Места в София, за които не знаете: Къмпинг Врана

от Николай Ангелов, 16.08.2011 | 20 коментара

В София има къмпинг. И то поне от 40 години. На влизане от пловдивската магистрала, след като подминете табелата “София” и царската резиденция “Врана”, точно преди последните блокове на “Дружба” 2, вдясно от шосето се мъдри запусната шейсетарска будка с бариера.

Над бариерата с триизмерни пластмасови букви пише “CAMPING ВРАНА” (сигурно дизайнерът е решил, че за чужденците името “Врана” не значи нищо и е все тая дори ако го прочетат “Бпаха”).

Можем да си представим Стефан Данаилов — като автомобилния инструктор от “Дами канят” — да води тук курсистки на “допълнителни часове” през 80-те. А можем да си представим Стефан Данаилов и в черно-бял кадър пред бариерата — като майор Деянов от “На всеки километър” през 60-те — да излиза от чайкоподобна кола с вталена риза и тъмни очила подобно на един соц Джеймс Бонд.

Ако я нямаше имитацията на каменна зидария от дясната страна на будката и умилителните бели саксийки около нея, тя би минала за нелош представител на родния mid-century modern.

Според в-к Сега в къмпинга има:

… ресторант с кухня, 6 сглобяеми бунгала, 5 бунгала апартаментен тип и 20 единични бунгала по 27 квадрата. И още — рецепция, монолитна сграда, която служи за вход за къмпинга, санитарни и перални помещения и др.

От същата статия разбираме, че през 1968 е излязло постановление на Министерски съвет, според което къмпингът трябва да се разшири със 120 дка за сметка на учебно-опитното земеделско стопанство до него, за да бъдат построени “бунгала, които да приютяват идващите от провинцията комсомолци”.

За какво се ползва сега

Тъкмо снимах от шосето “монолитната сграда, която служи за вход на къмпинга” (въпросната будка с надписа), когато се появи една белокоса жена, усмихна се и без да я питаме, заразказва къмпингови истории за платена любов.

— Ето ги, отиват на работа — кимна тя към двете мургави жени, които се въртяха пред входа.

Беше около 5 след обяд. Едната си купи кафе от машината пред будката и се заприказва с пазача.

— Аз чистя района — каза белокосата жена. — Мета им мръсотиите… Защото тези, дето нямат пари, не наемат бунгало в къмпинга, а си вършат работата тук под моста… Колко презервативи съм намирала!

Попитахме я дали знае колко струва нощувката.

— 20 лева! Идват и баровци със скъпи коли… А едно време какъв хубав къмпинг беше, отсядаха даже групи от ГДР!

Поблагодарихме на жената за информацията и се запътихме към бариерата — надявахме се да разгледаме бунгалата (все пак това е блог за архитектура, а не за клюкарски истории).

— Не може да ги разгледате! — каза пазачът. — Бунгала като бунгала! Каквито отвън, такива и отвътре.

Сбърках, че се приближих към него с фотоапарат. Сега вече не върви версията, че сме туристи и искаме да разгледаме бунгалата, за да наемем едно. В крайна сметка няма да стане архитектурен пост.

След малко се събраха и други жени. Докато се изкачваме обаче нагоре към шосето, дойде полицейска кола. Жените се разбягаха, а 2 от тях се скриха в храстите като зайци — отгоре, от шосето, се виждаха прекрасно. Полицаите попитаха нещо една от нескритите, завъртяха колата и си тръгнаха.

Гората и реката

Между къмпинга и “Дружба” 2 има приятна горичка с река. Реката е Искър, а от горичката има вероятност скоро да останат само пънове — през 2008 се беше вдигнал шум за незаконна сеч там.

Според вестниците към тази земя има големи инвеститорски апетити — все пак това е едно от малкото незастроени петънца в София, и то с излаз към Цариградско шосе. Добре, че е кризата, за да ги поукроти за известно време.

Въпреки развилнялата се сеч, полянките около реката все още изглеждат приятно — хората от “Дружба” се разхождат там като в парк, а децата играят край водата.


