Телефонната палата vs. Лувъра

от Жана Стоилова, 16.09.2010 | 14 коментара

Скоро прочетох интересен материал във в. Капитал за неуспешния опит да се продадат имоти на БТК — били ипотекирани в полза на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол, така че продажба засега е невъзможна. Замислих се за телефонната палата на ул. “Гурко”, която също била ипотекирана.

Почудих се ако някой някога я купи, за какво може да я ползва?

Освен че е в центъра, сградата е и на известния архитект Станчо Белковски. Той е спечелил конкурса, обявен за проектирането ѝ, като един от доводите на журито бил добрата конструкция, позволяваща големи свободни пространства.


Снимка от макета на арх. Белковски и мотивите на журито.


Разпределението на партера — вижда се колко са големи залите и как в тях няма свободностоящи колони, които да пречат (на погледа, на разполагането на мебели, на движението на хора, дори на евентуални експозиции).

И във връзка със скорошния конкурс за „Български Лувър” се чудя, ако толкова ни трябва музей, не е ли по-добре да се направи в сграда, в която ще са необходими минимални преустройства, вместо в бивша учебна сграда със стаи и кабинети?

Между другото, какво става с резултатите от конкурса?

Коментари

 1. Todor (16 септември)

  Срокът за избор на проект за строежа на съвременния музеен център в кв. 500 на столицата се удължава до 17 септември. www.sofia.bg/pressec…

 2. eva (16 септември)

  “Сред челната десетка е проектът на арх. Стефан Добрев, творецЪТ, който преди няколко години категорично спечели конкурса за преустройство на Националната художествена академия, която се намира в съседство с територията, на която ще бъде оформен съвременният музеен комплекс.” в-к класа

  е, питам при тази пълна конфиденциалност, как точно това става ясно?
  иначе телефонната палата си има потенциал…ама, кой да се сети освен whata.

 3. Стефан (16 септември)

  Аз имам друго питане…,а защо български “Лувър” и къде тук е сравнението-Лувара, като сграда, като прилежаща територия, като история, като колекции, бюджет….кое сравняваме?
  И защо изобщо всичко се побългарява, толкова ли е трудно да се измисли ново? Нима внимание се привлича с “копиране” а не с иновация!

  БГ Лувър (Исторически музей)
  БГ Стоунхендж (Перперикон)
  БГ Лас Вегас (Алея първа – Варна)
  БГ Манхатан (Острова във Варненското езеро)
  …….

 4. gradinko (16 септември)

  Само трябва да я секвестираме в полза на народната власт.

 5. Ина (16 септември)

  Интересно е, че журито в конкурса за “Българския Лувър” заседава повече време, отколкото бе дадено на проектантите… няма подобна наглост.
  По темата – телефонната палата наистина е много подходяща за музей, макар че не оговаря на мащабите на грандиозния замисъл за музеен комплекс “Български Лувър”. И тъй като при нас всичко става много набързо, така и не стана ясно кога бяха обществените дискусии за бъдещото развитие на музеите у нас, при които да бъдат дадени подобни градивни предложения. В Abitare Talks беше представена концепция на министерството, която трябваше тепърва да се обсъжда, нали?
  Аз все още не съм убедена, че имаме нужда от голям музеен комплекс, звучи ми доста тоталитарно – карето на властта, карето на музеите, … Много по-логично е музеите да са дисперсно разположени, интегрирани в средата, допринасящи за нейното по-цялостно възприемане, а не да са струпани и хората да минават транзитно през някакви изложби.

 6. gradinko (16 септември)

  @стефан

  БГ Лувър (Исторически музей)
  БГ Лавър (Син сити)

 7. Creator (16 септември)

  Тя хубаво е подходяща ,ама нали е частна собственост пък и ипотекирана?Иначе макар и да е една от хубавите сгради тя градоустройствено не е “представителна”.Натисната е от колите и хотела срещу нея.
  Иначе въпросния Стефан Добрев “облъчва” с някакви скрити презентации + “възмутителни възражения” (тва къв мозък трябва да си да ти хрумне) относно неговия проект и конкурса.Всичко това гарнирано със обществени идеали ,призиви за обществено обсъждане и лек съказъм към министерството. На всичкото и отгоре ги праща по и-мейл на останалите участници като е взел адресите им от самия конкурс :)

 8. emo (17 септември)

  “Situaciq. Gradoustroistveno-mnogo dobre…” textyt e strahoten

 9. Milla (17 септември)

  Винаги ме изумявате как изкарвате някакви чертежи и планове от преди 100 години..
  А защо не участвахте в този конкурс, вие или в екип с други архитекти? Не ми е много ясно как се сформират тези неща, но очевидно не ви липсва адекватно мислене.

 10. Creator (17 септември)

  Вече има излъчени победители:
  dnevnik.bg/bulgaria/…

 11. Milen (17 септември)

  Като участници в конкурса за Софийски “Лувър”, NAB Architects присъствахме на обявяването на резултатите. Публикуваме снимки от класирания на първо място проект No.4.
  Сега няма да коментираме нищо, защото все още изучаваме проектното решение.
  Публикуваме този проект, преди дори да сме направили това с нашия, защото мислим, че ще е интересно за всички колеги архитекти … и участвали … и не …

  Извиняваме се за качеството на снимките, но на събитието имаше повече, … много повече … , журналисти, отколкото участници – конкуренцията и блъскането за достъп до информацията беше жестока!
  nabarchitects.com/fe…

 12. Anna (17 септември)

  Преди два месеца и нещо един колега ми каза, че този конкурс ще се спечели от Георги Бачев.
  Георги Бачев е женен за Багряна Тотева, те са една фирма.
  Това, което чета в Дневник, че ако първопремираният проект не отговаря на условията, то договор ще се сключи със следващият в списъка ми навява едни предчуствия, а на вас?

 13. ms (18 септември)

  Ако сте решили да отделите малко време и да разгледате подробно и задълбочено целия проект (има линк в един от по-горните постове)- планове, фукционалната схема, потоци, връзки м/у нива и различни по предназначение зони … – и ако сте се занимавали с архитектура под някаква форма, няма как да не забележите, че предложената от победителите организационна схема е доста объркана. А точно това за един музей, е много важно! Друго, което прави впечатление, е липсата на обединяваща, водеща идея. За този проект е много трудно да се посочи кое е уникалното, интересното, специфичното … за точно този контекст и за точно такова предназначение. Предложението, макар и опростено, остава безлично.

 14. Creator (18 септември)

  Как пък реши от толкова малко снимки ,че схемата му е объркана?Виждам обаче ,че нарушава едно от условията – главен вход от сегашния на НХГЧИ и заведение с 24 часа достъп – ама може и мен да ме лъжат снимките.По задание двора не беше ли и покрит?За добро ,или за лошо проекта не грабва с нищо друго освен ,че има минимална намеса.

Коментирай

 1. То е за защита от спам и ако го виждаш, нещо не е наред с браузъра ти

Категории