Три къщи, три съдби

от Анета Василева, 23.10.2009 | 25 коментара

Ако си мислите, че можем да въздишаме носталгично-романтично само по износени соц сгради, лъжете се. И по старите къщи от царско време въздишаме като се сетим. Носталгията е в кръвта ни, романтиката ни е първа дружка, а подобни къщи ни карат да мечтаем за следобедни соарета, бялото сладко на Мара Белчева и автомобила на Буров. Честно.

Напоследък три видни къщи от тази златна епоха привлякоха общественото внимание, всяка по свой си начин.

Къщата на Яблански — оцелялата

Къщата на жълтите павета отдавна боде очите — на инвеститорите с апетитния си парцел; на медиите, които от време на време се присещаха за нея на връщане от някой парламентарен контрол; и на пазителите на стара София с драматичното саморазрушаване, на което беше подложена през последните години.


Къщата на Яблански преди началото на реконструкцията

Преди известно време обаче около къщата се появи скеле, истинска архитектурно-строителна инфо табела и слухове, че май ще бъде спасена.

Действително, тече сериозна реконструкция, къщата се укрепвала, а не се събаряла зад фасадата (спокойно), а оригиналните гипсови орнаменти и всички декорации уж се възстановявали съвестно (чуваме), при това с помощта на австрийски възпитаник и под зоркото око на НИПК.


... и сега. Боядисана в жълто

Та къщата на Яблански ще оцелее. Само жълтата боя по фасадата още не я разбираме, но се надяваме да е временно умопомрачение. И да не се повтаря.

Къщата на Сан Стефано 6 — с неясното бъдеще

За тази къща писахме отдавна. Тогава по младежки въздишахме кой може да я е оставил безстопанствена на това чудно място.


Тази ни е една от най-романтичните къщи в София

Е, собственикът стана ясен съвсем случайно покрай сочен скандал с банда измамници с недвижими имоти. И тази къща била в списъка им за крадене. За щастие навременна реакция на органите на реда спасила ценния имот, притежаван, както се оказа, от шефа на Лукойл Валентин Златев.

Отдъхнахме си. Такава ценна сграда и бадева да бъде продадена от злосторници зад гърба на горкия собственик.

Само не разбрахме как по-точно е “спасена” къщата, при положение, че законните собственици очевидно нямат намерение да я реновират и поддържат в нормално състояние. С две думи още малко и направо си е заминала горката.

Наскоро минавах оттам и чух едно момченце да казва на майка си: А колко яко щеше да е да организират партито за Helloween Halloween в тази къща, а?


Къщата вече изглежда по-подходяща за Helloween Halloween парти, отколкото за живеене

Според гл. 5 от Закона за паметниците на културата (какъвто паметник тази къща най-вероятно е) всички собственици (на паметници на културата) са длъжни да ги поддържат в добро състояние, а който узнае за повреждане на такъв паметник е длъжен да уведоми съответната община. Даже награда получава. Вестниците и телевизиите, които отразиха скандала с нотариалната измама, явно този закон не са го чели.

Къщата на Фингов на Шипка 38 — обречената

През лятото получихме мейл от читател да обърнем внимание на намеренията на настоящите собственици на къщата на Фингов (която винаги се дава като пример за класически софийски сецесион) да я надстроят с 3 етажа, че и да достроят още една пететажна сграда до нея. Кметът на община Средец бил против, щял да прави кауза във Facebook.

Сори, Георги, пътувахме тогава, не успяхме да влезем в историята.

А то се оказа, че работата е сериозна. Проект за изменение на плана за регулация на имота с горепосочените надстроявания и нови пететажни тела вече е минал на първа инстанция. Подземните гаражи под целия парцел (включително и под къщата ) ни станаха особено любими.


Този двор е обречен според внесения проект за изменение

Засега спираме дотук, защото работата с трите къщи и техните истории тръгна към турски сериал. Но ще хвърляме по едно око и в бъдеще, защото няма нищо по-романтично (а често и по-възмутително) от стара къща в центъра на София и нейната злощастна съдба.

Коментари

 1. Кристина (23 октомври)

  А колко от тези сгради-паметници вече ги няма... Още не мога да повярвам как допуснаха да бъде срината със земята пивоварната “Прошек” на ул. Сан Стефано...

 2. Софиянец (23 октомври)

  На обществото не му пука не само за тези три красиви сгради, но за още стотици такива в София. Трябва да има силен обществен натист върху управляващите, за да се вземат правилни решения за запазването на тези културни паметници. Иначе и те ще последват съдбата на фабриката за бира!! Законът трябва да се прилага най-строго, особено в случаите, когато частни интереси определят бъдещето на подобни сгради, а те не са малко, повярвайте!

 3. Usted (23 октомври)

  Интересно защо къщата ни Фингов не е паметник на културата и ако е – защо се позволява “реконструкция” (колко безобидно звучи само—-)?

 4. to_yo (23 октомври)

  Арх.Илка Дишлиева вероятно има обяснение за жълтата фасада на Яблански, както и за доста други реконстуирани от нея сгради-паметници. Опасявам се обаче, че умопомрачението при нея е перманентно явление и се проявява във всичките й обекти.

