Малките холандци и Кита

от WhATA, 4.10.2007 | 4 коментара

Бяхме любопитни да видим жилищата на съвременните холандци. Тия, които живеят далеч от туристите, в един от новопостроените квартали до старите докове на Амстердам.

Реконструкцията на района е започнала през 90-те години.
Впечатлиха ни еднофамилните къщи със съвсем малко междуосие, липсата на пердета и едни от най-добрите форми на колективно обитаване, които сме виждали.

Искаш къща с градинка, но живееш в кооперация? Вземи си на първия етаж. Искаш покривна тераса с дърво и гледка към морето? Има.
Разни хора, разни архитекти, чудесен краен резултат.

Редови къщи. В далечината -- Кита
Характерна поредица многофамилни къщи-градини

Къщите откъм канала
Еднофамилните къщи край канала са проектирани от различни архитекти

Къщите откъм канала
Фасадите им откъм водата. Всяка има малка тераска-кей, за да си паркираш лодката

Фасадите откъм улицата
Фасадите откъм улицата

Гаражна врата
Гаражна врата

Две фасади откъм улицата
Още фасади откъм улицата

***

Кита е една от малкото едромащабни жилищни сгради тук — огромна като футболен стадион и облечена в поцинкована ламарина. Под нея се минава, търбухът е озеленен. Задължителна спирка.

Кита
Сградата отвън

Кита отдолу
Под Кита се минава

Коментари

 1. Nice ( 4 октомври)

  Нещо подобно можеш да видиш по канала в Копенхаген

 2. bib ( 1 ноември)

  Работя за Холанци. Проектант съм. Въобще не могат да ни стъпят на малкия пръст. И това, което в крайна сметка не разбирам е КАК става така, че техните резултати са супер, а София е такъв КИЧ?!
  Била съм Холандия, пътувала съм из страната – ЦЯЛАТА е впечатляваща. Има нещо в манталитета, в това как правим нещата ние и как -те. Хората са супер съзнателни и отговорни и не допускат простотии. Може би това е.

 3. Анета ( 2 ноември)

  Мда, и ние достигнахме до същия извод. Явно всичко все пак е в хората, които поръчват и живеят в тези къщи. Качествена околна среда, която заобикаля и инвеститори, и архитекти от ранна детска възраст.

 4. Иван ( 7 април)

  Нормално е щом израстнеш, заобиколен от дадена архитектурна среда, след това да инвестираш и да проектираш такава. Ние като сме израстнали сред панелки и беднотия, не трябва да храним особени претенции към инвеститора...

Коментирай

 1. То е за защита от спам и ако го виждаш, нещо не е наред с браузъра ти

Категории