От другата страна на реката


Бунгалата откъм реката


Горичката около реката


Деца край водата. Ако се прекоси реката, може да се влезе в къмпинга, дори си има и алея от другата страна

Ако се сложат пейки и се направи една крайречна алея, би станал истински парк. От това собствениците — фирмата “Дон 95” — биха спечелили малко обществена популярност, която донякъде да измие лошото им име след историите около онази сеч.

***

А какво може да стане от къмпинга, не знам. Някой да помни истории от времето, когато е бил в разцвета си?

Ако не сте от София, бихте ли спали в къмпинг, когато идвате насам?

Коментари

 1. kyky (16 август)

  За мен къмпинг може да се нарече нещо, което обслужва палатки и подвижни каравани. Бунгалата са си къщички и придават съвсем друг характер на мястото. През летния сезон с удоволствие бих предпочел един нормален палатков къмпинг пред нискобюджетен хотел-кутийка, например www.easyhotel.com/fi… Със сигурност софийският къмпинг би бил популярен сред холандци и скандинавци.

 2. Ангелина Присадашка (16 август)

  Здравейте,
  Тази статия ми напомни детството. В къмпинг Врана ходихме със моето семейство (когато София беше в по – малки предели) и посещението на къмпинга си беше малък излет извън София. Хубаво беше, земно и приятно! Жал ми е сега като го гледам.
  А, ако търсите идея за какво може да се използва сега, ето ви една – летен (а може и зимен) детски лагер с бунгала, където децата да се учат на градинарство, грънчарство, фотография, катерени и всичко друго, което се сетите. Мисля, че мястото е подходящо, особено за децата в София, които лятото няма къде да отидат докато родителите им са на работа.
  Идеята е супер и няма да изисква много инвестиции, но проблема е българската алчност за изкарване на бързи пари от някой (поредния) грозен МОЛ в София. И съм сигурна, че в скоро време някой ще се добере до земята и там ще изникне поредния кич.
  Моля да ме извините за негативизма, но сърцето ме боли като гледам какво се случи с моя град.

 3. зоро (16 август)

  И ние пробвахме да разгледаме какво представлява къмпинга, но на входа ни изпъдиха, че било ‘частна собственост’ и да се махаме. И на всички въпроси отговаряха с ‘частна собственост’

 4. valkoto (16 август)

  Поздравления за поста, много освежаващ – с архитектурно намерение, с нова за мен информация, с клюки, че дори и материал за размисъл.
  На мен този къмпинг ми напомня за Туийн Пийкс. Има нещо зловещо. Може би на място не създава подобно усещане. За вида си ми се струва скъп. По морето може да се намери по-евтино, но явно таргета тук е вече секс туризъм. Не знам незаконната сеч дали може да се изчисти от името и славата на къмпинга, но пък тези клюки със сигурност го очерниха в моите очи. Аз лично не бих го ползвала въпреки че бях доста приятно изненадана, че го има на това място в София.

 5. mok (19 август)

  Стотици пъти съм минавал от там, но едва преди месец-два забелязах, че там има къмпинг и в общи линии се чудех как още се е задържал съществуващ. Разхождал съм се също няколко пъти откъм дружбенската страна на реката – не мога да кажа, че е истинско място за рекреация. Ниско е, мръсотията се изсипва натам, тецът бумка на две крачки и е пълно с рояци комари – заради реката. Разбира се, ако се облагороди, ще добие съвсем различен вид, но за лагери и къмпинги – не мисля, че е подходящо. Вече не. София толкова се е разраснала, че е изяла всичко наоколо, а къмпинг в града – нема нужда. Иначе – какво би могло да се направи там – зоната е Оз1, което в превод означава Кинт 1,2, плътност 30%, собствениците могат да строят мол, могат да строят хотел, изобщо всичко що е обществено обслужване. Естествено спазвайки 50% висока растителност (която, както казват колегите тук – може да остане само на пънчета). Правете сметка – целият терен е около 80 дка х1,2 =?
  А и мястото определено е апетитно, не само защото е близо до Цариградското, но и до възела му с Околовръстното. А както знаете, в съседство е царската резиденция “Врана”, която едва ли ще се пипне в близко бъдеще.

