От последните 10 дни: Sofia Architecture Week, конкурсът за Алея първа, Варна и скандалите около къщата на Фингов

от Анета Василева, 13.11.2009 | 6 коментара

Поредната порция неща, които ни впечатлиха напоследък, е чисто българска.

Sofia Architecture Week

За архитектурната седмица, организирана от списание 1, мислехме да пишем специален пост. Все пак тази година събитието беше учудващо масово и обхвана май-май всички поколения – от студентите (виасаджийския workshop във вътрешния двор) до... хм, майсторите на строителния бум (в изложбата на моста на НДК, която все повече отчитаме като поучителна, а не като грешка).

Даже туитвахме наживо от лекциите, с риск да си прогоним Twitter-аудиторията. Е, изтърпяха ни.


Една от лекциите в Биологическия факултет (бяха в много яка зала впрочем)

Междувременно, докато се чудехме за поста, от списание 1 ни поканиха да си споделим мислите и чувствата за SAW. Споделихме ги. Ще излязат в следващия брой.

И тъй като засега окуражаваме флирта на медиите с блоговете, приехме и поканата на списание Abitare — SAW през очите на WhATA (с друга статия, разбира се). Така че, скъпи читатели, постът отпадна.

Мнението ни за това, което видяхме (пропуснахме събитята в Склада), е че нещата бяха добре организирани, без фрапантни гафове и проблясъци на гениалност.

Повече снимки има във Facebook, разбира се.

Има нещо гнило във варненските медии или казусът Алея първа

От сложните скандали около ПУП-а за крайбрежната зона във Варна, неясната сделка за прехвърляне на земя и обявения през септември архитектурен конкурс с изключително кратки срокове и високи показатели на застрояване, гледахме да се дистанцираме досега.

Не ни бяха ясни изходните данни, така да се каже, но уважаваме правото на гражданското общество да изказва мнение и по принцип подкрепяме всяка форма на дебат за архитектурни начинания. Включително и чрез участие в съмнителен по принцип конкурс, нарушавайки условията му, с цел да изразиш мнение не чрез думи, а чрез архитектура (Браво, Павел)

Но! Вчера попаднахме на декларация във варненския вестник Черно море, която ни остави без думи. Журналисти от региона, (представители на местни и национални медии), изразявали неодобрението си по повод протестите около Алея първа и, тъй като държали на професионалното си име, нямало да занимават обществото с дребнотемие и с проблеми, които нямат нищо общо с гражданското общество и с безкористните каузи.

Моля!? Я пак? Наистина има нещо гнило в тези медии...

Петиция за спасяването на къщата на Фингов

И като е тръгнало на скандали, събитията около къщата на Фингов предлагат още един, много качествен. В предишен пост писахме за плана за преустройство на този паметник на културата, който с право разбуни духовете.

Преди няколко дни получихме и мейл от няколко места с петиция за спасяване на къщата на Фингов. Почувствахме се длъжни да публикуваме линка най-малкото защото разкрива по-подробно историята около апетитния имот.

А и защото зад петицията стои инициативен комитет, в който видяхме някои от най-уважаваните имена в София на тема опазване паметниците на културата и тяхната история. Същите тези хора помогнаха на който поиска да стане модерен и да организира някоя и друга изложба с архивни софийски снимки по повод 130-годишнината от обявяването на София за столица.

Така че четете внимателно.

Коментари

 1. Еленко (13 ноември)

  Е хубава работа.

  Поставете се на мястото на средностатистическия си читател (като мен), който отваря публикацията да види за едно от малкото архитектурни събития в България... и вижда, че планирате да пишете нещо, но по списания.

  Моля ви, не се продавайте на списания. Пишете както си пишете тук, а за тях специално и отделно. Списанията така или иначе изискват друга форма на текста.

 2. mok (13 ноември)

  Я, колко интересно! ТИМ са си купили малко варненски журналисти? Понякога пък е забавно да четеш изявленията на някакви дупедавци, в които лижат нечии подметки за жълти стотинки. Направо вече ми се повръща от цялата тази история. Извинете ме за острия език, но колкото повече неща научавам около случая, толкова по-червива излиза работата..

 3. Павел (13 ноември)

  Мерси Анета. Ето и проекта на победителя Стефан Добрев – според мен също едно добро пожелание за развитие. http://www.stefandobrev.com/projects/varna.php?lineHeight=668?lineHeight=858

 4. valkoto (14 ноември)

  Поздравявам ви за успешното участие във флирта на медиите с блоговете, но съм съгласна и с Еленко. Докато си флиртувате с медиите и ни насочвате да почетем вашето мнение в тях реално ни губите в блога. Сигурна съм, че е трудно да се напише за едно и също нещо по три различни начина и да се губи време, но предполагам, че поне бихте могли да пуснете линк към това което ще излезе в списанията или нещо подобно.

  А това с варненските журналисти определено не звучи добре и сигурно са били и финансирани, за да действат така, но това което мен ме впечатли първо беше, че се жалваха, че начина, по който са се свързвали с тях е почти издевателство и др. подобни. Така че сигурно и тази момента си има друга страна.

 5. Анета (14 ноември)

  @Еленко, @valkoto, ок, предаваме се :) Ще има пост за SAW

 6. Студент в чужбина (14 ноември)

  Наскоро разгледах интерактивната версия на новия градоустройствен план на София. И ми направи впечатление че хубавият квартал около Докторската градина е набутан в зони Ц2 и Ц3. Не че може да се намери кой знае колко информация в нета, но според Строителство Градът “ В тези зони максималната плътност на застрояване е от 60 до 80 процента за Ц2, максималният коефициент на интензивност е от 3.5 до 5 за Ц2, озеленяването трябва да е минимум 20-30 за Ц2 и 40 за Ц3.
  ..” По отношение на допустимата кота корниз няма ограничения, но тя се определя в зависимост от ширината на улиците, съществуващите сгради и отстоянията между тях. Небостъргачи не биха могли да се изградят. Застрояването е сключено, почти никъде няма свободно стоящи сгради, като цяло се цели да се постигне общ корниз на кварталите.”
  Хайде някой който е наясно с градоустройството в България да ми обясни каква е логиката в квартал пълен със свободностоящи, 2-3 етажни паметници на културата да се предвижда сключено застрояване на 80%? 80%?! Че това поне е плътност само за индустриални зони, или поне така са ни учили... Изобщо какво ще стане с тоя квартал и тия неукрепени гредореди, като някой почне да дълбае до тях 10 метрови изкопи..?

Коментирай

 1. То е за защита от спам и ако го виждаш, нещо не е наред с браузъра ти

Категории