

Архитектурно положението не изглежда толкова обещаващо. Въпреки че сградите са недовършени, бетонните работи подсказват опит за плах български постмодернизъм от края на 80-те с неизменните шапки от медна ламарина на покривите и синтез на изкуствата по стените. Шапките ги няма (строежът е останал до ниво хидроизолация), но синтезът са успели да монтират.


Строежът


И синтезът — до стара сграда…


… и самостоятелно

…каква стана

Днес градът може да се похвали с най-големия изоставен паметник на социалистическия строителен бум, който повече от 20 години доминира панорамата на града.

А можеше да стане шуменския Барбикан...

Снимки от града (с благодарности): Нели Василева

Коментари

 1. Николай (14 септември)

  това трябва да се разглоби взриви и извози,другия вариант,са 80 милиона да се замаскира малко

 2. kliment (15 септември)

  Лелееее, ама то изглежда съвсем като фалос! :)

 3. Cinnamon (15 септември)

  А Нели Василева освен снимки, има и чудесен проект за мястото!

 4. Спас Колев (15 септември)

  @Николай: Монолитно е, така че разглобяването отпада. За останалото си прав.

  Първата работа на инвеститорите в успешно приватизираните промишлени предприятия беше да взривят неизползваемите безумия по площадките. Все някой ден и общините ще започнат да го правят.

 5. Creator (19 септември)

  В днешния ЕКОномически свят на територията на България само извозването и депонирането на 1 тон отпадък е към 40-50 лева.Един кубик стоманобетонни отпадъци са грубо 3 тона.Та в тоя ред на мисли ме съмнява скоро някой да си помисли да бута.Интересно е какво ще се случи с тези мастадонти.Мен лично ме кефят като градоустройство и архитектура,но функционално и социално са напълно безмислени.
  P.S.Втората снимка вляво(корицата на списанието) не е от Шумен ,а от центъра на Карлово който също е реновиран през тези години.

 6. grayscale (19 септември)

  То готово бе. Само да се облече в еталбонд в комбинация с минерална мазилка цвят ‘праскова’…
  Защо не постнахте снимките на макета, публикувани в списанието отдясно на силуетите?

 7. sid (22 септември)

  Така нареченият по-горе “фалос” , ако се завърши по подходящият начин, ще стане доста красива и атрактивна сграда. Някой дали обърна внимание каква панорамна гледка се открива от последните етажи.
  Съжалявам да видя как всичко останало от соца се оплюва, а всъщност всички големи и общественозначими проекти са реализирани точно в този период. От 1989-та насам само се събаря, а се строят още по-абсурдни неща.

 8. олл (29 септември)

  Дрън-дрън, всичко значимо било от соца. Защо не потърсиш информация колко е разрушавано по време на същия соц? Гениите са искали да съборят всички стари сгради от Парламента до Партийния, за да правят комплекси като в любимата им Москва. Около Ларгото е имало много сгради, на чието място са праснати сегашните грозотии. И това са само малко примери. Пък като те кефят толкова много проектите от онова време, направи си доброволческа организация и се заемай с поддръжка, стига само мрънкане.

 9. sid ( 4 октомври)

  Ами ти явно си имаш машина за разрушаване и й търсиш обекти. Пък тия абсурдни сгради са строени от моите и твоите родители по онова време, ако толкова държиш да пикаеш отгоре им, давай. Само преди това погледни какво са направили другите бивши соц държави със тези обекти.
  Всичко друго но не и разрушаване.
  А тук не знаем нищо друго освен да събаряме, и да вдигаме още по абсурдни глупости, на всяка крачка“МОЛ” пълен с китайски боклуци.
  Хич не ни е виновен комунизма за сегашното положение.

 10. ол (13 октомври)

  Твоите родители може и да са ги строили, моите не са и се гордея с това. И както ти казах – давай, прави нещо щом толкова искаш.

 11. sid (13 октомври)

  Не не, взех че се съгласих с теб. Нека да съборим всичко пък после ще му мислим какво да построим. Така мислят повечето българи, та и аз със стадото овце, да не се деля. :))))))))

 12. Георги Руменов (18 октомври)

  Наистина това е един голям пропуск, толкова години нищо не се направи с тази сграда. Както автора каза, ако я бяха довършили, сега можеше да е символ на града.

  Поздрави

 13. mo4 (19 октомври)

  aide be pishene neshto novo ko se skrihte :)

 14. ол (20 октомври)

  Аха, значи ний сме стадото овце, пък вие – умни ми овчарю – какво сторихте за тези толкова години? Построихте новото светло бъдеще?