 5. Гонзо (23 октомври)

  До колкото си спомням, къщата на Яблански беше жълта и преди и няма да се учудя, ако винаги е била. А след няколко години като я полепи прахта, цветът вече няма да е толкова дразнещ.

 6. to_yo (23 октомври)

  Гонзо, до колкото ми е известно оригиналният цвят на фасадата е охра, но е възможно да греша. Но да, можеше и по-дразнещо да се получи с някоя алуминиево-синьо-стъклена пристройка :), затова няма да мрънкам повече ,)

 7. Йордан (23 октомври)

  Красиви сгради и красиви намерения от ваша страна.

 8. pro (23 октомври)

  Само да обърна внимание, че Helloween е групата, празникът е с “а” ;-)

 9. Wed (24 октомври)

  Хе-хе клубът се разраства;):) Поздрави от Wed:):)

 10. Bobarev (24 октомври)

  Като заговорихте за романтика, напоследък често минавам по бул. Черни връх, надолу към Хемус и се любувам на две подобни къщи. Намират се в два съседни имота, в ляво като се спускаш към Хемус, на 300м от хотела, веднага след Фантастико, обградени от стари кооперации . С огрмони борове пред тях, със страхотни градини, оформени храстчета, кулички.....не знам дали са арх. паметници, но определено изглеждат доста аристократично. Едната е явно по – скоро реконструирана и вечер на приземния етаж през голямата витрина може да се види един чичка седнал на едно старо бюро, със светната настолна лампа и чете или пише нещо( все си мисля, че е поет или писател...а може и пазача да е , но нека си помечтая:). Съседната къща е по – занемарена, въпреки че в двора винаги има паркирал един мутренски джип Mercedez и една грозна тента-шатра е опъната пред къщата......но пък останалото е красиво. Много ми е интересно да разбера нещо за тези къщи...следващия път директно ще попитам чичката.....дано не ме нападне някой питбул от двора;)

 11. Ина Динева (24 октомври)

  Вече има отделно министерство, което трябва да се занимава с културното наследство. Да видим дали Божидар Димитров се интересува и от нещо различно от църкви и манастири.

 12. bogadur (25 октомври)

  Мила ни Ането!
  Спаси поне една стара софийска къща, като си я купиш и реставрираш, за да имаме нагледен пример как точно се правят нещата!
  Ще е жалко ако такъв капацитет като Вас да пилее познанията си само на теория!
  Някой въобще замислял ли се е колко струва спасяването на една стара сграда от мащаба на “Яблански”?!!!? Не става въпрос само за парите, а за идеята как да се СПАСИ архитектурния паметник – да му се вдъхне живот!
  Не знам дали има толкова богат човек който да ЖИВЕЕ в такава къща, така че да стане клуб май не е толкова лоша идея! В краят на крайщата хората наистина ще могат да видят къщата и от вътре!
  С колко други къщи имаме този шанс?
  БЪДЕТЕ РЕАЛИСТИ!!!!!!!!!
  Интересно ми е колко човека са виждали “Яблански” отвътре? Защото ми се струва, че поне от 30 години малцина са влизали и отдавна е станала “Бившото китайско посолство”!!!!!
  НЕ БЪДЕТЕ ЧЕРНОГЛЕДИ ПЕСИМИСТИ!!!
  Една от язвите на София ще е излекувана, без надстрояване или преправяне, а и на данъкоплатците няма да им струва нищо!
  Всеки има право на коментар! Но е глупаво да се мисли за къщите като общо, защото всяка си има свое минало и свое бъдеще! Важно е да помним първото и да се грижим за второто!
  Относно ЦВЕТЪТ на “Яблански”: – Толкова пъти е боядисвана, че тези които помнят оригиналния трябва да са на около 90 години! По време на “Китайците” е била боядисана изцяло в СИВО, за да скрият упадъчния капиталистически вид на сградата!!!
  Преди сто години са имали бои само с натурални съставки, така че фасадата е била охра, а орнаментите бели с лек отенък на охра!

 13. patriciq (25 октомври)

  Замислете се над последния коментар-човека знае какво говори!

 14. Bobarev (25 октомври)

  хм....арх.Илка Дишлиева е съпруга на директора на НИПК- арх. Георги Угринов....интересно :)....но наистина всички сме много радостни, че най накрая тази красива сграда се реставрира, независимо за какво се ползва:) Интериора на клуб-ресторанта ще е на арх.Пенка Станчева и предполагам ще бъде наистина стилен :)

 15. Студент (26 октомври)

  Колкото и да струва запазването на една сграда като “Яблански”, запазването ѝ в първоначален вид е задължение на държавата, но нашата държава, както знаем, не си познава задълженията. Относно така наречената реставрация, мога да кажа само че и в тази област като във всяка друга има различни мнения и течения. Има доста реставратори, които смятат че старите обекти трябва да запазят част от патината си, а не да се изжулват до оригиналните си цветове и блясък. Други реставратори смятат, че обектите трябва да се възстановяват точно както са били. Направеното по сградата “Яблански” е някъде по средата и с това канарено жълто я прави да изглежда доста крещяща, за да не употребя по-силна дума. В това НИПК няма ли експерти по реставрация и ако има, не си ли правят труда да отворят някое друго периодично издание за областта си, то толкова литература се изпечата напоследък и на английски, и на немски...? Както и да е... А ако интериорът е като фасадата, за съжаление “стилен” едва ли ще е думата за него. По-скоро ориенталски. Не ме разбирайте грешно – много се радвам че сградата не е бутната. Така остава надеждата остава, че някога ще бъде възстановена както трябва.

