Детска градина

от Жана Стоилова, 26.03.2008 | 4 коментара

Новия си брой списание DETAIL посвещава на детските градини.

Любима ми стана детска градина в Токио на Tezuka Architects. За нея има и видео в Monocle, за което писаха доста блогове лятото.

Детска градина в Токио
Fuji Kindergarten. Покривът и дворът са най-активни. (Photo via Kashiwa Sato)

Във филмче-интервю за DETAIL Takaharu Tezuka скицира и говори за това как проектира, как няма добра сграда без добър възложител, как се строи без да се секат дърветата.

А също и за покрив, от който децата спокойно си провисват краката; за използването на слънчевата светлина; за отворените пространства и защо е полезно децата да се научат да се концентрират в тях; и за това как работят заедно семейство архитекти.

Много се впечатлих от факта, че в градината няма други играчки, освен една пързалка. Официалното обяснение е, че парите които останали не били достатъчни, но всъщност това е част от образователната концепция.

Играчка е самата сграда и всичко в нея е толкова интересно, достъпно и истинско, че вероятно децата не усещат липса.

Деца играят на покрива
Деца играят на покрива. (Photo via Kashiwa Sato)

Дворът на детската градина
Деца, насядали на покрива и в двора. (Photo via Kashiwa Sato)

Ще ми се заедно с дискусията, която се води за количеството детски градини в големите градове, да се повдигне и такава за качеството им.

Коментари

 1. joana (26 март)

  Da, hubavo bi bilo da ima takiva detski gradini i pri nas.
  Mnogo priqtno iznenadana bqh kato posetih anglo-amerikanskoto u4ili6te v Pan4arevo, kadeto nestata sa razlichi ot obstata predstava za u4ili6te v bg. www.aas-sofia.org

 2. Mony (13 април)

  Още нещо по темата ;) : http://www.inhabitat.com/2008/01/23/amazing-green-roof-art-school-in-singapore/

 3. ivo (22 юли)

  Abe verno e ama kvo da pravim kato vuobshte ne moje da se klasirame za naj-smotanata detska gradina ?

 4. Мария Борисова ( 2 януари)

  Сигурно е чудесно, но това си е направо друг свят, с различни ценности, възможности и манталитет, ако щете... Затова – да направим каквото ни е по силите за българските деца в българските детски градини, в НАШИТЕ СИ СЕМЕЙСТВА също, защото в крайна сметка сме в България, не в Япония. Хареса ми там идеята за простора и т.н., но нашата “черга” не е толкова мащабна. Иначе – няма лошо, но темата е многопластова и наистина може много да се говори по нея. Просто не съм сигурна, че като си говорим тук нещо променяме, съжалявам...

Коментирай

 1. То е за защита от спам и ако го виждаш, нещо не е наред с браузъра ти

Категории