 15. any (20 декември)

  Страхотна статия! Поздравления на автора! Доколкото знам знам две неща за тази сграда. Първото е, че по смъртта си Иван Сиврев е мислил за тази недовършена сграда, болно му е било и е искал да я довърши. Второто което знам е, че скоро са се появили интереси за завършването и от страна на чужди инвеститори с идея сградата да се превърне в Бизнес център и МОЛ, за което тя е идеална, според думите на Любен Сиврев, с който инвеститорите са се свързали вече. Желая им от все сърце, да завършат сградата и тя да заработи най-накрая, а не да стои като един зарязан паметник на комунизма.

 16. ralev (24 декември)

  откъдето и да го гледам… бая на фалос мяза.

 17. Kosta ( 6 юни)

  Те докато се наканят да я завършат, конструкцията под влиянието на атмосферните условия ще даде фира (ако вече не е и дала)…
  А иначе идеята да се направи нещо по цивилизовано в центъра та да заприлича на град не е никак лоша, да не говорим че като архитектура е доста добре оформено и замислено(все пак не гледайте само кулата, а и околните ниски тела и паркинги).А що се отнася до функционалността,тя е доста по смислена от тази на сегашните молове и казина които за нищо не служат….Все пак в проекта всяка сграда има предназначение и то от обществено значение (търговски дом, концертен център, банка, поща, хотелски комплекс, ресторант и кафе-сладкарница, подземни паркинги и площади с фонтани.)
  Мислили са го хората навремето да има някъв ред,общ архитектурен стил , изглед и удобство,а не като сега първо да построим на всеки квот му е хрумнало в какъвто цвят и стил според настроението си е решил пък после ще мислим има ли комуникации,паркинги и визия……
  Аналогията на визията на днешното строителство е с топлоизолацията на панелките , всеки го е решил в различен цвят и общия изглед е сходен с този на катун…..

 18. Пешо ( 6 септември)

  О, народе! Да се събудим, и да избягаме от това ограничено мислене “За и Против соца”. Сигурно половината от пишещите са твърде млади, за да могат изобщо да бъдат обективни. Все тая! Нима това не е строено с парите на народа, парите и на тези “За” и на тези “Против”? До ден днешен всеки от управляващите плюе в пазвата на другия, а всички заедно в нашите пазви, тези на народа. Позор е толкова вложено, и труд, и пари, и пот, да бъде оставено за сварталище на престъпления и тоалетна за “гражданите”. Наричайте го фалос?! там са се трудили нашите/вашите близки!!! След 20 години ще има още купища такива проекти… има ги и сега. ЩЕ КРАСЯТ ЖИВОТА НА ДЕЦАТА НИ и виновни ще са всички минали по пътя управляващи и тази разединена нация, която сме! Дано някой… някога вземе най-доброто решение за тази “поща”…

 19. Весела Иванова (27 октомври)

  Тази статия и снимките ме върнаха в младите години, когато вече студентка в София се връщах в родния ми град и виждах наченките на това грандиозно замислено строителство. Дано да има повече разумни и родолюбиви млади хора, та да се завърши и да даде по-съвременен и цивилизован облик на центъра на Шумен. Никаква полза от разрушяване няма. Напротив – който иска да го довърши да го стори – това е единственото разумно и логично решение. И дано да стане по-скоро! Стискам палци на свидния ми Шумен!

 20. varg (12 януари)

  Ето ви нещото какво представлява www.youtube.com/watc…

 21. Nasko (29 януари)

  Това нещо няма как да се завърши. Ако беше в София, може би щеше да се намери инвеститор, но в беден град като Шумен е просто невъзможно. Проектите, които се спрягаха в пространството на няколко пъти, бяха само предизборен прах в очите на хората. Никога не е имало реално намерение да се прави нещо с тези сгради.

 22. Anastassiya Alexieva ( 7 юли)

  При посещението ми в Шумен преди две години имах чувството, че съм в Silent Hill.
  Не, това не е негативен коментар, напротив – хареса ми атмосферата на морбидност, скованост – точно в мой стил.
  :)
  П.П. Да, Silent Hill ми е любим филм.

 23. архив (24 март)

  Този бетонен боклук , ако беше бяла държава , досега и спомен да не е останал . Нека младите ,поколение след поколение , гледайки го , да знае в каква безхаберна държава живее !

 24. MS-DOS (16 юли)

  Това чудо , би било супер ако се довърши, градът няма да мяза на декор от филм за апокалипсисът .!