 6. FF (31 август)

  Знам го тоя къмпинг и винаги ми е било интересно за какво се използва сега. Подозирах, че цари пост-соц разруха и май не съм била далеч от истината. А от описанието в поста мястото ми заприлича на нещо, което го е имало в Копенхаген – изоставена зелена площ, в която хората постепенно се заселили (до голяма степен незаконно в началото) и направили “град” по свои си разбирания (малко хипи, малко арт, малко налудничав), но много зелен, своеобразен и интересен – известен е като “Свободния град Кристиания” и е квартал на Копенхаген.
  www.christiania.org/…
  en.wikipedia.org/wik…

 7. kliment ( 5 септември)

  А знаете ли, че доскоро има(ше) и друг мотел в самия град София? Наричат го “Бунгалата на Чепишев” и се намира в началото на Бояна, зад ресторанта със същото име. Попаднах на него преди 6-7 години, след като се оказа,че след добра почерпка съм си забравил ключа за квартирата в офиса, който пък се заключваше. Та се наложи да търся спешно и евтино място за преспиване. Помогнаха таксиметровите шофьори, които предложиха това място, където отивали “като ударят нещо”!

  Мотелът сигурно е изглеждал впечатляващо, когато е бил нов – самостоятелни едноетажни бунгала със собствени покрити паркоместа към всяко от тях, в типична, доста добра, архитектура от шестдесетте. Ако си го представим без сегашното застрояване наоколо е било наистина приятно място!

  Не знам дали тези бунгала съществуват все още.

 8. Нина Атанасова (18 октомври)

  Жестоко се съмнявам някой да си мръдне пръста и да направи нещо полезно за хората. Иначе с малко по-развита фантазия може да се направи нещо наистина невероятно.

  Поздрави

 9. гол Хасан (17 ноември)

  През 1963 г. подкарахме Трабант и тогава даже и такива “глезотии” като къмпинг бяха рядкост, а този /Врана/ бъше на върховно ниво.
  За съжаление излиза , че турската власт се е грижила повече за раята : имало е общински гори и мери , а до Освобождението непроходимите гори са стигали до Пирот /цитат от книгата “София преди 50 години”/.
  Други запазени старини след 1878 год. могат да се видят от рисункии публикувани от Иречек и бр. Шкорпил.
  А новите “кърджалий” след 1990 направиха толкова золуми , колкото никой досега.
  Така че , който може нека да погледа нещо за последно……

 10. ralev (24 декември)

  За съжаление – няма как да не стане работата на “инвеститорите”. Прекалено добро парцелче е. Да видим какво ще направят от него.
  Вероятно поредния авто-шоурум.

  Последно ходих да снимам един приятел-паркурец там до реката.
  Ако не друго – става за локация за снимки :)
  Готино местенце е.

 11. Златина Граховска (24 април)

  Хора не се заблуждавайте,аз живея в Дружба и често се разхождам в горичката,която вече на нищо не прилича.Ходила съм и на бунгалата там е много зле,като някой бардак с бонус хлебарки и мишки!Пълна мизерия не се заблуждавайте!

 12. mila ( 4 септември)

  kolko struva sega edna noshtuvka v kampinga ako sashtestvuv o6te

 13. ерсхал ( 5 декември)

  camping врана ми напомня на sofia sever

 14. живко ( 4 февруари)

  беше красив работеше с пълна пара обслужваше се от балкан туристстрите софиянци трябва да го знаят за жалост всичко красиво изчезна от софия!!!

 15. роко (25 юли)

  бЯХ ТАМ НА 13.06.2013 Г.вЗЕХА МИ 24 ЛВ.за бунгало,без да искат документи за самоличност.Бунгалата са като кенефи,пълна трагедия за 24 лв.,срам нямат тия БОКЛУЦИ!!!!

 16. spas (23 май)

  Da i nesamo bih otsqdal no dori bih jivql v kumpingi,no da si pokrivat zaplashtaneto s priqtna obstanovka i dobro otnoshenie

 17. здравко ( 9 юли)

  Телефон за връзка някаде да има случайно

 18. мариета (25 август)

  Много е романтично

 19. fafo977 (12 ноември)

  MARIETA

 20. Н. (25 юли)

  Бих спала в къмпинг. Около големи градиве в Европа има такива и зантурист с кола е доста удобно. По-евтини са и са приятни

Коментирай

 1. То е за защита от спам и ако го виждаш, нещо не е наред с браузъра ти

Категории