Ваканция на село

от Жана Стоилова, 26.08.2014 | 5 коментара

В горещ летен ден, на по чаша лимонада, си говорим с колега строителен инженер:

— Напоследък основно къщи за гости правя — казва той, — за кандидатстващи по европейските програми за новия период 2014-2020.

— Те станаха много тези къщи за гости, успяват ли да са пълни?

— Ами! Максимум събота и неделя през лятото.

Този разговор и честото браузване в сайт за архитектурно забележителни къщи за гости и хотели (лято е, почива ни се) води до неизбежен паралел.

Къщите за гости тук, финансирани по европейски програми, обикновено са на прекрасни места (условие на програмата е да са в селски район). Местоположението обаче остава единственaта силна страна на повечето от тях, а и единствен начин, който собствениците могат да измислят, за да привличат посетители.

Липсва характер и идентичност, изпълнени са некачествено, с лоши материали. Собствениците осигуряват 5 велосипеда и евентуално басейн и сядат под сянката да чакат тълпите туристи.

А за същите пари, но с мисъл за контекста и типа посетители, които ще се привличат, някои селски къщи можеха да изглеждат и така:

На лозето

Този проект в унгарските лозя започва като проект за тераса за дегустация на вино. Постепенно собственикът решава да разшири проекта с няколко малки къщи за гости, разпръснати из лозята.
За изграждане на сградите архитектите използват местния туф — материал състоящ се от вулканична пепел, останал след изкопаване на избите за вино. Туфът в района е на практика безплатен и рециклирайки го, архитектите получават евтино и локално решение за стените на къщите.

***

Още един проект за къщи за гости към винарна, този път в Германия.

Вместо да построят една голяма сграда, архитектите предлагат няколко малки къщи. Облицовката на фасадата е от каменни плочи, типични за постройките в местните лозя. Витрина отваря къщите към малка веранда, а леглото е разположено точно срещу витрината. Телевизор няма и вместо телевизия от леглото гледаш лозята.

В овощната градина

В парцела на стара къща за гости (работеща от 1839-та), собствениците построяват нова сграда.
И тъй като тя е разположена в овощната градината, за новият хотел се използват формата и материалите характерни за местните плевни. Старата и новата сграда умишлено не са свързани, за да могат гостите да минават под ябълковите дървета.

В гората

На границата между селото и гората, на мястото на стара плевня, собствениците построяват къща за гости. Типично по швейцарски, тя е от бетон, но погледната отдалече изглежда като дървена. За кофраж са използвани трупите от старата плевня и така се е получило ироничното преплитане на традиционна форма и съвременен материал.

В полето

Популярен пример за различно ваканционно място са Rolling Huts.
метални кутии на на колела, къщичките са обзаведени с всичко необходимо и са страхотен пример за алтернативен къмпинг.

На село

А ако все пак искате да си почивате в наше село, попаднахме на две места, които показват отношение към средата и са с хубав интериор.

Четирите къщи в с. Костенковци са запазили характера на традиционния български двор — с няколко постройки, оформящи пространство помежду си. При това със запомнящ се интериор, интересна смесица между селско, старо-градско и модерно.

***

Къщата с червените врати в с. Солища показва как няма нужда да се направи буквално копие на традиционна къща, за да има новата сградата нейния дух. Тук традиционни и модерни материали съжителстват добре. Тъй като е построена на стръмен терен, дворът е терасиран, но не с бетонни стени, а с плет. На село, като на село.

Коментари

 1. боби (26 август)

  Подготвяме ви още няколко къщи за тази статия :) )))) Благодаря за избора ви :)

 2. Бай Боре (26 август)

  В Червените врати сме посрещали три нови години + още мисля 2 други рождени дни. Единия път офертата включваше цяло агне на чеверме :) Локацията е супер, къщата е огромна, интериорно има някои много благи хрумки. Зимата сутрин с кафенце и наргиленце на миндера над хола е идеалния начин за бавно събуждане. Препоръчвам я на всеки!

  Обаче при последното ни ходене се виждаше отчаяна нужда от вътрешен освежителен ремонт, особено в трапезарията, хола и кухнята. Човекът, който стопанисва къщата и живее в селото, тогава ни каза, че собственикът сега бил ангажиран с друг проект – в Костенковци.

  От тогава не сме се връщали в Червените врати, но имам надежда, че няма да остане занемарена къщата.

  А за Костенковци лоша дума не мога да кажа, само дето цената не е по всеки джоб…

  Но в общи линии и двете места не се вместват в родния стереотип за “къща за гости”. Обикновено това значи евтина алтернатива за хора, които предпочитат повече самостоятелност/свобода. Най-често е нещо скалъпено, по-непретенциозно, делящо двор със собствениците и от тоя тип хватки. Но като цяло всеки се стреми да го направи уютно, без значение от нивото на лукса.

  Докато показаните по-горе къщя, почвайки от душегубките с ламаринен покрив през бункера в Милкаленд до кокошите трактори изобщо не ми изглеждат уютни.

  Стилни са, да, и да, знам, че модерните архитекти гледат да седи врло лепо на корица, а вътре който ще живее – майната му, но на фона на родните 2 предложения, вносните са уютно зле.

  пп: Може би трябва да уточня, че още не съм ходил в Икеа, евър.

 3. Хари (26 август)

  това местенце се доближава до истината…. www.fabrikazahranait…

 4. jack (26 август)

  ходя в четирите къщи от години, поне два пъти годишно. човекът, който стопанисва къщите е страхотен, отзивчив, грижовен, разбран …

  забелязвам обаче кофти тенденция в поддръжката на къщите. вътре всичко (или поне повечето неща) са от икеа в съответния стил.
  обаче, като се счупи нещо (ключ за осветление, например) се подменя с нещо от близкия магазин, което няма лошо (все пак ключ има, работещ), но контрастира много с всичко останало.
  всичко това, няма никакво значение, къщите са все така уютни, и приятно място за почивка, просто се разваля първоначалната идея.

  била съм и в къщата с червените врати, отлична!

  препоръчвам още едно място с такова качество в боженци – tintyavaguesthouses.com. стопаните са великолепни хора, грижат се за всичко, което може да се сетиш, готвят чудесно.

 5. Филип Угринов (16 май)

  Привет,

  Попаднах на блога Ви в търсене на архитект. Може ли някой да ми каже кой е архитекта на 4 те къщи в костенковци? Предстои да си купя куща в розовата долина за реставрация. Поздрав
  Филип 088 600 88 64

Коментирай

 1. То е за защита от спам и ако го виждаш, нещо не е наред с браузъра ти

Категории