От последните 10 дни: Пристройка, архитектите в киното и последният брой на Abitare

от Николай Ангелов, 2.04.2009 | 9 коментара

Ето го и поредният компот от неща, които ни впечатлиха напоследък:

Нова пристройка до бивша мандра

Това е бивша селска мандра в Англия, преустроена в къща. Интересна е новата пристройка до нея, която сякаш винаги си е била там, макар че е с доста нетрадиционен детайл.


Пристройката е вдясно. На първия етаж има кабинет, на втория — две бани и топла връзка със старата къща. (Photos: James Morris via Arch Daily)


Привечер, светеща отвътре, пристройката изглежда доста модерна с тази раирана фасада


Банята

Детайлът на фасадата е изненадващ. На пръв поглед изглежда, че това е стандартна стъклена стена с дървени жалузи отпред. Но всъщност не е така — цялата стена е от редуващи се ивици дъб, между които има дебело стъкло на лепени хоризонтални пластове. Отвън и дъбът, и стъклото са груби, а отвътре — фино изгладени и напаснати.

Дъските са рязани и сушени на място по традиционна технология.


Отвън дъбовите дъски и стъклените ивици са доста груби (вляво). Отвътре са изгладени. Между дъските и стъклото има гумена изолация

Тази къща е пример как без буквална имитация (все пак такова редуване на ивици дърво и стъкло няма в традиционните къщи) и с модерен, макар и нискотехнологичен детайл, се постига отлично съжителство на старо и ново. Много пъти сме повтаряли, че сме за интерпретацията, а не за имитацията. Е, тук подходът е точно такъв.

***

Топ 10 архитекти в киното

В един коментар наскоро читателят ни Бобарев предложи да напишем пост за архитекти-герои във филми. Идеята ни хареса. Миналата седмица обаче случайно попаднахме на точно такава статия. Така че, Бобарев, хората са го написали преди нас, даже и класация са си направили.

Първите 3 места:

 1. The Towering Inferno (1974). В ролята на архитекта е Пол Нюман
 2. The Black Cat (1934). Страховитият Борис Карлофф като архитект-модернист (играл е и Франкенщайн, да)
 3. Dead of Night (1945). Марвин Джоунс в психария в селска къща.

Нито един от филмите не сме гледали. Гари Купър в ролята на Хауърд Роарк от “Изворът” (за книгата писахме) е едва на 6-то място.

Липсва Джъд Лоу с онзи як офис от Breaking and Entering. Липсва и Коста Цонев в ролята на романтичния архитект самотник, антипод на архитекта-кариерист Георги Калоянчев (забравих как се казваше филмът). Кой още липсва?

***

Третият брой на списание Abitare

Abitare излезе с брой за соц паметниците — за Бузлуджа, за мавзолея, за паметника пред НДК, за паметника в Шумен. Темата е хубава, макар че вече започна да става банална. Много са хубави и снимките.


Паметникът “Създатели на българската държава” в Шумен

Обаче от заядливото интервю с Валентин Старчев (автора на паметника пред НДК), от нищо неказващия текст на Благовест Вълков (преподавател в УАСГ), от претенциозния комикс на Георги Господинов и Никола Тороманов (и на двамата обикновено се кефим), честно, не разбрахме каква е позицията на списанието, освен да покани хора, които да пишат нещо за паметниците. Някой да помогне?

Коментари

 1. Creator ( 2 април)

  И аз като видях темата на Абитаре се зарадвах макар и вече да се превъртя доста пъти.Като се зачетох обаче видях само снимки и ,че мавзолея е строен за по-малко от седмица :( Иначе Старчев според мен вече не може да даде свястно интервю заради многото и масови нападки срещу паметника през годините – във всички интервюта с него усещам само оправдания и тъга макар и скрити , а най тъжното е че няма обективна причина да е така.
  Къщата е много добра и аз и се зарадвах като я видях миналата седимца ,обаче не бях обърнал внимание на хитрия детайл /или съм разсеян или глупав :)/

 2. Mok ( 2 април)

  Детайлът на къщата е НОМЕР 1. Изпълнен е чудесно (ако се съди по снимките), а идеята е новаторска. Не бях виждал стъклото точно по този начин използвано досега.

 3. Bobarev ( 2 април)

  :) Радвам се че ви хареса идеята!:) Класацията,която сте открили е яката класика...нито един не съм гледал разбира се и аз, някои само съм ги чувал..трети тотално неизвестни за мен, но пък с известни актьори:)
  Хайде малко да осъвременим и update-нем класацията?:) Безспорно Breaking and entering е първото , за което всеки ще се сети, а гледали ли сте комедията от преди 10 години с Матю Пери Three to tango?:)...свежа,за архитект, който е принуден да се прави на гей ,за да не провали възлагането на проект:)
  www.imdb.com/title/t…
  -Because I Said So – лигавичък, леко изнервящ филм,т.к прекалено много говорят майката и трите и пораснали дъщери във филма, но пък едното от двете гаджета на едната дъщеря е архитект, скучен, но с много хубав апартамент..е,вярно че не е главния герой,но все пак:)
  www.imdb.com/title/t…
  – Californication – мое любимо сериалче с Дейвид Духовни, малко вулгарно, но много забавно:) Любимата на героя е архитектка, и в първите сезони живееше в много хубава къща:)Много харизматична мацка:)
  www.imdb.com/title/t…
  За други не се сещам сега...ама ще добавя...има още:)

 4. Валери Гюров ( 2 април)

  статията в Абитаре наистина повече документира, отколкото да показва позиция или решение. Но все пак е хубаво, че я има – най-малкото заради снимките.
  Дискусия за паменика 1300 години тук:
  provocad.com/?p=691

 5. Bobarev ( 2 април)

  .. а аз по темата с паметника вече се изчерпах от писане....едно ще кажа – много си е хубав,много модерен, европейски, прогресивен и т.н само да се стопанисва както трябва;)

 6. Mo4 ( 2 април)

  tka sega…

  detaila…... zimata malko zor,anglia ne e 4ak tolkova studeno , no ste e trudno :)

  pametnika-da se boiadisa i gotovo,rozav !

 7. Кирил ( 4 април)

  Относно класацията на филмите, внимание заслужава филма Le Mepris с Вила Малапарте в главната роля ;) – http://morphocode.com/blog/2009/04/02/3-2-1-action-villa-malaparte/

 8. mok ( 6 април)

  Между другото – този сериал Californication не го знаех, но ако е същото за което си мисля – има и пълнометражен филм на име California – пак с Дейвид Духовни. В него участва още един “кандидат-архитект” :Р – Брад Пит.

 9. Bobarev ( 8 април)

  Съвпадение- нямат нищо общо филма и сериала;)

Коментирай

 1. То е за защита от спам и ако го виждаш, нещо не е наред с браузъра ти

Категории