Топлоцентралата или новият архитектурен конкурс на WhATA

от WhATA, 11.10.2016 | 1 коментар

Топлоцентралата

Знаете ли бившата топлоцентрала на НДК? И ние не я знаехме. Скрита е зад изкуствени хълмове в парка зад музея Земята и хората, до нея има река, нашарена е с графити, доскоро е приютявала бездомници, а сега е опасана с ламаринa, и е едно от най-хубавите празни и леко потрошени халета в центъра на София.

И понеже изоставените индустриални пространства са ни стара тема и болка, приехме да организираме архитектурен конкурс за реконструкцията на Топлоцентралата и превръщането й в център за съвременни изкуства. Възложител е Столична община, а конкурсът е продължение на тригодишни инициативи и проучвания на артисти и архитекти.

Журито ще е международно, процедурата ще е по ЗОП (с дежурната си бюрокрация, извинете), а реализацията изглежда доста вероятна. Поне според амбициите на новия главен архитект на София.

На 25 октомври организираме публично обсъждане на основните параметри на заданието.

Условията на конкурса ще бъдат обявени през декември, така че, скъпи архитекти, освободете си зимата и ранната пролет на 2017 за работа.

Подробности за конкурса.

P.S. А ако се чудите не е ли и това бошлаф работа като всеки общински конкурс, да знаете — холандското студио Architects for Urbanity, победители в конкурса за нова библиотека във Варна (в който бяхме замесени миналата година), сключиха договор с Община Варна и вече работят по техническия проект.

Коментари

  1. Александър Карадинков (25 октомври)

    Благодаря, че ме “подсетихте” за обсъждането на мейла, който оставих за целта. Спестихте си един по-различен поглед за съвременното изкуство и за посоката на развитие на съответното, и за града като цяло. Опасявам се, че пропускате някои много важни фактори за повишаване качеството на живот в любимия ни град. До скоро!

Коментирай

  1. То е за защита от спам и ако го виждаш, нещо не е наред с браузъра ти

Категории