От последните 10 дни: Малката русалка в Китай, Жан Нувел в Лондон и новият мол Сердика

от Анета Василева, 26.03.2010 | 10 коментара

Последните седмици бяха много забавни — политически скандали с пикантен привкус, икономически кьорфишеци и за капак новия Big Brother Family.

Ние ще добавим малко шопинг и архитектурни клюки в поредната порция от рубриката От последните 10 дни — за нещата, които са ни впечатлили напоследък.

Статуята на Малката русалка тръгва от Копенхаген за Китай


Photo: Jens Panduro/AP

Прословутата статуя, която е нещо като емблема за Копенхаген, се мести за пръв път от създаването си през 1913 г., за да бъде изложена в датския павилион на шанхайското Expo 2010. Новината се появи дори по българските телевизии още сутринта.

Историята обаче започва по-отдавна и си струва да се разкаже.

През 2008 г. нашите любимци от датското архитектурно студио BIG (миналата година взехме интервю от създателя им Бярке Ингелс) печелят конкурса за национален повалион на Expo 2010 Шанхай.


Проектът на BIG


Павилионът в строеж. (Photo: via designboom)

Проектът представлява усукана рампа, в центъра на която слагат парче оригинална Дания — басейн с 1 милион литра вода, донесена от пристанището в Копенхаген, и статуята на Малката русалка в средата му. Истинската статуя. А целият покрив-рампа на павилиона става голям обществен паркинг за отдаване на велосипеди под наем — колко умилително и по датски — с които посетителите на изложението да разгледат останалите павилиони.

Така Китай получават the real deal — и без това имат достатъчно фалшификати, казват от BIG.

Естествено, одобреният проект скандализира общественото мнение. Стига се и до датския парламент, където местната националистическа партия иска да се приеме специален закон, забраняващ местенето на Малката русалка. Архитектите даже участват в пледоариите (нали това беше думата). В крайна сметка депутатите пускат статуята да замине за Китай.

Интересно какво би станало, ако някой тръгне да мести гроба на Незнайния войн за Биеналето във Венеция примерно.

Жан Нувел проектира за пръв път в Лондон, за начало летен павилион

Всяко лято от 2000 г. насам любимата на принцеса Даяна и лондончани The Serpentine Gallery, разположена насред парка Кинсингтън, прави временен павилион, проектиран от различен стархитект. Досега са се изявявали и Рем, и Заха, и Франк Гери. А миналата година наред бяха японците от SANAA с един наистина много изящен и поетичен жест.


Павилионът на SANAA. (Photo: Iwan Baan)

Тези павилиони стават хип място за лятото, там се организират арт и светски партита, а вестниците се тревожат дали тревата се поддържа добре.


Проектът на Жан Нувел. (Photos: Ateliers Jean Nouvel)

Е, тази година е ред на Жан Нувел (който наскоро изнесе лекция за музеите и в София, на Abitare Talks). Павилионът му изглежда, че ще е постмодерен, много червен и в никакъв случай незабележим. Типично по френски.

Отвориха мол Сердика в София

И накрая софийското Културно събитие на миналата седмица — отвори врати и гаражи най-големият мол в града, в страната, а някои казват, че и на Балканския полуостров.

Няколко бързи впечатления:

 • Голям е. И е наистина мол като тези, които сме виждали в Берлин, Виена, Щатите (досега нямахме такъв). И може би точно заради това изглежда по-“народен” в сравнение с предшествениците си (в сравнение с него молът на Хемус си е направо елитарен).
 • Гаражите не са под земята и се проветряват естествено, нямат стени, а само ниски прегради.
 • В нашенските молове досега нямаше магазини на по няколко етажа — със стълба вътре в самия магазин.
 • Нямаше и вериги (в този мол вече си имаме Peek and Cloppenburg), които да препродават цял куп известни марки, подредени като в соц магазина Валентина. Наистина изглеждат евтино така и не притесяват чичковци и лелки да оглеждат просто панталони и пуловери, без значение, че на тях пише D&G.
 • Е, има и много лъскави магазини, не всичко е Валентина, споко.
 • Няма кино.
 • Няма Capasca.
 • Заведенията са малко за толкова голям мол.
 • Има 2 книжарници и симпатично магазинче за вестници и списания — като на летище.

За архитектурата и интериора няма (смисъл) да говорим. Може би по-нататък ще напишем нещо по-задълбочено.

Коментари

 1. Алекс Димов (26 март)

  Аа, има. В първия МОЛ във Варна има два магазина на две нива с вътрешна стълба, даже единият има и асансьор. Е, пък ние си имаме едно голЕмо зелено :) ... и Биг Брадър Семейство...

 2. Digital Rebel (26 март)

  Китайците си умират по русалки и малки изродчета – колкото съществото е по-странно, толкова повече кеф отвътре!
  Добре, Малката палава русалка няма ли да се върне, нали това Експо си има начало и край? Едва ли е за вечни времена там, пък и този резервоар с 1 млн литра вода – ще стане жабунярник!

 3. градинко (26 март)

  Ние пък ако им бяхме занесли The Heptagonal Quint-o-cock, нямаше много хора да протестират срещу зарязването му там:) Май само на мен паметникът ми харесва.

 4. Алекс Димов (27 март)

  И на мен ми харесва паметникът. Засега в София няма по-модерна структура реализирана.

 5. климент (31 март)

  А водата ще я връщат ли обратно? ;)

 6. Боко ( 5 април)

  26ти март, днес е 5ти април…

  а нов пост кога?

 7. Usted ( 7 април)

  За МоЛ-а – пропуснали сте да отбележите, че има две тоалетни за четири етажа – народно, народно…

 8. Валери Гюров ( 7 април)

  хората от съседните блокове са се видяли в чудо след завършването на МОЛеца, от чилътите не можели да спят, отвореният гараж лъха право към прозорците на живущите.
  за архитектурата нямам какво да кажа – още не ми се налагало да го разглеждам : )

 9. Ицо (15 април)

  Здрасти Ани,
  Това с павилионите беше много интересно… всъщност сайта е интересен :) Исках да те питам можеш ли да покажеш детайл на японския павилион примерно. Чудя се как се поддържа покрива, изглежда ми много ефирен. Иначе за Мол-а не успях да обясня на две годишната си дъщеричка че няма тоалетни на последните два етажа, друго си е ако имаше атракцион за деца, за да могат родителите да пазруват на спокойствие, но пък това има и положителна страна :) а колата колко я търсихме

 10. мария (19 април)

  мога да вметна за павилиона на SANAA – понеже в офиса покрай друго потърсихме информация за това – покривът е алуминиева конструкция с обшивка от листи от лят акрил – не помня точното наименование на материала, на страницата на галерията има подробно описание на павилиона, кой участва като спонсор в реализирането му и т.н., сред фирмите – спонсори са и производителите на листите – английска фирма. www.serpentinegaller…

Коментирай

 1. То е за защита от спам и ако го виждаш, нещо не е наред с браузъра ти

Категории