 16. Usted (26 октомври)

  за цвета на къщата на Яблански – ще бъде този отпреди ремонта. Жълтото е само грунд. Личи си по фугите, които се правят в по-бледо жълто – очаква се цветът да е като фугите, откъдето се започва полагането на всеки слой боя :)
  Горе главата.
  Интересно ми е дали ще реставрират и прилежащата постройка и какво приложение би могла да има към клуб-ресторанта.

 17. и още една (26 октомври)

  има още една подобна сграда на “Патриарх”-а срещу спирката на тролеите, посока “Витоша”, скрита зад ламаринена ограда...

 18. градинко (26 октомври)

  Чудесно е жълтото. Българинът е свикнал да живее в калта и ярки, чисти цветове го стряскат. Съответно любимият цвят на бг архитектите е лайняно-бозавото, галено наричано всичко от екрю през беж до охра – цвят без характер за народ без характер.

 19. еl (29 октомври)

  ох градинко, ами да боядисаме някой паметник на културата в розово тогава! Сигурно това ще накара българина да се усеща като че ли не живее в калта! И ако това не е достатъчно за да достигнат фасадите естетическите въжделения на българина може да ги накараме (фасадите) да се превърнат във вертикални градини...само дето в реалността нещата не никнат толкова лесно къде да е както става с “stamp tool”-a в Photoshop-a!

 20. Боян (29 октомври)

  Добре де, г-н Златев като вече се е изръсил толкова пари за тая къща защо не живее в нея??? Не го разбирам... Вероятно живее в некоя грозна къща в Бояна, без канализация, на гадния усоен климат, вместо в тази приказна къща???

 21. Дани ( 6 юли)

  Не се притеснявайте, къщата на Яблански ми е любимата и тя няма да изчезне. Винаги съм казвала че това е моята къща и защо не един ден да не е моя. Тогава наистина ще я направя както трябва – стил и история в едно и всеки ще може да я вижда. А що се отнася до Къщата на Златев прекрасен имот СИ Е НАПРАВО СРАМОТА, като се има предвид че има средствата да я реставрира. Но трябва да имаш очи и сърце,за да го видиш. И да си ЕСТЕТ.
  ГОРЕ ГЛАВАТА ВСИЧКО ЩЕ СЕ ОПРАВИ С НАШАТА РОДИНА!!!
  ПО МАЛКО СЕ ОГЛЕЖДАЙТЕ -ПОВЕЧЕ МЕЧТАЙТЕ!

 22. Дона (14 юли)

  Най-лошото нещо на жълтият цвят е, че где, що се реставрира стара къща- хоп- мацват я в жълто. Аз , лично, много го обичам този цвят, но ако можеше да има и по някоя и друга сграда в други цветове (което ми напомня, че на скоро бутнаха една розовка, точно зад общината във Варна) щеше да е хубаво.
  Втората къща е уникално красива и дано наистина някой да се смили над нея и да има парите и усета (или акъла да помоли за помощ от гледна точка цветовото решение) да й върне живота.

 23. Очевидец (22 септември)

  Искрено се радвам на живия интерес, който проявявате към емблематични сгради. За съжаление, повечето от вас си нямат и бегла представа за усилията и средствата, които един инвеститор влага в един такъв проект.

  Вместо да търсите под вола теле и да се чудите как да окаляте хората, проявете уважение към чуждите пари.

  И в България няма институции… нито да помогнат, нито да навредят, то държава май вече няма…

  Вместо да обсъждате къщата на Яблански, драснете някой коментар за сградата на НИПК… И тя е паметник на културата!!!

 24. Цветелина (25 януари)

  www.trud.bg/Article….

 25. Илина Техова ( 4 февруари)

  Ами хайде, на който му пука, по една маламашка и там, или да се съберем да се допитаме до адвокати и да действаме, на държавата не и трябват къщи, но не и трябват и национални разправии, а и помислете, няма ли закон за паметниците на културата и от страна на Европейският съюз? Хайде някой юрист да се застъпи или ние да се хванем замислете се колко хора сме ще съберем по 2 лв и ще платим на юристите а ако сме повече можем и нещо повече да направим, но на никой не му стиска да се вдигне, нали? Сами решаваме да не защитаваме правата си, нашите и на страната ни, крием се като мишки и анонимно не спираме да обиждаме и да търсим виновни, ако някой има интерес оставям данни готова съм да съдействам
  diztehova.eood@abv.bg

Коментирай

 1. То е за защита от спам и ако го виждаш, нещо не е наред с браузъра ти

Категории