Зелена стена

от Жана Стоилова, 16.03.2010 | 7 коментара

Колко често ви се случва да се изненадате приятно, разхождайки се по софийските улици? На мен доста рядко, така че случаят си струва поста.

Доста стари къщи имат зелени калкани, най-често обрасли с бръшлян, който някой някога е посадил и от време навреме подрязва. Има и напълно неподдържани, които заплашват да погълнат къщите. Като тази:


Стара къща с бръшлян — растението почти е погълнало къщата.

Но поводът за този пост не са старите къщи с бръшлян.

Почти на ъгъла на улиците Солунска и Асен от години се строеше една сграда — дълго време беше пустееща стоманобетонна конструкция, после се забелязваше някаква вяла строителна активност и наскоро я завършиха. Сградата е абсолютно клише — стъклена окачена фасада, огледална.

Изненадата е оградата към съседната къща — първата умишлено озеленена стена в София, на нивото на улицата, която може да се види отблизо и да се пипне.


Озеленената ограда на новата сграда — растенията още не са пораснали добре.

Зелената стена на новата сграда изисква по-специална напоителна система и конструкция, съответно и повече пари за изпълнение и поддръжка.

Това показва отношение. Ще ми се да вярвам че е умишлен жест към града и преминаващите, но и да не е така, си е приятна изненада.

Коментари

 1. Еленко (16 март)

  На Раковска 125 има 2 нови луксозни магазина, които много добре използват зеленина (някаква форма на бръшлян) да покрият Happy-то дей и неработещият ресторант (Будапеща?) от другата страна.

 2. Гонзо (16 март)

  Първата къща беше търговско представителство на Китай ли, Виетнам ли, не помня вече, и тогава беше доста добре поддържана, както и зелената стена. Но явно новите собственици я чакат да падне и да вдигнат мол.

 3. Боби (16 март)

  А, това не е ли при Яфата? Ако да – вероятно е поставена там за удобството на препилата клиентела, кат излази из кръчмата може спокойно да... кхм... напои или натори зелената стена :D

 4. Жоро (16 март)

  Искам да обърна внимание, че сградта от първата снимка (на бул. “Скобелев” до петте кьошета) е обявена за опасна – ако се загледате в сминката ще видите малка червенна табелка. Същата сграда се намира в нпосредствена близост до 20то училище (излязло е на снимката в дясно от сградата) и покрай нея е естественият път на стотици деца. Тъй като и моите две са сред тях аз някак си трудно оценявам романтиката в случая.

 5. fen (16 март)

  Като разцъфне пролетта ще стане още по приятно.

 6. maria (19 март)

  :))) Сигурно си е сменила инвеститора тази сграда или се е появила любовница – озеленителка. Добре им се е получило, наистина :)

 7. Юлия Минева-Милчева (20 март)

  Жана, наистина са красиви тези висящи зеленини! Има още няколко хубави на ул. “11-ти август”, в отсечката между “Дондуков” и “Симеон”. И мен ме радват, където има, макар че на някои места в София ги премахват, защото собствениците са убедени, че им рушат къщите. А би трябвало наистина да се култивират по необходимия за това начин. Ето, в Милано, например, си ги проектират и кметът защитава тази проектантска политика: http://travel.pop.bg/article39750.html

Коментирай

 1. То е за защита от спам и ако го виждаш, нещо не е наред с браузъра ти

Категории