Пренареждане пред паметника на Съветската армия

от Николай Ангелов, 14.10.2009 | 10 коментара

Преди няколко седмици писахме, че ще участваме в една изложба с картинките и думите от поста Захарна фабрика: пропаганда хип-хоп. И изложбата взе, че се откри.

От няколко дни пред паметника на Съветската армия се мъдри строително скеле с опънати постери от винил и ще стои там до 8 ноември.

Мероприятието се нарича “Пренареждане” и е част от Sofia Architecture Week. Участват 16 архитекти и дизайнери. Всеки показва как би променил нещо в София.

Има както крайно позитивни решения (в които София става утопичен зелен град, с многоетажни паркинги и разходки край реките), така и иронично-саркастични (които намират приложение на дупките и неправилно паркиралите коли).

Жанрът е трудно да се определи — някои неща могат да минат за арт упражнения, други за плакати с виц, трети за архитектурни опити.

Когато се оправи времето, наминете, ако имате път. Само да не е вечер след 8, че лампи няма.

Коментари

 1. mok (14 октомври)

  Интересно ще да е, ще трябва да се види. Дано обаче да има повече конструктивни предложения, отколкото майтапи с недостатъците на столицата, в противен случай едва ли ще се приеме сериозно.

 2. йо-йо (15 октомври)

  който не знае фотошоп да се учи, що само колажи, няма проекти. то с колажи графични дизайнери да бяхте зели по-интересно щеше да е да покажат визии и идейки.. изложба с яки проекти искам :( ама няма

 3. Creator (15 октомври)

  Йо-йо тоя ВИАС ти е промил мозака.Изложбата е на тема идеи – не проекти.Ти как си представяш проекта за промяна на София – в колко чертежа и в къв мащаб?Или си го представяш във визуализации със много цветя , веслеи хора и паркирани Ауди Q7 и S-класи?

 4. Не-ВИАС (16 октомври)

  Ами аз ВИАС го познавам отдалече и за малко, но съм съгласна отчасти с мнението на Йо-Йо. За представянето на една архитектурна идея не е достатъчен един шареничък колаж. Изобщо тия неща са ми някак твърде “куул”. Добре ще седят в списание от типа на 1, ама иначе архитектурата в тях никаква я няма.

 5. йо-йо (17 октомври)

  ух, :) ВИАС за мое щастие не е повлиало на мозъчното ми развитие, истина обаче, че промиват мозъци, ако съдим по достиженията на ДА-ВИАС :) иначе мнението си е мое, на мен ми се гледат добри проекти и добри реализации, ако на вас ви харесват колажи – хубаво, но не е достатъчно, за да се нарече архитектурна изложба

 6. maria (17 октомври)

  Аз мисля, че на тази изложба проблемът и не е в “неархитектурните” колажи, а в “архитектурното” и ситуиране и композиране.

 7. цветомир (17 октомври)

  Изложбата е стабилна, и вятъра го доказа! Жалко, че Архитектурната седмица се откри на Моста на въздишките. Ще се помни дълго време, ще се диша-въздиша тежко.

 8. куратора - обесен на скелето ( 1 ноември)

  MOK-> ако целта на изложбата беше да се приеме на сериозно – нямаше да е там, на това място , представена по този начин, в този фотоколажен формат, с тези участници....
  йо-йо -> без хората да имат визия какво и как искат да променят, яките проекти ще останат само в твоето въображение. Изложбата не е архитектурна и не е насочена към архитектите и дизайнерите, а към обикновения “юзър” на града.
  Не-ВИАС-> не знам защо хората търсят в тази изложба да видят АРХИТЕКТУРАТА? Тя архитектурата или я има наистина или я няма. Какъв е смисълът да се правят “смислени” архитектурни изложби пък после всички да продължават да бълват пошла архитектура? Явно не си забелязал(а) , че най-харесваните от теб проекти имат перфектни визуализации( фотоколажи). Не случайно е избрана тази форма на представяне на идеи, защото тя най-директно въздейства и предава послание. Хората ги боли к... за архитектурни проекти!!
  йо-йо-> истинската архитектурна изложба се случи малко преди тази , която аз не бих нарекъл архитектурна. Там на моста на влюбените бяха показани много архитектурни реализации – дано са те впечатлили повече!
  www.vesti.bg/?tid=20
  Maria-> проблемът не е само в архитектурното ситуиране. Проблеми биха могли да се търсят в :
  -ограничаване на площадката на скейтърите
  -липса на осветление
  -недостатъчна визуална комуникация
  -използване на трудно рециклируем материал( винила)
  -неразбирането на целите и замисъла на изложбата дори от някои от авторите – различното ниво на владеене на фотошоп – -
  и куп други недостатъци, които лесно могат да се посочат.

  Аз организирах и курирах изложбата и направих каквото можах – въпроса е всеки от вас дали прави достатъчно и дали дава всичко от себе си когато прави “АРХИТЕКТУРА“та?

 9. йо-йо ( 2 ноември)

  о куротароре :)
  тази изложбата на моста на влюбените с “яките” проекти, е – мерси.
  хаха тежък е изборът – колажи или реализирани мутробароци... мисля, че и двете събития са под един ореол – софия архитектурна седмица... а добре, на някой да му е хрумнало наистина да направи изложба с хубави български проекти, реализирани и изпълнени както трябва.. ?

 10. brumbar ( 9 ноември)

  някой нали мрънкаше за изложба с качествени проекти:
  www.sofia2020.bg/ind…

Коментирай

 1. То е за защита от спам и ако го виждаш, нещо не е наред с браузъра ти

Категории