 25. От Шумен (15 юни)

  “…и подложен на истинско обществено обсъждане с изложени макети за пред шуменци. “ Глупости! Нямаше обсъждане! Един макет беше изложен в централната сладкарница на витрината и никакви обяснения! Целият проект и строеж беше ЕДНА ГОЛЯМА ТАЙНА за гражданите. Що архитектурни шедьоври се събориха, за да изникнат тези бетонни недоразумения. Nasko (29 януари) е прав – тоя бетон е заклещен безнадеждно в центъра на града. Разбирам, че коментиралите тук имат някакъв афинитет към архитектура и стил, ала истинският град и икономиката му просто не могат да се справят с точно този план. Управлението на града трябва да се потруди за финансиране по проекти за облагородяване на градската среда, за средства, с които да премахне всички видими следи от този бетон, да ги закрие, зарие, да изчезнат от погледа на човек. Само, че отново ще останат катакомбите на няколоко нива под краката на хората. Ако след десетилетия още има хора в този град, може да си спретнат някакви увеселителни маршрути като в лунапарк.

 26. Nasko ( 1 юли)

  Просто самата идея на проекта е твърде грандоманска за нашите условия. Шумен е беден град, в който дори няма нормален магазин за дрехи. Всичко е китайски и турски боклуци. Дори и хипотетично някой да извади пари и да завърши всичко това, то ще си остане празно, защото, както казах – града е беден. Всичкият тоя бетон ще стои поне още едни 15-20 години минимум в това си състояние. Жалкото е че такива грандиозни суми държавни пари и труд са хвърлени на вятъра. Да не говорим на колко хора са съборили къщите, давайки им по една грозна панелка накрая на града. Интересното е, че това нещо май и не може да се събори, понеже с него ще паднат и всички околни сгради, а дори и да стане, резултатът ще е огромна яма в сърцето на града. Може би единственият изход е да се започне отнякъде и да се прави докъдето стигат силите. Ако е нужно, дори да се подари на инвеститори, срещу задължение за завършване, макар че не знам дали и при тоя вариант някой ще се навие.

 27. Varg (12 юли)

  Хаха кой направи градът ни беден ?-комунизма или демокрацията.
  Кой е виновен,че младите и умни хора бягат от Шумен-комунизма или демокрацията?
  Срамота е че завършен проект на 80 % не можаха за 30 години да го довършат.
  Колкото повече години минават Шумен се превръща с делиорманско село.
  Ако този проект беше завършен ние щяхме да се наредим до всички останали красиви европейски градове и в топ 3 на българските градове,но вместо това всеки българин окраде кой повече кой по-малко каквото можа и резултатите са видими.
  Хората са казали-акъл море глава шамандура.

 28. silvia (14 октомври)

  ако има жение има и начин

 29. Varg (24 ноември)

  Ето какво представлява www.youtube.com/watc…

 30. Varg ( 4 февруари)

  И още архивни кадри
  2013 г.
  youtu.be/rloJvvLF

  2015 г.
  youtu.be/lQJsTXJGuJQ

 31. Робин - на Батман приятелчето (26 септември)

  Продайте го на Батман (Брус Уейн).Преименувайте гр.Шумен на гр.Готъм Сити.След това Батман ще вложи средства в КТА Мадара където ще започне производство на Батман мотоциклети,коли,летящи устройства…и Готъм Сити (Шумен) ще процъфти.Брус Уейн ще нанесе офисите на фирмите си в тази бетонна кула от която преоблечен и маскиран като Батман ще скача когато си поиска.Разбира се на Брус Уейн ще има нужда от имение над града и за тази цел ще купи шуменската крепост и ще я реставрира като замъка Уейн.

 32. Срамота ( 3 април)

  Като ви гледам коментарите наистина си залсжавате да живеете в кочина. Сградата е с уникални дадености и може да бъде възстановена и достроена. Планът и със сигурност трябва да се осъвремени. Но какъвто е акъла на повечето коментиращи, такъв е и на управляващите. Регенерати и национални предатели.

 33. Людмил Койчев (31 януари)

  Донякъде съм съвременник и помня старите сгради на мястото на строежа-те бяха в хармония и композиция със старите къщи по улица “ Казанджийска” ,а тази сграда е продукт на “ СОЦА” и ако питате архитект ще ви каже ,че не се вписва с околните стари къщи -това е РЕАЛНОСТТА

Коментирай

 1. То е за защита от спам и ако го виждаш, нещо не е наред с браузъра ти

Категории